ACSI FreeLife

Menu

V&A: Het gewicht van de dakluifel

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Martin de Klark uit Nieuwveen:

Het is mij opgevallen dat caravans steeds vaker een dakluifel hebben. Meestal staat dat niet erg fraai. Zelf heb ik aan mijn caravan een luifel in een zak, die ik voornamelijk gebruik wanneer ik ga rondtrekken. Hij bevalt prima maar helaas heeft hij de caravanwand beschadigd tijdens het rijden. Over zo’n dakluifel hoor je weleens dat een caravan niet is gebouwd om extra gewicht aan één kant te dragen. Joop, hoe kijk jij er tegenaan?

Antwoord van Joop:

De zijwand van een caravan moet berekend zijn op de (wind)belasting van een grote voortent. Een moderne sandwichconstructie van wanden en dak kan dit wel aan. Van een speciale versteviging aan de rechterbovenkant, waar een luifel wordt bevestigd, is voor zover ik weet geen sprake. Bezwaarlijk is wel dat een vaste luifel het zwaartepunt van de caravan verhoogt, en dat is nadelig voor de wegligging.

Ik ben het met je eens dat dat een hoesluifel sneller de caravanwand beschadigt tijdens het rijden. Ook is het verwijderen van een hoesluifel, wat nodig is als er op de camping een voortent moet worden bevestigd, een redelijk lastige klus. Ik gebruik het liefst een simpele schuifluifel. Die is snel op te zetten en weer af te breken en hangt niet hoog aan de caravan. Kies hem wel groot genoeg, zodat hij aan de zijde waar wind en/of regen komt tot aan de grond komt.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

 

Praat mee

 1. JB
  Jan Broere

  Ter voorkoming van beschadiging zitten op de nieuwe zakluifels al beschermingpads.

  Om niet steeds de bakluifel te hoeven verwijderen, heb ik een extra tentrail op het dak laten aanbrengen, direct boven de af fabriek aangebrachte tentrail.

  In de bovenste rail zit de zakluifel. Als ik toch de voortent wil opzetten, kan ik de zakluifel op het dak leggen en in de gewone tentrail de voortent aanbrengen.

  Reageer
  1
  0
 2. HB

  L.S.,

  Er zijn foampads te koop van het merk FIAMMA. Deze moeten op de zak van de zakluifel geplakt worden en voorkomen daarmee dat de caravanwand beschadigd wordt. Ik heb een zakluifel van 410 cm en heb er 6 geplakt.
  Foampads zijn gekocht bij Obelink in Winterwijk.

  Groet,
  H. Baten

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Het gewicht van de dakluifel

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht