ACSI FreeLife

Menu

V&A: Scheef afgesleten caravanbanden, hoe kan dat?

Versleten caravanbanden, daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Laat staan scheef afgesleten banden. Eric van Velse uit Purmerend wil graag weten waar dit mee te maken kan hebben. “Kan dit ook veroorzaakt worden door te licht te beladen bij een Al-Ko geknikte V-as? Help het aanschaffen van banden met een hogere load-index hierbij?”

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De geknikte delta as zal bij in- en uitveren zowel toe- en uitspoor (toe-in en toe-out), als camber (scheefstand) vertonen. De sporing van de as zou afgestemd moeten zijn op het gemiddelde gewicht van de opbouw plus de belading. De wielen staan dan bij deze belasting in de meest neutrale stand. Slijtage is dan zo klein en gelijkmatig als mogelijk is.

Load-index geen invloed

Het is voor te stellen dat als de caravan duidelijk veel lichter is dan waar vanuit is gegaan in het ontwerp, de wielen in de uitgangspositie teveel toespoor hebben. Montage van banden met een andere (hogere of lagere) load-index (mate van belastbaarheid van een band) hebben geen enkele invloed. De load-index van de band zegt iets over de constructie van de banden (meer gordels of stuggere wangen), niets over de slijtage van het loopvlak.

Beperkte veerweg as

De verandering van sporing is met de beperkte veerweg van de Euro Delta-as (6-9 centimeter) niet erg groot. De juiste mate van toespoor (door de voorwaartse beweging worden de wielen iets naar achteren en naar buiten geduwd waardoor ze dan recht staan) wordt door de leverancier van de caravan afgesteld in de fabriek op het leeggewicht inclusief belading. De verandering van camber is ook zeer beperkt en heeft minder invloed ook de slijtage.

Overbelasting

De caravan zal in onbeladen toestand iets teveel toespoor hebben, maar dan is de belasting van de banden lager en vermoedelijk worden er dan ook geen grote afstanden afgelegd. Overbelasting  en daardoor teveel uitspoor lijkt me een vaker voorkomend probleem en dat is zichtbaar door extra slijtage aan de binnenzijde van het profiel. Overigens hebben veel auto’s ook te maken met veranderende sporing tijdens inveren (met een veel grotere veerweg!) en daar speelt het probleem met scheve slijtage nauwelijks.

Klein offer

Iets minder gelijkmatig afslijtende banden zijn een klein offer voor het betere weggedrag van de Euro Delta-as lijkt mij.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. D

  Ik had hetzelfde probleem met mijn aanhangwagen.
  De bandenspanning verhoogt van 2,5 bar naar 3,5 – 4 bar (binnen de max. toelaatbare) was de oplossing van het probleem

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Scheef afgesleten caravanbanden, hoe kan dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht