ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gewichtsverschil caravan

Peter ter Velde uit Soest zit in zijn maag met een gewichtsverschil. Zijn Eriba Nova 545 TL caravan uit 2015 is aan de linkerzijde ongeveer honderd kilo zwaarder dan rechts. Aan de linkerkant van de caravan bevindt zich namelijk de koelkast, cv, toilet, satellietschotel en televisie. Het lukt hem niet om dit te corrigeren. Wat voor gevolgen kan dit hebben voor bijvoorbeeld de banden en remmen?

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop

Een gewichtsverschil van honderd kilo tussen links en rechts is extreem veel. Theoretisch heeft dit model, met een 2 ton as, in de folder een laadvermogen van 465 kilogram. Het leeggewicht bedraagt dus 1535 kilogram (2.000-465). Met 100 kilogram verschil is rechts ongeveer 817,5 en links 717,5 kilogram.

Voor mijn gevoel is de wagen leeg met alle toeters en bellen aan boord echter veel zwaarder. Voor een deel waarschijnlijk geconcentreerd aan de linker kant. Maar dat verandert niks aan de situatie. Met slim schuiven van de bagage is dit grote verschil inderdaad niet te compenseren. Dit lijkt op een niet zo slim ontwerp. Waarschijnlijk helt de caravan enigszins over naar links.

Slijtage band

De wielophanging en banden worden links veel zwaarder belast dan rechts. Dat is zeker merkbaar bij fors remmen. Of de caravan naar links of naar rechts uitbreekt, hang veel af van de grip van de banden. Rechtuit remmen bij een noodrem wordt dan een probleem. De linker band kan wel sneller slijten dan rechts.

Leven met de situatie, proberen zo goed mogelijk te compenseren en oppassen bij noodremmen. Dat is het beste advies dat ik kan geven. Bovendien moet je scherp zijn  op grotere bandenslijtage links. Kortom op tijd wielen wisselen. Dat ook de vering aan de linkerkant meer kan lijden, moet je bij de koop helaas op de koop toe nemen.

Gewichtsverschil? Wieldrukmeter

De aanschaf van een Reich wieldrukmeter lijkt mij verstandig. De aanwijzing hoeft niet exact te zijn, daarover verschillen de meningen. Maar je krijgt dan met de beladen caravan wel een idee hoe goed de zaak in evenwicht is.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JP
  Ja dat is Peter

  Helemaal de gewichten gelijk maken rechts en links is een utopie, en met slim beladen zal er wel wat van die bijna 100 kg af gaan. Op een totaalgewicht van 2000 kg min 100kg op trekhaak dus 1900kg op de as , is dan 95 kg , nog maar 5% . Dus je moet het ook in verhouding zien.
  Nooit een ideale situatie, maar nu ook weer geen grote ramp, vind ik.

  Heb kort geleden een spreadsheet gemaakt, waarmee je door meten van de invering van de banden, de gewichtsverhouding kunt bepalen. Een zekere onnouwkeurigheid, maar de reich-weger is ook niet zo nauwkeurig.

  Een Delta as is gevoeliger voor gewichtsverschillen, kan uitlijnings- verschillen geven , waardoor de banden scheef af slijten.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Gewichtsverschil caravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht