ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravan in de zon, kan dat kwaad?

Martin Bulthuis woont sinds oktober 2016 in het Spaanse Chiclana de la Frontera. Hij vraagt zich af in hoeverre zijn Dethleffs Camper bestand is tegen de Spaanse zon. “De caravan staat bij ons aan huis. Kan het kwaad dat hij altijd in de zon staat? Wij denken dat een reflecterende hoes wel goed is.”

Auteur
Joop Stam
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

Caravans zijn ontworpen om in de buitenlucht gebruikt te worden. Ze moeten er dus tegen kunnen. Maar, afdekken van de hele caravan onder een niet ademende en vocht doorlatend hoes heeft z’n nadelen. Ook in Spanje kan het wel eens regenen. Condens moet weg kunnen, dat zal lastig gaan met een reflecterende hoes, denk ik.

Alles hangt af van het ‘hoe lang’. Een paar maanden is natuurlijk minder dramatisch dan jarenlange blootstelling. Maar voor een aantal componenten van een caravan is een voortdurende blootstelling aan de zon niet zo goed. De voortdurende hoge temperatuur, zowel onder een hoes als ‘bloot’, heeft negatieve effecten. Met name de kit in de naden kan zacht of zelfs vloeibaar worden.

Uitgedroogd raam- en deurrubber

Ook raam- en deurrubber kunnen last krijgen van uitdroging. Een voortdurend extreem warm interieur kan op den duur het meubilair schaden. Regelmatig luchten helpt en is noodzaak. Verkleuring van het exterieur, indien anders dan wit, is op zichzelf niet dramatisch maar fraai is anders na verloop van tijd. Maar vooral de banden vinden warmte, zon en zuurstof minder leuk. Daar is wat aan te doen door de caravan zo goed mogelijk in de schaduw te parkeren, bijvoorbeeld onder een rietkap.

Droogtescheuren in de banden

Zelfs het afdekken van de banden door een plaat multiplex is al gunstig. Lang onbeschermd in een warm klimaat kan de kwaliteit van de banden negatief beïnvloeden. Wees bedacht op droogte scheuren en bulten wanneer je terug rijdt naar Nederland, zeker bij wat oudere banden. Na vijf tot zes jaar – zie DOT code, de laatste twee cijfers geven het fabricagejaar aan – moet je daar extra alert op zijn. Houd de bandenspanning bij vertrek en onderweg, en de temperatuur van het loopvlak onderweg dus goed in de gaten.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

  1. SR

    Wij hebben sinds 207 een Eriba living 465. Die staat buiten naast ons huis. De woonwagen heeft toch meer last van buiten te staan. Groene neerslag, silicone en rubbers aan vensters en deuren. Mijnconcessie zijn staat onder een afdak en men ziet dat verschil goed. Ondertussen heb ik aan de voorzijde de linker en rechter vleugel op nieuw moeten laten herschilderen. De kunststof pelde helemaal af.

    Reageer
    0
    0

Praat mee: V&A: Caravan in de zon, kan dat kwaad?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation