ACSI FreeLife

Menu

V&A: Regels voor vervoeren gasfles in caravan?

Lex Janssens uit Eindhoven vraagt zich af of er regels zijn voor het vervoeren van een gasfles in een caravan. “Mag de slang verbonden zijn met de kookplaat? Mag de kraan open blijven staan? Zijn er speciale regels voor in het buitenland? Ik kan hier geen duidelijke regels voor vinden.”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Helaas is er weinig  tot in detail vastgelegd wat betreft de gasinstallatie. Het hoofdthema is dat het “veilig” moet zijn. In het algemeen wordt daar door de industrie wel goed op gelet. Bij de typekeur volgens de APK-eisen van de RDW is niets te vinden omtrent de gasinstallatie. Het artikel “brandstofsysteem in een aanhangwagen” komt nog het dichtste bij. Daarin staat dat de gasinstallatie lekdicht moet zijn.

De Duitse caravan- en camperindustrie heeft weer zijn eigen normen. Daarnaast is er het gezond verstand. Als er op de rode gasslang een uiterste gebruiksdatum staat vermeld, is het niet slim deze slang te verstoppen. In een fabrieksmatig gebouwde caravan zal je daarom geen verborgen rubberen gasslang vinden.

Geen APK-keuringsplicht

Al het gas-leidingwerk buiten de disselkast is van metaal met deugdelijke koppelingen, voorzien van veiligheidsafsluiters  en prima lekdicht. Alleen tussen de vaste aansluiting en gasfles in de disselkast wordt een slang gebruikt. Maar als iemand zijn gasstel graag met een slang wil aansluiten… Wie zal hem of haar dan tegenhouden. Er is immers geen APK-keuringsplicht.

En als onderweg de caravan in de fik vliegt, de gasfles niet gesloten is en er geen anti-crash drukregelaar gemonteerd is, zal de verzekering dit waarschijnlijk aangrijpen om niet uit te keren. Daarbij maakt het weinig uit of het in Nederland of daarbuiten gebeurt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. Ad
  Antonia Van duren

  Ik Heb nu 8 jaar een lpg fles maar vullen en ramp heb veel geld betaalt ervoor .Zit 80%vulling op maar waar kan ik hem vullen ik heb er al eentje verkocht met veel verlies .Kan je hem niet met campinggas vullen de fles is van aluminium dus lekker licht

  Reageer
  0
  4

Praat mee: V&A: Regels voor vervoeren gasfles in caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht