ACSI FreeLife

Menu

V&A: Kan ik in mijn caravan koken op LPG?

Gerard Siep uit Winterswijk komt naar eigen zeggen steeds meer caravanbezitters tegen die koken op LPG. “Als je zoiets installeert zou er ook een ‘vetvanger’ moeten worden ingebouwd, zo heb ik vernomen. Kun je met zo’n systeem alleen koken, of werken ook de boiler/verwarming en de koelkast in de caravan goed op dit gas? Zijn er nog aanpassingen nodig?”

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

LPG is zonder meer bruikbaar als gas voor de installaties in een caravan. De Lume Traveller die we in het vorige nummer onder de loep hebben genomen, heeft standaard zo’n LPG-installatie. Kookplaat, kachel, koelkast en boiler zijn volkomen geschikt om op LPG te werken. De hoofdbestanddelen van LPG (de afkorting betekent vloeibaar petroleum gas) zijn propaan (C3H8) en butaan (C4H10).

Samenstelling LPG kan variëren

Het aandeel butaan in het LPG-mengsel zal onder winterse omstandigheden niet verdampen en is dan onbruikbaar, tenzij de tank warm gehouden wordt.
LPG is overigens een bijproduct van de raffinage van aardolie en het eindproduct is afhankelijk van de kwaliteit van de grondstof. De samenstelling kan (en mag) variëren. De montage van een filter voor het afvangen van eventuele olieachtige koolwaterstoffen (de vetvanger), is te overwegen.

Een losse gasfles kun je niet zomaar laten vullen met LPG. Het tanken van LPG is namelijk gereglementeerd, want het mag alleen in een voor LPG goedgekeurde tank met een 80 procent-vulbegrenzing worden getankt.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

  1. F

    Ik heb 2 lpg tanks van 33 liter in de disselkast. 1 vaste en 1 losse. Ik tank de vaste bij tankstation. MIjn auto rijdt ook op LPG..Beide tanks hebben 80% vulling en dus veilig. De losse zet ik op de voorstoel voor het tanken in de gordel, deur open, slang erop en tanken, Geen probleem. De losse gebruik ik voor koken, verwarmen. En ik heb een gasfilter erop zitten. Als de losse leeg is schakel ik over op de vaste lpg tank en neem de losse mee op de bijrijdersstoel van mijn auto. Bij terugkomst schakel ik weer over op de losse tank. Het mag misschien niet maar wel in het buitenland. Waarom zijn wij in NL anders dan in de andere EU-landen?

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Kan ik in mijn caravan koken op LPG?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht