ACSI FreeLife

Menu

V&A: Opwaarderen caravan-as van 1.500 naar 1.700 kg

Arie Alblas uit Lekkerkerk kampeert met een Fendt-caravan en heeft een vraag over het verzwaren van de caravan-as. Hij vraagt zich af of dat het zin heeft een caravan-as op te waarderen van 1.500 naar 1.700 kilogram.

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Ja, maar dan wel onder voorbehoud. Zeker bij wat grotere caravans is het netto laadvermogen soms zo klein dat een as met 1.700 kilogram een stuk gunstiger is. Het netto laadvermogen is niet het laadvermogen zoals vermeld op het kentekenbewijs.

Netto laadvermogen

Het netto laadvermogen is het verschil tussen het wettelijk maximaal toelaatbare totaalgewicht van de caravan en het gewicht van die compleet uitgeruste caravan met alle toeters aan bellen aan boord zoals gasflessen, accu, mover, reservewiel, gevulde watertank etc. Het beladen moet dan dus nog beginnen. Het netto laadvermogen is de speelruimte die de eindgebruiker heeft voor het laden van de bagage.

BE-rijbewijs

Verder bestaat de kans dat de optelsom van de het maximaal toelaatbare totaalgewicht van auto en caravan hoger uitkomt dan 3.500 kilogram. In dat geval heb je aan aanhanger rijbewijs (BE) nodig. Als de trekauto zwaarder is dan 1.800 kilogram, heb je in dit geval dus een BE-rijbewijs nodig.

Let op Load Index banden

Misschien zijn onder een 1.500 kilogram as banden met een Load Index (mate van belastbaarheid) 98 gemonteerd, terwijl bij een as van 1.700 kilogram een Load Index 102 of hoger noodzakelijk is. Bij de opwaardering hoort dan dus een set zwaardere banden.

Praat mee

 1. JV
  J.P.M. Verkaart

  Advies: kijk op het type plaatje dat bevestigd is op de as. Daarop kun je vinden hoeveel de as maximaal beladen kan worden. Ik heb zelf 1500 kg maximaal gevonden op de as, dus kan het niet verhoogd worden naar 1700 kg. As vervangen wordt niet aanbevolen door dealer.

  Reageer
  0
  0
 2. PS

  Bij opwaarderen van de as heb ik een vraag,
  Krijg je dan een zwaardere , andere, as of wordt alleen het kenteken aangepast?

  Reageer
  0
  0
 3. p

  gewoon doen

  Reageer
  0
  0
 4. S

  Dat geeft problemen geven in Belgie. U heeft een nieuwe coc of gelijkvormings attest nodig van de fabrikant.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Opwaarderen caravan-as van 1.500 naar 1.700 kg

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht