ACSI FreeLife

Menu

V&A: Krik en caravan

Auteur
Thijs Joosten
Datum

Vraag van Jan Diks uit Bemmel:

Op advies van de dealer is de mover achter de as van onze LMC 490E caravan geplaatst. Hierdoor zijn de montagebeugels voor een Alko krik niet meer te plaatsen omdat de boorgaten zijn afgedekt. Kunnen deze beugels ook aan de voorkant van de as worden gemonteerd? Zo ja, leidt dit niet tot een ongelijke gewichtsverdeling?

Antwoord van Joop:

In principe staat de fabrikant niet toe dat er in het chassis geboord wordt. Dit kan namelijk de constructie verzwakken. Zonder deskundig advies en goedkeuring van de fabrikant is het dus niet mogelijk de kriksteunen op een andere plek te monteren.

Als een wiel moet worden opgekrikt (iets wat hoogst zelden nodig zal zijn), is het handig om een hydraulische of mechanische potkrik of eventueel een garagekrik te hebben. Die plaats je onder het eind van de wieldraagarm of de as.

Zodra het wiel van de caravan bij het opkrikken van de caravan vrij van de weg komt, moet de caravan worden gestabiliseerd worden. Draai hiertoe de uitdraaisteunen aan de kant waarin je aan het krikken bent en neuswiel naar beneden.

Krik de caravan nooit op met behulp van de uitdraaisteunen. Die zijn er niet voor ontworpen en er worden ongewenste krachten op de uiteinden van chassis en opbouw uitgeoefend.

Heb jij ook een vraag voor onze expert? Joop heeft het antwoord!

stel je vraag