ACSI FreeLife

Menu

V&A: Energieverbruik op de camping

Ischa Kooistra uit Haren is voor een schoolopdracht op zoek naar het gemiddelde energieverbruik op een camping. Ischa wil graag weten hoeveel energie er nodig is voor een campingplaats en welke energievorm er wordt gebruikt.

Auteur
Joop Stam
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het dagelijks energieverbruik per caravan of camper is in ieder geval sterk afhankelijk van het seizoen. Ik kan alleen wat zeggen over het vermogen van de verschillende apparaten. Energiedragers zijn elektra en (propaan)gas. Elektrische energie is beschikbaar via netspanning 230 volt wisselstroom en 12 volt gelijkstroom uit een accu. 12 volt kan gebruikt worden voor verlichting en de waterpomp, en heel kort voor de koelkast.

Meestal is het boordnet 12 volt. De energie-inhoud van een (auto of caravan) accu kan variëren van 0,8 tot 1,2 kilowattuur (70 tot 100 ampère-uur). Energie verbruikende apparatuur met een hoog vermogen kan uitsluitend via netspanning worden voorzien van energie. De bovengrens voor wat betreft het elektra verbruik via het net op een camping ligt in de begrenzing van het beschikbare aantal ampère. Dat ligt op een camping tussen 4 en 12 ampère. Dat beperkt het gelijktijdige op te nemen vermogen tot maximaal 2,8 kilowatt.

Energieverbruik koelkast

Energie is het vermogen maal de tijd. De koelkast, die continue werkt, heeft een vermogen van minder dan 0,1 kilowatt.  Dat is per uur dus een energieverbruik van minder dan 0,1 kilowattuur. Verlichting en de waterpomp neemt ongeveer 0,2 kilowatt. Maar aanzienlijk minder als LED- of TL-verlichting wordt gebruikt.

Energieverbruik airco

Televisie en andere elektronica nemen ongeveer 0,5 kilowatt. Een airco heeft een vermogen van 1 tot 5 kilowatt, maar zal niet constant draaien. De magnetron heeft een geïnstalleerd vermogen van 1,2 kilowatt maar schakelt terug als de gevraagde temperatuur bereikt is.

Conclusie

Reken per week op een elektraverbruik van globaal 50 tot 70 KWh (circa 0,18 tot 0,25 GigaJoule, 1 GJ komt overeen met 278 kWh). Dit is een ruwe schatting met een foutmarge op de uitersten van zeker 15 procent.

Als de kachel aan moet, gebruikt deze tussen 10 en 200 gram propaan per uur (de kachel heeft gewoonlijk een vermogen van 3 kW). Als de koelkast op gas staat is het verbruik ongeveer 10 gram propaan per uur. Propaan zit in drukcilinders met een inhoud van 5 of 11 kilogram. 1 kilogram propaan heeft een energie-inhoud van 14 kWh.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. BV
  Bap Vanthoor

  Ik vind dat het hoog tijd wordt om elektra naar verbruik te heffen als ik zie wat er allemaal meegesleept wordt aan elektrische apparaten, Senso’s, grills, elektriche kookplaten en bbq, niet te vergeten heathers en airfryers Ik heb al dat spul niet maar mag wel meebetalen voor de grootverbruikers.

  Reageer
  1
  0
 2. W

  Vergeten mee te geven, een hobby 495 2 personen en alle verlichting LED

  Reageer
  1
  0
 3. W

  Ik heb vorige week 4 nachten in Sevenum gestaan. Mijn caravan heeft een verbruiksmeter. Ik kwam op deze vier dagen op 22 Kwh uit.

  Reageer
  3
  0
  1. NV
   Nathalie VDW

   Hoeveel betaal je dan juist?

   Reageer
   0
   1

Praat mee: V&A: Energieverbruik op de camping

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht