ACSI FreeLife

Menu

V&A: Slijtage caravanbanden

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Pieter Baron uit Appelscha

Een van mijn caravanbanden (aan de rechterkant) van mijn Fendt is na 3000 kilometer al versleten, vooral aan de buitenzijde. Hoe kan dat?

Antwoord van Joop:

Ik zie twee mogelijkheden:

 1. de wieldraagarm is krom door een stevige botsing met een stoeprand of iets dergelijks. Daardoor is de wielstand verkeerd. Laat bij een specialist de sporing controleren alvorens de caravanbanden te vervangen.
 2. de (waarschijnlijk rubbergeveerde) as is overbelast geweest en aan de ene kant doorgedraaid. De caravan staat dan enigszins scheef. Bij het inveren raakt een van de caravanbanden de wielkast. Een revisiebedrijf, bijvoorbeeld Tjeu van Horne in Budel, kan de as voor u reviseren.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag

 

Praat mee

 1. H

  Onder veel wat grotere caravans tref je een z.g. delta-as aan. Dit is een geknikte as waardoor de wielen een ietsje “toespoor” hebben. Dit verbetert het rijgedrag van de caravan maar de prijs is een verhoogde bandenslijtage. Meestal goed te zien aan het buitenste deel van het loopvlak.

  Reageer
  1
  0
 2. HH
  Hans Hogeweg

  Dit slijtage probleem komt bij meer Fendt caravans voor, en bijna altijd de buitenzijde van de rechterband. Ik heb dit probleem ook. Niet overbeladen, juiste bandenspanning, enzovoort.
  Wat mij opvalt, en dat ben ik in deze discussies nog niet tegen gekomen. In mijn geval horen de breedte-maat van de velg en de breedte-maat van de band duidelijk niet bij elkaar. De velg is 5.5″ breed en de band 205 mm breed. Er zijn lijstjes op internet te vinden, die aangeven welke velgbreedte en welke bandbreedte bij elkaar horen. In mijn geval zou ik naar een 6.5″ breedte velg moeten. Dat is twee maten verschil.
  Ik heb mijn caravan nieuw gekocht bij een Fendt dealer, en Fendt eigenaren: kijk eens wat er voor maat op je velg staat! En ik heb Fulda Carat Progresso banden maat 205x65xR15 99H, die als etiket E/E krijgen.
  Met vriendelijke groet,
  Hans Hogeweg

  Reageer
  0
  0
 3. EH
  Eric Hendriks

  Vergeet ook niet een te lage bandenspanning.
  dit geeft ook bij auto’s slijtage aan de buitenzijde van de band.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Slijtage caravanbanden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht