ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoe vervang je een trekklauw?

Oscar Heirbrant heeft een vraag over de trekklauw: Op mijn caravan diende ik de koppeling te vervangen. Nu de oude koppeling is verwijderd komt de oplooprem naar voren en kan ik de nieuwe koppeling niet monteren. Hoe krijg ik het oploopje terug naar achter geduwd?

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Bij de demontage van een trekklauw is een paspen met een diameter van 12 millimeter nodig. De lengte van deze pen is gelijk aan de diameter van de buitenste pijp van de trekinrichting, maar is zo kort dat de binnenkant van de klauw vrij blijft. De klauw zit vast met twee M-12 bouten (Al-Ko koppeling). De eerste bout verwijder je en vervang je door de paspen zodat je de as van de oploopdemper blokkeert.

Daarna verwijder je de tweede bout. De koppelingsklauw kun je nu moeiteloos los krijgen en vervangen. Zorg bij de montage dat je eerst de ene bout aanbrengt en de moer goed vastzet. Daarna duw je met de tweede bout de paspen uit en breng je de tweede bout aan.

Als de oploopdemper in goede staat is, gaat het terugduwen van de demper-as behoorlijk zwaar, maar het moet wel lukken. Eventueel kun je hiervoor een stuk bezemsteel gebruiken. Duw de demper-as zo ver terug tot de paspen kan worden gemonteerd. Breng daarna de klauw en vervolgens de twee bouten weer aan. Zorg er wel voor dat je de paspen bewaart, die heb je ook nodig wanneer je de demper moet vervangen.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. AM
  Albert Mastebroek

  Dit overkwam mij ook. Heb ik opgelost door de schokdemper in te duwen en toen met een dikke schroevedraaier door het boutgat te steken en zo de stang op zijn plaats te houden

  Reageer
  1
  0
 2. M

  Begin er niet aan als je geen technisch inzicht hebt, dit is zo simpel.

  Reageer
  0
  0
 3. AK

  De genoemde eerste bout is de bout die het verst naar achteren zit, als je met de voorste bout begint komt de oploopdemper toch nog vrij en schiet dan tegen de pas pen aan.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Hoe vervang je een trekklauw?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation