ACSI FreeLife

Menu

V&A: Elektrisch koken in de caravan?

Marieke uit Den Dungen vraagt zich af of dat het tegenwoordig al mogelijk om bijvoorbeeld elektrisch te koken in de caravan. “Ik zie steeds meer gasloze caravans en vraag me af of het geen problemen geeft om de kookplaat, koelkast, radio, lampen en het koffiezetapparaat samen aan te schakelen. Zijn de elektra-aansluitingen van campings voorbereid op het hogere verbruik?”

Auteur
Sander Cox
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Het zou inderdaad problemen kunnen geven. Als je het wattage van alle stroomverbruikers die gelijktijdig in gebruik zijn optelt en deelt door 230 volt, krijg je het aantal ampères dat je nodig hebt. Er zijn nog veel campings – vooral in de zuidelijke landen – die slechts 6 ampère aan hun gasten kunnen leveren en dan heb je dus maar maximaal 1.380 watt tot je beschikking. Bij veel elektrische kookplaten heeft één pit al meer nodig.

Zware boordaccu ook geen oplossing

Een zware boordaccu is ook geen oplossing, want die moet 12 volt omzetten naar 230 volt. Voor zeer korte tijd kun je daar wel flink wat stroom uit halen, maar daarop koken is een illusie.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. FP
  Fam. Pijnenburg

  Ook wij koken op een inductie kookplaat, we hebben er wel een Kwh. meter van Ali er tussen staan, daar kan je precies op zien hoeveel Amp. je gebruikt

  Reageer
  0
  0
 2. PM
  PCFW Manders

  Electrisch koken, dwz inductie koken, gaat uitstekend in een caravan. Je moet wel zorgen dat de camping tenminste 10 A levert. Dat betekent dat veel campings (zeker in de zuidelijke landen) hun electiciteit ook op 10 of 16 A. moeten brengen om de campinggasten te kunnen ontvangen

  Reageer
  0
  0
  1. W

   Welk apparaat hebben jullie?

   Reageer
   0
   0
 3. Y

  Wij koken al jaren op een elektrisch kookplaatje van Tomado en dat gaat uitstekend. Wel één plaatje.
  Op de Franse camping betaal ik ongeveer €5,00 per dag terwijl ik verder bijna geen stroom verbruik, dus spaar ik mijn gas maar.

  Reageer
  0
  0
 4. E

  Elektrisch koken en dat samen met andere elektrische huishoudelijke apparaten en elektronica doet het verbruik aardig toenemen. Ik vind dan ook dat er voor de verbruikte kwh betaald moet worden en niet meer voor een vast bedrag per dag of per nacht.

  Reageer
  0
  0
  1. HH

   Doe mij maar een vast bedrag voor stroom gebruik, dan weet ik waar ik aan toe ben met de de kosten. Als je om de haverklap muntjes in een automaat moet gooien dan telt dat ook behoorlijk op .

   Reageer
   0
   0

Praat mee: V&A: Elektrisch koken in de caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht