ACSI FreeLife

Menu

V&A: Krakende caravanvloer

Een krakende caravanvloer. Daar zit je als kampeerder niet op te wachten. Hans Baars uit Arnhem heeft er ook last van met zijn Dethleffs Nomad 450 DB. Hij vraagt zich af hoe je dit probleem kunt oplossen.

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

“Wij kochten begin 2015 deze overjarige caravan (model uit 2014). Vanaf de eerste keer gebruik klagen wij over het kraken van de vloer ter hoogte van de keukendeur. Een relatief klein gebied, maar vreselijk irritant. De dealer heeft hem tweemaal onderhanden genomen.

Alle richt deuvels die de fabriek gebruikt om de meubels tijdens de bouw uit te lijnen zijn verwijderd. Echter zonder voldoende resultaat. Volgens de dealer hebben veel Dethleffs-caravans hier last van. Wanneer de caravan volkomen waterpas staat is het nog enigszins acceptabel. Dit is in het buitenland vaak lastig te bereiken. Hebben jullie nog tips hoe we dit op kunnen lossen?”

Antwoord van Joop:

Bekend probleem, maar onacceptabel voor een relatief nieuwe caravan. Het gevolg van slordig in elkaar zetten bij de fabricage. Waarschijnlijk sluit de vloer niet netjes aan op het meubilair. Het belasten van de vloer veroorzaakt minimale vering en dat kan het geluid veroorzaken.

Toch maar weer naar de dealer… Kraken bij ouderdom zit in de vloer, en is misschien tijdelijk te verhelpen door twee componenten in de vloer te injecteren. Ik verwacht alleen niet dat dit hier het geval is

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. wH
  willem van Heusden

  Als eerste kijk naar de onderzijde van de vloer als iemand de caravan ingaat, zie je de vloer bewegen dan is het schuim ingedrukt door het in en uitlopen van de caravan. De opbouw van de vloer is een sandwich constructie. Een lichte vulling die blootgesteld wordt aan een hoge drukbelasting en afschuifkrachten op de verlijming met de buitenste deklagen. Het schuim is in bijna alle gevallen polystyreen EPS of XPS. Polystyreenschuim is een prima isolatie materiaal maar als constructie materiaal zoals een vloer is het niet geschikt. De vullaag mag onder drukbelasting niet van dikte veranderen en de verlijming mag niet losscheuren van de buiten lagen. dat is bijna altijd het geval als de vloer begint te veren. Plaatselijk de vloer injecteren kan helpen maar is niet altijd een oplossing. zolang de caravan producenten polystyreenschuim blijven gebruiken zullen deze problemen blijven voordoen. Zelf een Hobby gehad en na 2 keer injecteren was het weer terug en is de caravan door mijn verzekering terug genomen en heb ik een bedrag uitgekeerd gekregen. De verzekering dekte constructie fout na het vijfde jaar. Nu heeft de verzekering de polis voorwaarden aangepast.

  Reageer
  0
  0
 2. J

  Dit is een vaker voorkomend probleem en kan meestal heel simpel worden opgelost door alle schroeven van de bankkast op de vloer los te draaien, de bankkast voorzichtig iets op te tillen en er een stuk doorzichtig plakband (cellotape) tussen te doen.
  Ook de deksels van de bankkasten kunnen soms wat geluid geven als je er op zit. Hout op hout kraakt. Aan de binnenkant van de deksel doorzichtig tape plakken en het is over.
  vrgr
  JT®

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Krakende caravanvloer

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht