ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoe kies je een neuswiel?

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer

Vraag van Frits de Graaff uit Petten:

Voor mijn Kip-caravan wil ik graag een nieuw neuswiel kopen. Wat voor type neuswiel raden jullie aan? Kunststof, smal of breed of eentje met een luchtband?

Antwoord van Joop:

Het gebruiksdoel is het belangrijkst bij het kiezen van een neuswiel. De uitvoering met het smalste wiel is het goedkoopst, maar het verschil is niet groot. Denk je vaak te moeten manoeuvreren op mulle of zachte ondergrond dan heeft een zo  breed mogelijk draagvlak de voorkeur. Dit wiel zal zich wat minder snel ingraven. Vooral als de caravan een hoge neuswieldruk (75 tot 100 kg) heeft is dat van belang.

De Reich Easywheel (ombouwset naar drie wielen) zou dan in aanmerking kunnen komen (kost rond de € 50). Er moet wel plaats voor zijn, ook tijdens het rijden. Daarom is het verstandig altijd eerst te kijken en te passen en dan pas te kopen. Op een harde ondergrond rolt een luchtband het best.

Ook  een neuswiel met een wat grotere diameter (hard of soft) rolt wat gemakkelijker en is ook meteen wat breder (diam. 200 x 50 mm tegen diam. 215 x 65  mm) maar de verschillen zijn marginaal.De uitvoering met het grotere wiel  kost een paar euro meer. Misschien is het eenvoudig bewaken van de disseldruk een overweging.

Dan is een neuswiel met ingebouwde disseldrukmeter (Al-Ko premium) een mogelijkheid. Voor wat het waard is, bij dit neuswiel is de slinger afneembaar. Dit neuswiel kost €100 tot €140 bij verschillende shops, maar een personenweegschaal met een blok hout is goedkoper voor de meting van de disseldruk.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Hoe kies je een neuswiel?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation