ACSI FreeLife

Menu

V&A: Overhangende caravan

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
caravan

Vraag van John van Bladel uit Tilburg:

Wij hebben vorig jaar een Fendt Bianco 470 caravan uit 2008 gekocht. Na de eerste reis zag mijn dochter, die achter ons reed, dat hij scheef stond . Bij thuiskomst hebben we de caravan leeggemaakt en jawel, bij meting bleek er 2 tot 3 centimeter verschil tussen de linker- en rechterkant. Volgens de dealer is er niets aan de hand, maar het zit mij niet lekker. Heeft de dealer gelijk?

Antwoord van Joop:

Bij een – verkeerd – geladen caravan kan er mogelijk enige overhang optreden. Bij een nieuwe caravan zijn er twee mogelijkheden. De eerste is dat alle zware in- en opbouwelementen (koelkast, accu, reservewiel) aan één kant zijn geconcentreerd. Dat is mogelijk maar niet waarschijnlijk.

Met een eenvoudige weegproef (vrijwel elke caravanhandelaar beschikt over een meetplaat) kan een verschil in wieldruk worden aangetoond. Bij een onbeladen caravan moet die wieldruk links en rechts ongeveer gelijk zijn. Is dat het geval, dan zou er iets mis kunnen zijn met de as. Met name een rubbergeveerde as kan – door langdurige eenzijdige overbelasting of door een heftige klap – beschadigd zijn. Een contra-expertise bij een ander caravanbedrijf lijkt mij nuttig.

Heeft u ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

Foto: Caravantrekker.nl

Praat mee

Praat mee: V&A: Overhangende caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht