ACSI FreeLife

Menu

V&A: Oploopremdemper vervangen

Hugo Lemmens uit Meeuwen-Gruitrode vraagt zich af of dat hij de oploopremdemper van zijn Hobby-caravan moet vervangen. “Mijn caravan weegt 1.600 kilogram. Bij afdalen op de Fernpass in Oostenrijk strek ik regelmatig, maar toch remt de motor (Volkswagen Touran 1900 diesel) te hard af en duwt hij de omloopdemper in zonder dat dit echt nodig is.

Auteur
Joop Stam
Datum
5
5
ReactiesPraat mee
Joop

De demper is toch vrij stroef want moet er veel moeite voor doen om hem met de hand ingedrukt te krijgen. Mijn vraag is mag of kan ik deze vervangen door een zwaarder type demper?”

Antwoord van Joop:

Dat is twee keer pech. De grotere Hobby-caravans staan bekend om hun (eigenlijk) te lichte oploopremdemper. Een oploopremdemper zorgt ervoor dat niet bij elke “gas-los” de oplooprem van de caravan inkomt. Pas bij stevig remmen mag de caravan gaan remmen. Bij versleten/defecte demper maakt het smeren van de geleiding het alleen maar erger.

Zelfs 1.600 kilogram caravanmassa is eigenlijk al te veel bij een wat steile afdaling, ofschoon de demper op zich in orde lijkt te zijn. Een beetje overbeladen, verleidelijk gezien het voor het formaat caravan ietwat magere laadvermogen, en het is veel te veel.

Verzwaren demper niet toegestaan zonder toestemming

Zonder toestemming van importeur en fabrikant is het niet toegestaan de demper te verzwaren. Zonder deze (gedocumenteerde) toestemming kan een eventuele verzekering na een calamiteit problemen geven. Is er geen verzekering in het spel? Dan kan niemand je beletten een zwaardere demper te zoeken en te monteren. Maar bij een eventuele onderhoudskeuring zou de remvertraging te laag kunnen zijn, dat is de consequentie.

Slotadvies

Het voor de hand liggende advies wat ik kan geven is…’Zo langzaam mogelijk beginnen, zo vaak stoppen als mogelijk is en de remmen steeds laten afkoelen.’

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Confidental Infomation