ACSI FreeLife

Menu

V&A: Methode om je koelkast beter te koelen

Jeroen Biesheuvel uit Breda heeft een methode bedacht om zijn koelkast te koelen, die hij graag voor wil leggen aan Joop. “Kun je door water in de lekbak (achter het onderste rooster van de Dometic-koelkast) te gieten de prestatie van de koelkast verbeteren? Het water in het lekbakje dient dan als waterkoeling van de koelkast. Ik gebruik deze methode al een aantal jaar en heb het idee dat de koelkast daardoor beter koelt.”

Auteur
Joop Stam
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Elke methode om de temperatuur bij de condensor, achter de koelkast te verlagen, is effectief. Een bak water laten verdampen in de ruimte achter de koelkast is dat dus ook.

Dat water dient niet als koeling maar het verdampen kost energie, en kan dus de temperatuur achter de koelkast enigszins verlagen. Het nuttig effect van de condensor wordt hierdoor beter, oftewel de koelkast koelt beter. Dat nuttig effect is waarschijnlijk niet echt groot.

Koelkast niet op gas laten draaien

Dit effect is groter als je een ventilator monteert. Deze ingrepen vragen wel het demonteren van de ventilatieroosters in de zijwand. Als je tijdens warm de koelkast niet op gas maar op netspanning laat draaien, heeft dit ook een gunstige invloed op de koelcapaciteit van je koelkast.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. P

  In de ruim 40 jaar dat ik nu kampeer heb ik nog nooit de behoefte gehad om de koelcapaciteit van de koelkast te verbeteren, behalve destijds bij een Hobby Excellent Easy. Daar heb ik toen een ventilator gemonteerd. Als een koelkast volgens de specificaties van de fabrikant daarvan, goed is geplaatst, met inachtneming van de juiste afstanden, heb je geen ventilator nodig. Op de camping de koelkast niet op zijn hoogste stand zetten, maar op 75 procent van het maxinale vermogen zorgt altijd voor voldoende koeling. Ook bij temperaturen van 35 graden plus.

  Reageer
  0
  0
 2. df
  delarue f frans

  beste joop op voorjaar als ik caravan ophaal zit lucht in waterledingen(voor winter doorgeblazen lucht) maar in voorjaar duurt het zeker 4 aan 5 min voor hij water aantrekt terwijl deze vol is,wat te doen

  Reageer
  0
  6
 3. L

  Zet de koelkast niet op maximale koeling maar een adje terug. Het gevolg, klinkt raar, maar koelt beter.

  Reageer
  3
  3
 4. JW
  John Groen In T Woud

  Ik blaas onder en zuig bij het bovenste rooster de warme lucht weg met drie computer ventilatoren van 140 mm. Deze stuur ik aan met een temperatuur gestuurde regelaar zodat als de temperatuur warmer wordt dan 30° deze de ventilatoren aan stuurd en weer onder de 30° weer uit schakeld

  Reageer
  12
  0
 5. HW
  Hans vd Wurff

  Sorry Joop, maar ik heb nog nooit zo’n dom antwoord gelezen. De lekbak is een bakje waar eventueel condenswater in opgevangen wordt. Dat water verdampt dan weer door de warmte van de condensor. De enige manier om de koelkast beter te laten functioneren is de warmte achter de koelkast (dus de warmte van de condensor) zo snel mogelijk te laten verdwijnen en dat kan het beste met een ventilator.

  Reageer
  13
  3
  1. Joop Stam wil graag reageren op jullie reacties:

   “Ik stel in het algemeen dat als je een bak met water laat verdampen, dan vraagt dat natuurlijk energie. Een bak met smeltend ijs heeft waarschijnlijk nog meer effect. Verder stel ik dat het effect minimaal zal zijn.
   Het demonteren van roosters en een ventilator aanbrengen heeft meer effect. Daarmee verdrijf je enigszins de warme lucht en zuig je koellucht aan via de roosters. Maar als de aangezogen lucht ook warm is helpt het weinig. Hoe lager de temperatuur bij de condensor, hoe lager de temperatuur in de kast kan komen. Een absorptie-trio koelkast heeft al moeite met een temperatuurverschil van 25 graden tussen buiten en binnen.
   Kortom als het buiten en onder de caravan ook warm is, helpt eigenlijk niets om de relatief slechte koelende werking van een absorptiekoelkast te verbeteren.
   Bij warm weer moet je alleen de netvoeding gebruiken, het gasvlammetje zorgt voor extra warmte bij de condensor. Op de hoogste stand blijft de koelkast proberen de binnentemperatuur omlaag te krijgen en blijft de gasvlam vol-aan branden en komt er extra warmte bij de condensor.”

   Reageer
   0
   0
 6. w
  wilfriedalfred

  ik heb drie computerventlator gebouwd onder de verdamper, als het heet wordt buiten laat ik die een tijdje draaien en inderdaad de warmte wordt vlugger weg geblazen.

  Reageer
  7
  0

Praat mee: V&A: Methode om je koelkast beter te koelen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht