ACSI FreeLife

Menu

V&A: Methode om je koelkast beter te koelen

Jeroen Biesheuvel uit Breda heeft een methode bedacht om zijn koelkast te koelen, die hij graag voor wil leggen aan Joop. “Kun je door water in de lekbak (achter het onderste rooster van de Dometic-koelkast) te gieten de prestatie van de koelkast verbeteren? Het water in het lekbakje dient dan als waterkoeling van de koelkast. Ik gebruik deze methode al een aantal jaar en heb het idee dat de koelkast daardoor beter koelt.”

Auteur
Joop Stam
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Elke methode om de temperatuur bij de condensor, achter de koelkast te verlagen, is effectief. Een bak water laten verdampen in de ruimte achter de koelkast is dat dus ook.

Dat water dient niet als koeling maar het verdampen kost energie, en kan dus de temperatuur achter de koelkast enigszins verlagen. Het nuttig effect van de condensor wordt hierdoor beter, oftewel de koelkast koelt beter. Dat nuttig effect is waarschijnlijk niet echt groot.

Koelkast niet op gas laten draaien

Dit effect is groter als je een ventilator monteert. Deze ingrepen vragen wel het demonteren van de ventilatieroosters in de zijwand. Als je tijdens warm de koelkast niet op gas maar op netspanning laat draaien, heeft dit ook een gunstige invloed op de koelcapaciteit van je koelkast.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.