ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravanwielen blokkeren

Harry Gankema uit Tilburg komt letterlijk en figuurlijk niet vooruit met de Bergman-caravan van zijn zoon. “Ik help mijn zoon om zijn oude caravan van zijn terrein te trekken. Eerst met touwen (niets aan de hand) tot dat hij op een plek staat dat de caravan op de trekhaak kan. Als ik ga rijden, blokkeren de wielen na een meter. Als ik even terugrijd worden ze gedeblokkeerd en kan ik weer een meter vooruit. Wat is het probleem?”

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Caravans van het merk Bergland werden destijds gemaakt in het Limburgse Stein. Deze caravans werden soms voorzien van een terugrijautomaat, maar ook vaak met een terugrijsper. Ik vrees dat je voor het rijden de wielen en remtrommels moet demonteren.

Remschoen deblokkeert

De zogenaamde oplopende remschoen zal waarschijnlijk bij het vooruitrijden ‘happen’ en de rem blokkeren. Bij achteruitrijden draait het wiel de andere kant op en deblokkeert de vastgelopen remschoen. Het is aan te raden het een en ander te controleren door het wiel van de grond te krikken en voor- en achteruit rem te draaien. Dat moet moeiteloos en geluidloos kunnen. Blokkeren of schuurgeluid en de zaak moet open, misschien slechts aan een kant.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. R

  Inderdaad een vreemd antwoord van Joop:

  De vragensteller zegt: “Eerst met touwen (niets aan de hand)”. Dus los gaat hij wel vooruit en gekoppeld niet. Los zouden de remmen dan toch ook geblokkeerd moeten zijn?
  Ik zou het zoeken in de dissel/koppeling. Als deze wordt ingedrukt dan remt de caravan. Het zou me niet verbazen als de ‘harmonica’ in de koppeling ingedrukt blijft staan.

  Zou het overigens wel aardig vinden als de vragensteller nog gaat vermelden hoe het probleem is opgelost.

  Reageer
  0
  0
 2. H

  vreemde uitleg van Joop

  Reageer
  0
  0
 3. AM
  Albert Mastebroek

  Vastlopende remmen door roest en vuil in de remtrommels

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Caravanwielen blokkeren

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht