ACSI FreeLife

Menu

V&A: Het stinkt tijdens achteruit rijden met de caravan, wat nu?

Annemiek van der Keijl uit Leiden heeft een niet alledaags probleem met haar caravan. “Als we op de camping een klein stukje achteruit moeten rijden met onze Hobby 410 SF, gaat het vreselijk stinken. Wat is het probleem? Is het de oplooprem?”

Auteur
Sander Cox
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Stinken betekent dat er met wrijving iets langs elkaar schuurt. Dat kan zijn een slippende koppeling van de auto, slepende achterremmen van de auto of slepende remmen van de caravan. Vermoedelijk zal het wel het laatste zijn. Bij het achteruitrijden moet de caravanrem loskomen via het terugrijmechaniek in de oplooprem. Mits de helling achteruit niet te steil is, en de oploopremdemper bij de trekklauw op de dissel bijna niet wordt ingedrukt.

Laat het remsysteem deskundig controleren

Gaat het achteruitrijden moeizaam, dan werkt het terugrijmechanisme van de caravan niet goed. Dit mechanisme kan vervuild of defect zijn, óf een te versleten of te lichte demper (als gevolg van een zwaar beladen caravan) veroorzaakt het volledig inschuiven van de demper en klauw. Dan blijft de caravan remmen bij het achteruitrijden. Met een zware trekker en veel gas, druk je dan misschien door de rem heen. Mijn advies: kijk wat er gebeurt bij het achteruitrijden en laat het remsysteem (inclusief remvoering) deskundig controleren.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

  1. S

    Het is meestal bij achterwaarts te rijden dat de koppeling begint te ruiken. Daar men meestal bij achterwaarts te rijden de koppeling begint te vrijwen met spelen met de pedaal.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Het stinkt tijdens achteruit rijden met de caravan, wat nu?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht