ACSI FreeLife

Menu

V&A: Geen radio-ontvangst bij verlichting, hoe kan dat?

Alex Boeckstens uit Waarloos (België) heeft in de caravan een autoradio met DAB-ontvangst die prima werkt. “Nadat ik mijn halogeenlampen heb vervangen door led en deze aanzet, valt mijn ontvangst op de radio volledig weg. Als ik het licht dan weer uitschakel, is de ontvangst meteen terug. Wat is het probleem?”

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
Joop

Antwoord van Joop:

Slecht of te goedkoop ontworpen ledlampen hebben een geïntegreerde schakelende regelaar, die door zijn snelle schakelflanken elektromagnetische straling produceert. Ook de zogenaamde ‘elektronische trafo’s’ voor verlichtingssystemen op laagspanning zijn elektrisch gezien met geen pen te beschrijven.

Nadeel van minderwaardige producten

Ze zorgen aan de uitgang voor blokgolven in het kilohertz-bereik, die via soms meterslange, als antenne werkende, aansluitdraden aan de lampen worden aangesloten. Zulke minderwaardige producten zouden eigenlijk verboden moeten worden. Daar komen dan nog de storingen bij die worden veroorzaakt door elektronische reclameborden en met led’s uitgeruste verkeerslichten.

Oplossing

De oplossing lijkt me dus een betere kwaliteit ledlampen. Dat zal een kwestie van proberen zijn. Ik heb zelf al eens via AliExpress leeslampjes uit China laten komen. Soms brommen of zoemen ze, en ze gaan nooit lang mee. Blijf daarvan weg!

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

 

Praat mee

Praat mee: V&A: Geen radio-ontvangst bij verlichting, hoe kan dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht