ACSI FreeLife

Menu

V&A: Remmen oververhit aan één kant

Als je met je caravan door de bergen rijdt, kun je last krijgen van oververhitte remmen. Harry Schepers uit Haren heeft daar ook last van met zijn Eriba Feeling 425. Al doet het probleem zich alleen voor bij het rechter wiel. Hoe valt dat te verklaren?

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Harry Schepers: “Bij afdalingen in de bergen wordt de reminrichting van het rechter wiel oververhit, terwijl het linker wiel qua temperatuur nog vrij normaal aanvoelt. Deze wordt ook wel warm, maar overschrijdt de kritische grens nog niet. Wanneer ik te lang doorrij, smelten zelfs de rubberdoppen bij het rechter wiel, die op de wielmoeren zitten. De caravan is nu vier jaar oud en dit probleem heeft zich al van begin af aan voorgedaan. De remmen zijn al een aantal keer opnieuw afgesteld, maar tot dusver heeft dit alles niet geholpen.”

Antwoord van Joop:

Bij de gekozen hellingen is óf de caravan te zwaar voor de gemonteerde demper, óf de helling te steil voor deze caravancombinatie. Bij voorkeur moet de oploopremdemper in staat zijn helling-af mee-remmen van de caravan te voorkomen. Remmen van de caravan werken alleen bij een (bijna)noodstop. Daarvan raken de remmen niet oververhit. Moet er geremd worden, dan behoren beide wielen wel hetzelfde te remmen. Scheef remmen, waarbij de ene rem (veel) heter wordt dan de andere, is volledig onacceptabel en gevaarlijk.

Remmentestbank

Ondanks herhaaldelijk afstellen schort er kennelijk iets aan het remsysteem. Het afstellen van de rem is bij dit probleem veel meer dan het simpele aandraaien van een paar schroeven. Hierbij zal het gehele systeem, inclusief demontage van de remtrommels, grondig bekeken moeten worden door een deskundige monteur. Een remmentestbank is hierbij een noodzakelijkheid. Eventueel is een consult bij Al-Ko, de fabrikant van het systeem, misschien een mogelijkheid.

Soms zal je moeten accepteren dat een bepaalde caravancombinatie niet geschikt is voor hellingen boven een zeker daalpercentage. Vaak geven lange afdalingen boven 10 procent problemen.

Steeds zwaardere caravans

Blijft dat het huidige oploop-remsysteem in zich het gevaar van oververhitting draagt. De hellingen zullen in de toekomst niet minder steil worden maar de caravans worden wel steeds zwaarder in eigen gewicht en belading. Soms vergeten onderstel fabrikanten het dempend vermogen van de oploopdemper aan deze trend aan te passen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. CP

  Ik heb op mijn caravan het ARC-systeem laten plaatsen. Dit systeem schakelt de oplooprem uit wanneer je niet de rem van de auto benut. Werkt perfect, nu geen oververhitte remmen meer.

  Reageer
  0
  0
 2. P

  Bij vroegere caravans kon je dit simpel uitschakelen weet ik mij te herinneren

  Reageer
  0
  1

Praat mee: V&A: Remmen oververhit aan één kant

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht