ACSI FreeLife

Menu

V&A: bruine waterslang vervangen

Auteur
Joop Stam
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Ron Haemels uit Zegge

Ik heb een tweedehands caravan gekocht. We hebben geconstateerd dat de waterslang van de aanvoer voor water bruin is aan de binnenkant. Mijn vraag aan jou: kan ik zelf deze schoon krijgen of moet en kan ik deze zelf vervangen?

Antwoord van Joop

De waterslang kun je het beste meteen vervangen. Reinigen lukt waarschijnlijk wel, maar het kost veel tijd en moeite en uiteindelijk wordt de slang snel weer vies. Als de leiding niet te lang is en de situatie wanhopig,  is met behulp van een stuk elektriciteitsdraad met een tod er omheen de binnenkant wel schoon te vegen, maar fris is anders.

Een paar meter doorzichtige waterslang van deze maat kost zo goed als niks. Alggroei voorkom je door aan het eind van het gebruiksseizoen het hele systeem zorgvuldig en volledig watervrij te maken. Alles dient kurkdroog te zijn. Dat geldt voor tank, kranen, leidingwerk, boiler en pomp.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. JN
  J. Nijkerk

  Beetje onzin een transparante waterslang. Onder invloed van licht vindt daar algengroei in plaats. Niet doen dus, een ondoorzichtige blauwe slang scheelt echt enorm.

  De controle is ook erg gemakkelijk. Onderrbreek de leiding, een stukje slang met twee slangpilaartjes tussenvoegen. Een keer per twee jaar stukje loshalen en opensnijden. Daarmee controleer je de vervuiling.

  Leidingen niet afsluiten maar kwartiertje doorblazen met lucht. En daarna openlaten zodat het ventileert. Zo simpel is het. Droge lucht en algen en schimmels zijn water en vuur…ventileren.

  Reageer
  1
  0
  1. NK
   N. Krekijn

   Deze man heeft het bij het rechte eind. Denk ook aan onze koperen waterleidingen in huis. Er komt nooit licht bij het water en er zit nooit alg in.

   Merkwaardig is dat bijna alle caravan- en camperboeren deze inferieure slang verkopen en adviseren. Het geeft wel aan welk materialenkennisniveau er in de branche is.

   Reageer
   0
   0
 2. KW
  Ko Wattel

  Juist dan zal de slang bruin worden, geen paniek kan absoluut geen kwaad. Laat je niet verleiden door onzin dure reinigers.

  Reageer
  0
  0
 3. HG
  Hans Groos

  Joop,

  Hoe maak je dan de slangen droog, gezien de maten van kranen in de caravan kun je die niet makkelijk droog blazen. Met de mond lukt niet.

  Heb je een idee hoe dan wel?

  Hans Groos

  Reageer
  0
  0
  1. Beste Hans,

   Dit kun je doen met een föhn. De blaasmond van de föhn past dan wel niet op het begin van de slang, maar dat moet je met wat creativiteit wel op kunnen lossen. Maak zelf een verloop tussen föhn en slang, bijvoorbeeld met ducttape.
   Succes!

   Reageer
   0
   0
 4. PK
  P. van der Kruys

  Hoe goed je je best ook doet, je krijgt niet alles kurkdroog. De jerrycan of watertank lukt meestal nog wel, maar de leiding droogmaken? Het volstaat als je de hele installatie goed reinigt. Bijvoorbeeld met iets op basis van citroenzuur. Daarna zul je echter toch weer moeten doorspoelen met schoon water en er zullen altijd sruppels in de leiding achterblijven. Bij aankoop van een occasion zou ik altijd de leidingen vernieuwen.

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: bruine waterslang vervangen

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht