ACSI FreeLife

Menu

V&A: Caravan waterpas zetten, de juiste manier

Jan Schenkels uit Hoogvliet vraagt zich af of dat hij zijn caravan (Beyerland 450 D) op de juiste manier waterpas zet. “Ik ben gewend om de caravan waterpas te zetten door eerst in dwarsrichting waterpas te zetten door de lage kant met een krik onder het chassis ter hoogte van de as op te krikken.

Auteur
Joop Stam
Datum
Joop

Daarna in de lengterichting met het neuswiel en vervolgens de vier uitdraaisteunen uitdraaien tot deze net dragen. Nu hoor ik wel dat de beide wielen altijd moeten dragen, wat bij mijn methode dus niet altijd volledig het geval is.”

Antwoord van Joop:

Prima gedaan, zo moet het. De as is een van de dragende onderdelen van de caravan. Ondersteuning van de as door de krik heeft het zelfde (goede) effect als ondersteuning van de as door de wielen. Zoals bekend is waterpassen met behulp van de uitdraaisteunen (op de hoekpunten van het chassis) op z’n minst niet best voor de belasting op chassis, bodem en opbouw.

Om niet zo hoog te krikken kan vaak de krik onder het uiteinde van de wieldraagarm, strak aan de binnenkant langs het wiel, geplaatst worden. Dat scheelt in hefhoogte.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.