ACSI FreeLife

Menu

V&A: Koopadvies voor caravanbanden

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Vraag van Jan van den Akker uit Santpoort Noord

De banden van mijn caravan, een Trigano Silver 340CP, caravan zijn verouderd aan vervanging toe. Ik heb mijn oog laten vallen op banden met zelfde specificatie als die er bij aankoop al op zaten. Maar dan van het merk Barum (185/70R13). Is bekend of dit merk banden geschikt is?

Antwoord van Joop

Per definitie geef ik geen merkenadvies. De door meneer Van den Akker voorgestelde band (voluit: 185/70 R13 86 T, Barum is het B-merk van Continental, gemaakt in Tsjechië) heeft een draagvermogen van maximaal 515 kg per band. De caravan mag dus maximaal tot 1000 kg belast worden. Het gaat dan om het leeggewicht plus lading en bij de maximaal toegestane bandenspanning. De maximaal toegestane bandenspanning staat op de zijwand. Daarmee moet je ook rekening houden.

Ook nog iets om in overweging te nemen: bij het bestellen op internet moeten de oude banden gedemonteerd worden. De nieuwe banden vervolgens gemonteerd en ook gebalanceerd. Dat gaat niet voor niets. Ook vullen met stikstof (niet perse nodig) en ventielen kosten geld. Maak voor jezelf de overweging of je online koopt of naar de specialist om de hoek gaat.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

Techniek-dossier

Praat mee

 1. HV

  Op onze Hymer camper (3150 kg) hadden we nieuwe banden nodig. Ik wilde graag een goed merk banden hebben en kwam na enig speurwerk uit op een niet te noemen maar wel bekend merk met een bol mannetje, met het type band: Agilis Camping 225 x 75 x 16 inch. 116 Q dat staat voor draagkracht en snelheid.

  Bij de Fiat garage (Fiat Ducato) kwam ik rond de € 1300 uit. Bij een andere bekende bandenhandel rond de € 1240. Na even shoppen op internet kwam ik o.a. bij Oponeo uit. Een Pools bedrijf waar ik eerst wat vraagtekens bij had omdat het voor mij onbekend was. Na enig speurwerk toch vertrouwen gekregen. Banden besteld en direct betaald. 26 uur later stonden ze voor de deur met een DOT code van 2 maanden oud. Keurig en alles juist zoals besteld.

  Een garage met bestelwagens al van te voren gevraagd of die ze erom wilde leggen en uitbalanceren. Dat deed hij inclusief de stalen ventielen voor € 85 per 4 wielen. De banden kosten € 136 per stuk dus bij elkaar was ik € 629 kwijt.

  Nu na bijna een jaar en een slordige 6500 km verder nog steeds dik tevreden. Dus internet shoppen loont mijns inziens. Maar je moet wel weten waar je mee bezig ben en zelf goed uitzoeken wat goed is en wat nodig is voor je camper.

  Van de € 600 die ik daardoor minder hoefde uit te geven konden we veel andere leuke dingen doen, want je kan het maar 1 x uitgeven.

  Succes maar weet wel waar je mee bezig bent, want ellende of lekke banden in zuid Spanje, Balkan of waar dan ook is niet echt fijn. Blijf bij goede bekende A merken want de aslast is zwaar en groot over niet mooie geplaveide wegen.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Koopadvies voor caravanbanden

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation