ACSI FreeLife

Menu

V&A: Neuswiel optrekken, kan dat kwaad?

Mathieu van Loon uit Gouda heeft een vraag over het optrekken van zijn neuswiel: Al jaren lang trek ik mijn neuswiel op nadat onze Kip-caravan op zijn pootjes staat. Onlangs werd ik er door een medekampeerder op gewezen dat dit het kromtrekken van de opbouw kan veroorzaken en daardoor scheurtjes in de wanden kunnen ontstaan. Beter niet doen was zijn advies. Klopt dit wel?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee

Antwoord van Joop:

Het chassis van een goede caravan is erop gemaakt de opbouw zonder beschadigingen te (kunnen) dragen. Ten allen tijde, rijdend en stilstaand. Zowel de buigende kracht omhoog wanneer de caravan is aangekoppeld (disseldruk) als de lage belasting tijdens de afkoppeling moet het chassis moeiteloos kunnen opnemen.

Voorwaarde is dat stilstaand en losgekoppeld de caravan op zijn wielen rust (al dan niet met keg), en de uitdraaisteunen niet als waterpassteller gebruikt wordt maar alleen om de zaak te stabiliseren. Ga je met de steunen waterpassen dan belast je de bodem en het chassis van de caravan op de verkeerde plaatsen. Dat hoeft niet dramatisch te zijn maar goed is het niet.

Of het neuswiel wel of niet op de grond staat mag voor een solide caravanchassis niet uitmaken. Het schaadt niet maar heeft ook geen voordeel.  Sommige mensen gebruiken de montageplaat van het neuswiel als bevestiging voor de schotelantenne of de droogmolen. Het neuswiel moet er dan af.

Een te slap chassis zal eerder scheurvorming in de opbouw veroorzaken tijdens het rijden dan tijdens het stilstaan, vanwege de vele malen grotere krachten die tijdens het rijden optreden. Maar dat komt alleen voor bij minder kwalitatieve caravanbouwers. Destijds dachten sommige fabrikanten dat een onderstel tot aan de as ook wel voldoende was. Een kleine misvatting maar zelfs dan bleef de opbouw meestal heel.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JH
  J.P.M. Hent

  Bij mijn Dethleffs camper zijn scheurtjes bij de ruit voor ontstaan nadat mijn zwager bij het kamperen het neuswiel had opgetrokken. Het lijkt mij evident dat de metalen driehoek het stabiele chassis vormt en de stabilteitsppoten er alleen voor zorgen, dat de caravan niet gaat kiepen.
  Bij bevestiging van een droogmolen e.d. in het gat van het neuswiel raad ik extra ondersteuning van het chassis aan.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Neuswiel optrekken, kan dat kwaad?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation