ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravantrekken bergop

Hartstikke leuk zo’n caravan maar je auto moet je kampeermiddel wel kunnen trekken. Yvonne Raedts uit Maastricht heeft zo haar twijfels. Zij vraagt zich af of dat haar Peugeot 208 1.2 VTi haar caravan (Adria Action 361 LH) kan trekken.

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

“De garage zegt nee en de caravanzaak zegt ja. Op het kentekenbewijs staat 1.150 kilogram geremd. De Adria kan tot 1.100 kilogram worden beladen. Het leeggewicht is 870 kilogram.”

Antwoord van Joop:

Dat zal krap worden. Vaar niet blind op wat auto- en caravandealers beweren. Het kennisniveau met betrekking tot caravantrekken in dat vakgebied is soms bedroevend. Op papier zou het net moeten gaan. Als je tenminste niet de bergen opzoekt.

De 1.2 VTi is geleverd met een zeer bescheiden 3 cilinder motor. Als het goed is, staat op het typeplaatje van de trekhaak S = 60 kilogram disseldruk. Bij een volledig volgeladen trekauto mag deze volgens het boekje 1.530 kilogram wegen. Dat is een aan te bevelen gewicht want voor een stabiele combinatie mag de caravan dan maximaal 1.100 kilogram wegen.

Verhouding gewicht caravan en auto

Neem beter wat minder kilo’s, ondanks het boekje dat zegt ’trekgewicht 1150 kilogram’. Minder gewicht in de auto betekent automatisch ook minder veilig trekgewicht. Ga uit van de 75 procent-regel. Dus weegt de beladen auto slechts 1.300 kilogram, trek dan niet meer dan 975 kilogram. Doe die voortent dus mooi in de auto.

Proefrit caravantrekken

Voor op het vlakke is een kilo meer of minder niet dramatisch, dan is de windweerstand bepalend. Als de weg omhoog loopt, zijn de kilo’s bepalend. De combinatie is zwaar voor deze lichte motor met zijn geringe koppel. Op het vlakke zal het wel lukken. Op en neer naar Zuid-Spanje zou ik niet aanraden. Een proefrit met tegenwind richting Ardennen (helling bij Luik) is daarentegen zeer aan te raden.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. WV
  Willy Vivet

  Hallo?? BERGAF IS HET DE CARAVAN DIE DE AUTO GAAT BESTUREN DAN KAN JIJ NIKS MEER DOEN HOOR.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Caravantrekken bergop

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation