ACSI FreeLife

Menu

V&A: Roest in je caravankoelkast

Roestvorming in de koelkast van je caravan. Het overkwam Harry van den Boer uit Haghorst deze zomer. “Ik kampeer al 40 jaar en heb dit nog nooit meegemaakt. Onze caravan (Sprite Cruzer 470 SR) is van 2014 en bij thuiskomst afgelopen seizoen, bleek er sprake te zijn van roestvorming in de koelkast bij het koelelement: twee boutjes achterin plus de klem van de thermostaat.

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Ik heb Thetford in Etten-Leur gebeld met de vraag hoe dat kan. Daar zeiden ze dat wij er te warm eten in hadden gezet en dat we dit maar met de dealer moesten oplossen. Hoe kan dit?”

Antwoord van Joop:

Dat is een merkwaardig verhaal. Onderdelen aan de binnenkant van een koelkast zijn bijna altijd van materiaal dat niet kan roesten. Maar ik geloof best dat er een roestachtige aanslag op de genoemde plaatsen is ontstaan.

Niet de meest logische plek

Roest ontstaat op daarvoor gevoelige metalen onder invloed van temperatuur en zuurstof. Zuurstof is overal aanwezig, een natte omgeving bevordert het roestproces, hoe hoger de temperatuur hoe groter de kans op roest. Een koude koelkast is niet de meest logische plek voor dit proces.

Koelpresentatie

Uiteraard is de essentie van het antwoord op deze vraag ook afhankelijk van andere factoren als de koelprestatie en het antwoord op aanvullende vragen als: Is de koelkast onderweg lange tijd ontdooid? en Lekt het deurrubber van de koelkast? Wat de dealer zou moeten oplossen is me niet duidelijk, een nieuwe koelkast leveren?

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Roest in je caravankoelkast

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht