ACSI FreeLife

Menu

V&A: Gasleiding verstopt, hoe kan dat?

Evert Driegen uit Zwolle heeft een Hobby-caravan uit 2018. “Het fornuis van de caravan is voorzien van drie gaspitten. De grootste gaspit geeft telkens problemen. Met de ontsteker is de pit vrijwel niet aan te krijgen. Als het na pakweg een kwartier is gelukt, dan zie je dat de verbranding niet goed is. De gaspit begint te stinken alsof er giftige dampen vrijkomen, zonder gaslucht.”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

“Volgens mijn dealer komt er rommel in tijdens het schoonmaken. Maar we gaan er alleen maar overheen met een warme vaatdoek, net zoals bij de andere pitten die geen mankementen vertonen. Kan er vuil in de gasleiding zitten? En hoe zou dat kunnen?”

Antwoord van Joop:

Waarschijnlijk is de gasinspuiter van deze brander bijna verstopt. De inspuiter heeft een opening met een bijzonder kleine doorlaat. Er is daardoor weinig nodig voor een (gedeeltelijke) blokkade. Een verstopping op die plek is heel vervelend, want om die op te lossen moet er demontagewerk verricht worden door een deskundige op gasgebied.

Caravandealers blinken in het algemeen niet uit in deskundigheid op dit gebied. Vervuiling door het gebruikte gas is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Gezien de constructie van de brander zal verontreiniging vrijwel zeker stroomopwaarts, vanuit de gasleiding, komen.

Dealer bellen en aandringen op reparatie

Misschien is bij de montage van het gassysteem vuil in de leiding gekomen. Verstopping van de inspuiter als gevolg van een poetsbeurt bij de brander is zeer onwaarschijnlijk. Je kunt het beste de dealer benaderen en aandringen op reparatie en eventueel vervanging van de branderunit.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. MD
  Meersman Danny

  Ik heb dit probleem met mijn hobby uit 2018 ook gehad.De dealer gaf ook verschillende oorzaken aan maar toen ik deze weinig waarschijnlijk vond heb ik toen kontakt opgenomen met de fabrikant van de gaspit .Het bleek dat de grote gaspit een kleine vervorming had waardoor de gas niet goed kon verdeeld en gemengd worden.De dealer moest kontakt opnemen met de fabrikant zodat deze de juiste info kon geven en de dealer de gaspit in waarborg kon vervangen.Hierna heb ik geen problemen meer gehad.

  Reageer
  1
  0

Praat mee: V&A: Gasleiding verstopt, hoe kan dat?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht