ACSI FreeLife

Menu

V&A: Waar heb je ECE 70 borden nodig?

Bêr Jeucken uit Maasbree kampeert met een Volkswagen bus en een Dethleffs. Deze combinatie is meer dan twaalf meter lang. Hij overweegt twee ECE 70 borden aan te schaffen omdat hij vaak richting Spanje gaat, waar dit verplicht is. Bêr wil daarom graag weten in welke landen het verboden is om deze ECE 70 borden op je caravan te hebben?

Auteur
Joop Stam
Datum
2
2
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Volgens de laatste inzichten is een ECE 70 markering alleen noodzakelijk als de combinatie langer is dan twaalf meter en meer dan 7.500 kilogram weegt. Dat betekent dat vrijwel geen enkele combinatie die bestuurd mag worden met een B-E rijbewijs, deze markering nodig heeft.

Het B-E rijbewijs dat is afgegeven na 19 januari 2013 limiteert een combinatie op maximaal 3.500 kg voor de trekauto en 3.500 kg voor de aanhanger. In vrijwel alle Europees landen is deze markering alleen toegestaan waarvoor hij bedoeld is. Namelijk voor aanhangwagens waarvan het leeggewicht plus laadvermogen meer bedraagt dan 3.500 kg, dus voor vrachtwagens en het C-E rijbewijs.

Om zeker te zijn lijkt het me verstandig deze markering aan te schaffen en mee te nemen maar niet aan de caravan te hangen. Voor het geval er in de binnenlanden van Spanje een fanatieke politieagent niet helemaal weet hoe het zit.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Confidental Infomation