ACSI FreeLife

Menu

V&A: Binnen- of buitenstalling?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
64
64
ReactiesPraat mee
slide freelife expert pagina

Vraag van Hans Bego uit Assendelft:

Een caravan is een buitenobject en daardoor in principe geschikt om het hele jaar buiten te staan. Veel caravans gaan 3-6 weken mee op vakantie en daarna onbeschermd in de buitenstalling. De mening die ik het meeste hoor is dat een (droge) binnenstalling de voorkeur heeft. Ik overweeg om mijn vijf jaar oude caravan (Dethleff camper 450dB) voortaan naast het huis, onder een speciale hoes, buiten te laten staan. Wat is uw advies over het stallen van mijn caravan?

Antwoord van Joop:

Een caravan is inderdaad gebouwd om buiten te staan, helaas vinden algen het leuk om de buitenkant groen te kleuren. De beste stalling is daarom binnen, in een droge en goed geventileerde hal. Bijna net zo goede stalling is een carport met een dak en aan de zijkanten open. Ook prima is een (aan alle kanten) overstekend dak, los van de caravan. In wintersportgebieden wordt dit dak vaak als sneeuwdak gebruikt.

De optie van een speciale, ventilerende hoes komt daarna. Ventilatie is belangrijk om vochtprobleem te voorkomen. De minst goede oplossing, op zonder afdekking na, is een groot dekzeil. Dat ventileert niet en raad ik daarom niet aan.

Heb jij ook een vraag voor onze expert Joop?

stel je vraag

Praat mee

 1. mv
  m-venrooij

  Geachte heren

  bij deze zou ik u vriendelijk willen vragen om een goed advies
  ik heb een grote plaats en wil mijn toer caravan buiten laten staan in de winter
  mag ik er een hoes over doen of wat mag ik wel dat hoor ik graag van u
  al vast bedankt .
  met vriendelijke groet .
  dhr m-venrooij.
  m-venrooij@home.nl
  tel 0413369636. b.g.g 0630160891.

  Reageer
  0
  0
 2. Lw

  […] V&A: Binnen- of buitenstalling? | caravan | caravanstalling – V&A: Advies over de winterstalling. Vraag van Tom Franssen uit Ophoven Wij zijn redelijk nieuw met kamperen met een caravan. We kunnen onze caravan achter in de tuin … […]

  Reageer
  0
  0
 3. E
  E.J.Heilema

  Ik stal mijn caravan altijd in een uitstekende schone en droge binnenstalling.
  Ik breng hem schoon en krijg hem ook weer schoon terug.
  Als ik de caravan ophaal ,staat hij klaar en de banden zijn netjes op spanning gebracht.Ik kan zo weg.En binnen stallen is niet heel veel duurder dan buiten in weer en wind.

  Reageer
  3
  0
 4. AS
  Arie Stieltjes

  Wij gaan heel veel weg met de caravan maar als we thuis zijn staat de caravan in onze eigen garage naast onze woning.
  Onze caravan staat al vanaf 25 januari 1990 bij ons thuis in de garage.
  Op die datum stond de caravan in een warenhuis (broeikas) die is op die datum door storm helemaal plat gegaan, caravan total los.

  Reageer
  1
  0
 5. Fb
  Fredrik van de beek

  Wij hebben een TEC weltbummel uit 1996 en staat altijd buiten. Wij gaan zomer en winter zo vaak weg dat een stalling overbodig is. Blijkbaar kan deze er goed tegen want zelfs na 19 jaar nog steeds perfect en willen we hem nog steeds niet kwijt.

  Reageer
  1
  0
 6. tv
  toon vanoutryve

  Hallo,
  In ons geval, wij wonen het ganse jaar door in Zuid Frankrijk. Onze caravan, een
  Hobby Excellent 495, staat dan ook het grootste deel van het jaar buiten. Wij hebben hier hogere temperaturen en minder last van vocht ( algenvorming) door de streek waar we wonen. Toch, stallen wij onze caravan van Oktober tot Maart. De garage waar wij die stallen is verwarmd dmv statische verliezen van een verwarmingsinstallatie, genoeg om de ruimte op een temperatuur om en rond de 10° C te houden. Wel wordt onze caravan voor en na het stallen grondig gewassen, zowel buitenkant als binnenkant.

  Reageer
  1
  0
 7. DK

  Onze caravan staat in de winter binnen. Het is een omgebouwde serre, die door de eigenaars helemaal uitgeboud is en zeer goed onderhouden word. Mijns inziens zal het voor de caravan toch de betere oplossing zijn. Als er al eens iets vochtig zou worden, zal dat sofort opdrogen door een heel klein beetje zon. Het glas zet de zonnestralen namelijk om in warmte!

  Reageer
  2
  1
 8. jb

  Mijn caravan staat binnen,
  Minder weer invloeden.

  Reageer
  1
  0
 9. HS

  Mijn camper staat 5 maanden in goed geventileerde binnen stalling.
  Zet elk jaar een vochtvreter in wasbak. Dak raampje iets open en de camper waterpas stellen met de hydraulische stempels. Ontlastend voor de opbouw vering en banden.Als we zomers niet weg zijn staat de camper op de oprit onder carport.

  Reageer
  1
  0
 10. hk

  Wij gebruiken onze caravan ca. 6 maanden per jaar, ’s winters staat die binnen. Dan staat hij droog, weinig kans op vogelpoep of ander vuil uit de lucht, geen risico van ijs in kieren, geen UV-straling, enz.

  Reageer
  0
  0
 11. bV
  bert van Vliet

  Ok mijn caravan staat binnen.Ik vind als smeltend sneeuwwater bevriest,dat dat niet goed is voor de afdichting op het dakrand.
  Verder is vocht ook niet goed voor de afdichting van de ramen.
  En er treed ook verkleuring op ,ook in industrie gebieden,zit veel fijnstof in de lucht waardoor alles zwart word .

  Reageer
  0
  0
 12. FV
  Frans Verhagen

  Ik stal de caravan binnen bij een caravanstalling in Deurne daar staat hij ook nog op vloerbedekking
  Wat wil je nog meer

  Reageer
  1
  0
 13. YB
  Yf Bauweraerts

  Onze caravan staat onder een verharde buitenstalling met afdak en vier goed geventileerde zijwanden. Geen direct zonlicht, voldoende ventilatie en wat beschut van de directe vorst.
  Na vele jaren nog nooit voor ongewenste verrassingen komen te staan, het voordeel voor ons is dat de caravan vlakbij staat en aangezien we de ruimte hebben niet moeten investeren in een dure binnenstalling. Vensters of dakluik kunnen op een kleine kier.
  De centjes die we besparen met de caravan thuis te stallen kunnen we dan weer extra investeren in onze vakanties.
  Maar als je natuurlijk thuis de plaats niet heeft, toch beter onder een deftig afdak dan zo bloot in de zon, sneeuw en allerhande weersinvloeden.

  Reageer
  0
  0
 14. HT
  Harry Taekema

  Onze Camper van 14 jaar oud (Hymer Starline 680B merc.) overwinterd in een uitstekende droge en vorstvrije stalling.
  Om weersinvoeden zoals UV,vorst,vocht,maar ook zouten van zeewind (wij wonen in Zeeland) zoveel mogelijk uit te sluiten.
  Tevens kan het dakluik iets open staan voor een goede ventilatie.

  Reageer
  1
  0
 15. JB
  Jan Van Beneden

  Met ademende hoes én met ontvochtigingszout lijkt buiten staan toch prima mee te vallen. Als je tenminste regelmatig de stand van het zout controleert. Toch ben ik benieuwd hoe die hoes gaat reageren bij sneeuw.

  Reageer
  0
  1
 16. RB
  Ruurd Blomsma

  Caravan in de binnen-stalling deze is met gordijnen afgesloten zodat er geen water maar kan de wind er goed door waaien.
  De caravan staat dan goed droog.

  Reageer
  0
  0
 17. HV
  Hans van der Vlist

  Mijn camper staat bij het huis op de oprit als wij niet op pad zijn. In het najaar bij vochtig weer, regen en kou is het dak in korte tijd groen. Ik gebruik een hoes om het dak af te dekken. Binnen heb ik een klein ventilator kacheltje staan 500 watt, dakluik iets open, zo blijft alles mooi droog en het dak schoon ook als het vriest.

  Reageer
  0
  0
 18. T

  De luchtvochtigheid in Nederland is de grote spelbreker voor een caravan.
  Buiten of binnen staan, is dus mede afhankelijk van de luchtvochtigheid stalling omstandigheden.
  Binnen in een mooie droge stalling zal een zegen zijn voor alles wat
  kwetsbaar is voor vocht in en rondom de caravan.
  Maar buiten met de mogelijkheid om de caravan luchtvochtigheid onder controle te houden ook prima. Maar hoe regel je dat? Dus soms even een dagje verwarmen en goed ventileren?
  Het blijft een persoonlijke zaak. Daarnaast wordt het kitwerk buiten zwaar belast door de weersomstandigheden. Staat de caravan stil op een vaste plek, dan zal vooral het kitwerk en rubberwerk in de zonzijde na enkele jaren problemen geven door uitdroging en UV inwerking
  Dus vraagt dat extra aandacht. Binnen kan het weer te droog zijn of achter glas in een kas te warm. Kortom zo simpel is het niet, en daarnaast zal er verschil zijn in stalling kosten.

  Reageer
  0
  0
 19. CD
  Cees van Duijn

  Wij caravannen sinds 1974 en bezitten nu de 6e caravan; een Fendt Bianco. Al onze caravans hebben we ’s winters en bij het niet gebruiken in de zomer binnen gestald. De slechtste stalling was een kassencomplex, waar het ’s zomers te warm werd en de kit van o.a. het dak te zacht werd. De vloer bestond uit hard geworden klei en gaf veel stof! De laatste 25 jaar stallen we in een daartoe gebouwd caravan- en camperscomplex met betonnen vloer en vele ventilalieopeningen in de wanden.
  Bij het ophalen van de caravan is deze droog, ook binnen en nagenoeg stof en vogelpoepvrij.
  Ervaringsadvies: Bij het niet gebruiken de caravan binnen stallen in een
  daarvoor bestemde en ingerichte caravanstalling, die uiteraard goed geventileerd is en bewaakt wordt. Een caravanhoes is ” uit den boze!”

  Reageer
  2
  0
 20. TK
  Ties Kleefman

  Ik plaats mijn caravan binnen, omdat de caravan dan droog en schoon staat.
  Wij hebben geen eigen garage of schuur, daarom huren wij een stallingsplek in de buurt. De caravan staat daar ook veilig op een harde ondergrond.
  En we mogen de caravan niet het hele op de parkeerplaats bij huis zetten vanwege gemeente verordeningen.
  De buren hoeven zich dan ook niet te ergeren dat er een caravan voor hun”neus” staat.

  Reageer
  0
  0
 21. AF

  Onze caravan heeft een aantal jaar binnen overwinterd. Bij het ophalen was de binnen kant bedekt met schimmelplekjes, die er wel makkelijk af te vegen waren.In de stalling stonden de caravans zo dicht tegen elkaar dat ventilatie niet mogelijk was.
  Nu overwinterd de caravan op de seizoenplaats en staat half in de zon maar wel vol in de wind zonder zeil of hoes.
  Binnen 1 vochtvreter die halverwege vervangen word. Ook staan achter en voor de ramen op de ventilatiestand.
  Nu is binnen alles droog en geen aanslag meer.
  Wel luchten we ca 2 -3 keer.

  Reageer
  0
  0
 22. RB
  Rick te Booy

  Onze caravan staat in de buitenstalling. we laten al ons beddengoed en handdoeken in de caravan liggen en het is altijd droog in de caravan . Dit komt doordat we de voor en achter raam op een kiertje laten open staan zodat het kan doorwaaien.

  De caravan wordt miscchien wat vele denken iets groen door het buiten stan maar dat kan je verhelpen door hem regelmatig goed in de speciale caravan was te zetten, Als je dit doet dan krijg hem zonder problemen snel weer schoon en uit de binnenstalling zul je hem toch ook moeten wassen want stof valt er zo wie zo

  Wij zijn in ieder geval zeer tevreden met onze buitenstalling en gaan ook niet over naar een binnen stalling waar wellicht te weinig geventileerd wordt waardoor vochtophoping in de caravan kan gaan plaatsvinden. vocht vreters gebruiken we in de buitenstalling zo wie zo niet want die hebben we niet nodig zoals reeeds vermeld blijft het door de raampjes op een kiertje te zetten goed droog

  Marion en Rick te Booy

  Reageer
  0
  0
 23. F
  F.Stuivenga

  Hoewel een caravan voor “buiten” is gemaakt, lijkt het mij niet goed om buiten te overwinteren. De periode van koude / vorst / natte dagen heeft ook invloed op het interieur. Ik denk aan condens vorming. Ook onder een hoes is dit van toepassing.
  Aan een ‘vochtvreter’ hecht ik geen enkele waarde, alleen maar een verergering van het aantrekken van vocht. Het stallen in een droge – geventileerde stalling kost een paar centen, maar verlengd de levensduur van uw kostbare vakantie bezit.

  fsa.

  Reageer
  1
  0
 24. A

  Wij hebben onze caravan een kleine tien jaar in Spanje laten staan. Scheelt veel reistijd (nu konden we in een dag de bestemming bereiken), extra tol op de snelwegen in het buitenland. De stalling in Spanje was iets voordeliger. Nog een voordeel: geen dure jaarlijkse onderhoudsbeurt (omdat de caravan jaarlijks twee keer tien km reed).
  In Spanje stond de caravan buiten zonder enige vorm van bescherming. Het was geen nieuwe, maar na een paar jaar merkte ik wel dat de rubbers van ramen, disselbak, etc. verdroogden. Een lekkage in de disselbak heeft uiteindelijk grote schade aangericht (zo bleek de opvolgende zomer).
  We hebben de caravan in Spanje verkocht.

  Reageer
  0
  0
 25. WR

  Stallen al jaren onze Kip caravan in een overdekte droge stalling (kas).
  Zetten hem schoon weg en als wij hem ophalen staat hij gewassen en schoon voor ons klaar.
  Dat is daar een standaard service.
  Hij is inmiddels 14 jaar oud en ziet er nog als nieuw uit.
  Laten hem bij een onderhoudsbeurt wassen en in de was zetten.
  Wat een luxe…….

  Reageer
  0
  0
 26. G

  Onze caravan staat in een stenen gebouw die speciaal voor de stalling is gebouwd.
  We laten beddengoed en handdoeken in de caravan, we halen ook niets van zijn plaats. Medio April gaan we zoals we hem gebracht weer gekeurd veilig op pad.
  Nog nooit schimmel of vochtplekken gehad.
  DUS BINNEN!

  Reageer
  0
  0
 27. H

  Een caravan is gemaakt om buiten te staan

  Mijn caravan staat buiten het hele jaar. De algen voorkom je door voor de winter de caravan goed schoon te maken, en in de was te zetten. Na de winter herhaal je dit weer.

  Een binnenstalling geeft weer veel vuil door stof, en je kunt hem alleen op afspraak weer ophalen. Vaak kun je er niet bij. Dus vind ik binnen stallen niet echt een voordeel

  Reageer
  0
  2
 28. C

  Wij staan lekker binnen in een schuur, geen echte stalling maar mensen die een grote schuur niet gebruiken. Wij zijn de enigste caravan er staan nog wel een paar boten. Wij kunnen hem halen en brengen wanneer we willen. Wij hebben wel een afdek zeil over het dak, dit is nodig omdat er uilen in de schuur zitten tja en die poep wil je niet op je caravan als die daar de nodige maanden staat. Dit is onze 2e caravan in 25 jr en ze hebben altijd binnen gestaan, het voordeel is je zet hem schoon weg maar haalt hem ook weer schoon op.

  Reageer
  0
  0
 29. A
  A.C.Rommers

  Ik stal mijn caravan binnen in een boerenschuur bij een particulier bij mij in de buurt,
  We staan er met een stuk of 5, hij staat droog en ruim opgesteld, even een telefoontje en dan wordt hij voor mij buiten gezet, er zit dan op wat stof na zelfs geen vuil op. ben super tevreden met mijn stalling.

  Ton Rommers
  Terneuzen

  Reageer
  0
  0
 30. Cn
  C.c.m nederpel

  Binnen stalling in een loods

  Reageer
  0
  0
 31. PP

  Altijd een heikele discussie, overdekt stallen of niet. Indien de thuismogelijkheid het toelaat is dat veruit het goedkoopste. De manier waarop geeft vaak discussies.
  In een garage, onder een carport, of gewoon in de openlucht er een zeil over trekken.
  Een (droge)garage en/of carport is aan te bevelen. Een zeil over de caravan trekken, als deze buiten staat, kan maar het opgehoopte vocht kan dan minder goed weg. Kijk daar dus mee uit.
  Zelf heb ik ooit, alweer jaren geleden inmiddels, zeven jaar lang mijn caravan in Spanje gestald, buiten. (Costa Brava) In de brandende zon, en in de winter, en dat weten veel mensen niet, in een vochtige Costa Brava. Het is zeven jaar lang goed gegaan, zelfs toen ik er mee terug reed naar Nederland.
  Desalniettemin krijgt zo’n caravan in zeven jaar Costa Brava ongelooflijk op z’n mieter en dat is o.a. zichtbaar aan de uitgeharde kitranden. Want als hij gaat lekken, dan gaat het bij die randen of de raamkozijnen gebeuren.
  Mijn huidige caravan staat overdekt in een kleine schone en droge stalling waar maar maximaal twaalf caravans staan.
  Voor dat de caravan naar de stalling gaat krijgt hij een wasbeurt en zet ik hem in de was. Altijd zorg ik dat de caravan droog in de stalling komt om er daarna een groot zeil van 4 x 7m over heen te trekken, puur voor stof, smeer. Het zeil ligt er gewoon los boven op.
  Ook pomp ik mijn banden op met 1 bar extra. Trek een hoes over de stabilisator en trek de handrem NIET aan !! Bij een van de wielen leg ik, voor en er achter,een blokje hout.
  In vroeger tijden deed ik geen zeil over de caravan maar sinds ik dat zeil gebruik, inmiddels al weer een jaar of zes, scheelt het aanmerkelijk, qua stof en smeer, als de caravan uit de stalling komt.

  Reageer
  0
  0
 32. BR
  B.van Raalte

  Indien mogelijk binnen stallen. Wij doen dit al jaren tot volle tevredenheid. Klein minpuntje,doordat af en toe geventileerd wordt door dak lamellen wordt de caravan toch wat smoezelig. Wij laten altijd voor we weggaan de caravan door de stalling wassen, zodat hij weer spic en span weer klaarstaat voor het nieuwe seizoen.

  Reageer
  0
  0
 33. J

  Onze caravan staat in onze eigen goed geventileerde geïsoleerde schuur. Desondanks gaat in de stallingstijd een kunststof bak met daarin een vochtvreter met z’n eigen verpakking en bakje in de caravan.
  Ik sta er steeds versteld van hoeveel vocht er verzamelt wordt. Dit is dus een extra behoudt van je caravan. Echt een aanrader!

  Reageer
  0
  0
 34. WJ
  Wim van der Jagt

  Een caravan is geen pond suiker. je moet er vaak best lang voor sparen im een (nieuwe) caravan te kopen. En je wilt er ook lang mee doen en later een goede inruilprijs krijgen. Daarom stal ik mijn Bürstner Belcanto uit 2006 in een ruime, goed geventileerde stalling met harde ondergrond. Mede daarom en het feit dat we er zuinig op zijn ziet hij er nog als nieuw uit.
  Wim.

  Reageer
  0
  0
 35. EO

  Ik als caravanmonteur zie dagelijks caravans die zowel binnen als buiten gestald hebben gestaan.
  Er is wel degelijk verschil in de staat van een caravan, al na een jaar!!
  Veel meer kans op lekkages en kleuren (lak) kan door de jaren heen vaal worden.
  Dus voor het behoud van uw caravan is maar 1 advies: Stal de caravan in een overdekte (geventileerde) stalling.
  Over het gebruik van een hoes kan ik ook duidelijk zijn.
  Gebruik deze nooit, omdat het al de ramen en dakluiken zal bekrassen door het tussenzittend vuil en zand.

  Reageer
  0
  0
 36. BM

  Een caravan kan inderdaad goed buiten overwinteren, mag op vervuiling na geen probleem zijn.
  Echter door jaren buiten te staan verweerd de caravan meer dan bij een binnen stalling, hierdoor in de loop der jaren meer kans op gebreken, dus extra kosten.

  Mijn voorkeur gaat dus uit naar een binnenstalling.

  Gr. Bert

  Reageer
  0
  0
 37. FT

  Wij stallen onze caravan al jaren in een caravanstalling,
  Deze stalling is goed geventileerd,heeft een betonnen vloer,
  Wij brengen de caravan gewassen en in de was gezet en schoongemaakt er naar toe.
  Wij vinden het veilig dat hij achterslot staat en vorst vrij
  Als we de caravan gaan halen is deze nog steeds erg schoon en we hoeven hem niet weer te wassen,

  Reageer
  0
  0
 38. JJ
  Joop Janssen

  De camper staat naast het huis onder een hoes. Goedkoop en makkelijk.
  Schoon wegzetten, zorg voor voldoende ventilatie, raampje op een kier, dakluiken open. deurtjes en laatjes op een kier,bankkussens enz rechtop en gebruik 2 vochtvreters.
  Nooit vocht en muf.

  Reageer
  0
  0
 39. pz
  peter zwiers

  onze hobby caravan staat al jaren in een overdekte stalling waar wel goede beluchting is .het voordeel daarvan vind iik dat de caravan schoon weggezet word en er ook weer schoon en droog weer uit komt zonder dat je eerst wassen en poetsen moet

  Reageer
  0
  0
 40. HB
  Henk Brinksma

  Wij stallen onze caravan, afgedekt met een ademende caravancover, al jaren bij huis in een carport. De caravan wordt er schoon en gepoetst neergezet en in de caravan wordt voor alle zekerheid een vochtvreter geplaatst. Kussens en bedden blijven er gewoon in en de boordaccu wordt ongeveer 1 x per maand opgeladen. In het voorjaar halen we de caravan er net zo schoon uit als hij er is neergezet en het interieur blijft kurkdroog.
  Voor ons is stalling bij huis in de carport gewoon de ideale oplossing: je kunt gaan en stallen wanneer je wilt en er is altijd een prima ventilatie.

  Reageer
  0
  0
 41. GW
  Gerard Willemse

  Mijn voorkeur gaat uit naar een overdekte en geheel af te sluiten stalling voor onze kip49teb. Hij is daar in goede handen en we kunnen hem altijd ophalen. Bijkomend voordeel is dat je er geen omkijken naar hebt. Er is behoorlijk wat ruimte nodig bij het huis. Ook scheelt het met de UV-straling, de caravan blijft geheel wit.

  Reageer
  0
  0
 42. EM
  Ed en Ria van der Meer

  onze caravan staat in de winter in de super moderne stalling Stichtse Vecht in Maarseveen. Geen direct zonlicht. Bij het ophalen is de caravan gewassen en zijn de banden opgepompt. Ook het onderhoud loopt als je dat wil via de stalling. De caravan wordt daar opgehaald door Marsman Caravans uit Mijdrecht en weer netjes teruggebracht dus een op en top plek.

  Reageer
  0
  0
 43. J

  Na een intensieve zomer zorgvuldig schoonmaken. In de wax
  en het voorfront poetsen met harde was.
  Daarna schoon en goed verzorgd de stalling in voor weer en mooie zomer.

  Reageer
  0
  0
 44. RB

  Onze Hobby 400 SF-caravan staat gemiddeld 9 maanden per jaar in de caravanstalling voor ongeveer € 280.- per jaar. Dat is ruim € 30.- per maand. Daarvoor staat hij droog en geventileerd. Hoogstens een beetje stoffig van buiten. Technisch onderhoud wordt daar dan eventueel in de winter gedaan. Ophalen, afstoffen en rijden maar.

  Reageer
  0
  0
 45. G
  G.J.Bolster

  Net als de reactie van A.Ditus.
  Wij hebben ook een droge, goed geventileerde, overdekte gesloten stalling.
  Wij halen in het voorjaar de caravan weer schoon op.
  Wel zo plezierig.

  Reageer
  0
  0
 46. GE
  Gerrit Ekkel

  Plaatsing van caravan in goed geventileerde stalling (liefst niet in de directe nabijheid van – voormalige – dierenstallen ivm inwerking van ongewenste luchtjes) heeft voorkeur boven buitenstalling. Onder een afdak kan ook een goede afdoende oplossing zijn ter bescherming tegen weersinvloeden. Overdekken met een hoes of zeil zou ik niet kiezen vanwege verstikking en grotere kans op vochtinwerking zowel van de buiten- als de binnenkant.

  Reageer
  0
  0
 47. H

  Wij hebben een camper en ondanks dat we heel veel met de camper weggaan hebben wij toch een eigen box bij een caravan/camperstalling. Ook voor een camper is het niet goed als hij weken/maanden met name in de winter buiten staat.

  Reageer
  0
  0
 48. JS
  J. de Vries Stadelaar

  Dit is vragen of water nat is. Natuurlijk is het een behoud van je bezit om deze na gebruik te stallen in een berging, met ventilatie en bescherming tegen grote temperatuursschommelingen. Daarom niet in een glazen kast. Niets is bestand tegen weersinvloeden, dus een overkapte berging of schuur. Zorg dat de camper zelf ook ventileert. De beste methode is mechanisch en laat u niet verleiden door vochtvreters want die zijn juist funest. Niet doen!!!

  Reageer
  0
  0
 49. R

  Wij hebben enige jaren een oude caravan in een Provençaalse gardiennage gehad. Een open stalling met een dak erboven. ’s Zomers werd deze caravan na een telefoontje van ons gewassen en op de kampeerplek geplaatst. Totdat wij onaangekondigd onze caravan kwamen inspecteren. Drie maanden ervoor had er een stevige mistral huisgehouden. Stof en kleine takjes zaten overal door de hele caravan, maar ook mieren hadden zich door de afvoer een weg naar binnen gebaand. Wat zag onze caravan er vies en afgeleefd uit.
  Nu hebben we een nieuwe caravan in een overdekte en geïsoleerde stalling in Nederland. Een bijkomend voordeel is dat hij in het donker staat. Het scheelt driekwart jaar aan schadelijke UV-straling waar buitengeplaatste caravans aan blootgesteld worden.

  Reageer
  0
  0
 50. F

  Onze caravan brengt de winterslaap door op een zeer comfortabele plaats. Een goed geventileerde en sterk beveiligde loods. Bovendien is in deze stalling vloerverwarming, waardoor de temperatuur nooit boven de 5 gr. komt. Dus geen bevriezing van b.v. een restje water in de boiler. Als we de caravan halen wordt hij door de beheerder van de stalling nog even gewassen en staat buiten de stalling “aanhaakklaar”. Dik tevreden dus.

  Reageer
  0
  0
 51. tv
  toon vanoutryve

  Wij wonen in Zuid Frankrijk, wat maakt dat we met andere temperaturen en vochtigheidsgraad te maken hebben. Onze caravan , een Hobby Excellent 495, gaat bij ons op stal, begin Oktober en in Maart komt die er terug uit. De caravan krijgt dan telkens een grondige reinigingsbeurt, zowel bij het op stal gaan alsook bij het uithalen ervan. De stalling is een grote garage waar er een verwarmingsinstallatie in staat.

  Reageer
  0
  0
 52. HM
  Hubert de Maat

  Wij stallen onze caravan al jaren in een schuur bij een boer die een loods over heeft en daar caravans in stalt. Eerst bij een boer die een loods had gebouwd voor zijn eigen landbouwvoertuigen en later bij een boer die in de zomerperiode (een periode dat onze caravan binnen staat) er ook graszaad opsloeg en nu bij een boer die een loods overheeft en er caravans in stalt en zijn eigen auto’s. Onze caravan gaat er 4 maanden per jaar uit, 6 weken in mei – juni en 9 weken in het najaar, in de periode dat mensen met schoolgaande kinderen met vakantie gaan, staan wij in de loods. Wij staan er naar volle tevredenheid, de loods staat altijd open en de wind heeft er vrij spel. In de nachten staat er tevens een hond in die de boel heel goed in de gaten houd. Een telefoontje is genoeg om de caravan uit de stalling te halen of terug te brengen en de baas van de stalling vindt vele dingen geen probleem, hij doet alles om het de mensen naar de zin te maken. Het enige probleem zijn in een bepaalde periode de zwaluwen die in de loods een nestje bouwen. Een keer goed wassen en het probleem is opgelost.

  Reageer
  0
  0
 53. GH
  Giel Habraken

  Ben het met Joop eens, het slechtste wat je kunt doen is afdekken met een dekzijl.
  Je krijgt zwarte schimmelvlekken door het vocht en het schuurt over de lak. Je kunt het nog zo goed inpakken maar de wind komt er toch onder.
  Mijn mening is dat je niet moet bezuinigen op stallingkosten. Ik sta nu met mijn Camper in een goed geventileerde loods die ook tot 5 graden verwarmd wordt in de winter. Veilig gevoel en een keer afstoffen/spuiten en rijden maar.

  Reageer
  0
  0
 54. LD

  Wij zetten onze caravan schoon zowel binnen als van buiten in de binnenstalling al is het maar voor de eventuele schade zoals hagel.

  Reageer
  0
  0
 55. JH
  Jos Hageman

  Nou, ik vind de reactie niet zo moeilijk te geven.
  Ik stal mijn caravan of camper in de wintermaanden binnen ,en wel om de volgende reden.
  Ik vind de onderhoud van mijn voertuig zowel van binnen als aan de buitenzijde uitermate belangrijk.
  Ik zie namelijk wel eens caravans in de wintermaanden buitenstaan en als ik deze caravan dan in de Lente ,weer zie staan ,dan denk ik bij me zelf ,wat ben ik blij dat mijn camper lekker binnen heeft gestaan want deze ziet er tenminste veel beter uit.
  Dan bedoel ik hiermede , niet zo vies en lekker fris. En zo hoort het ook.

  Reageer
  0
  0
 56. EM
  Emiel Mostert

  Zelf caravan ik nu 32 jaar en van die 32 jaar hebben onze caravans ongeveer 8 jaar binnen gestaan de rest buiten. Tegenwoordig heb ik hem binnen staan, alleen maar omdat waar wij wonen de algengroei groter is en ik niet zo van poetsen hou. Ik ben ooit in 82 binnen begonnen en kwam er achter dat ik alles uit de caravan moest halen om vocht problemen zo veel mogelijk te vermijden. Het eerste jaar hadden we schimmel op onze kussens en wanden. het Tweede jaar gebruikte ik vochtvreters, maar die waren niet afdoende, gelukkig was de caravan bijna leeg. Het derde jaar ging ik naar een andere stalling die wat beter was geventileerd, maar nog moest ik werken met vochtvreters en de caravan ‘leeg’ stallen. Het vierde jaar, is door omstandigheden de caravan buiten blijven staan en niet leeggehaald en geen vochtvreters er in. Tot mijn stomme verbazing waren er toen helemaal geen vocht problemen. De alg aanslag was minimaal en er zat in ieder geval geen dikke laag stof op, zoals de jaren er voor. de 24 jaar daarna liet ik onze caravans gewoon buiten, zelfs met suiker en zout er gewoon in. Die waren wel iets klonterig, maar goed te gebruiken. De laatste 4 jaar staat onze caravan weer binnen vanwege die alg, maar dat binnen staan is maar een maandje of 3, de rest staat hij buiten of zijn we er mee onderweg.

  Reageer
  0
  0
 57. RG
  Robert de Graaf

  Op 20 mei 1983 kochten wij een Dethleffs 370 T voor f 12.295,00
  Op 27 juni 2002 hebben wij die caravan ingeruild en toen kregen we er € 1.650,00 (ca. f 3.630,00) voor terug. Die Dethleffs heeft ons dus over 19,5 jaar f 8.665,00 gekost. Hij werd ca. 5 weken per jaar gebruikt en de rest van de tijd stond hij in de stalling. Ik heb helaas geen goed beeld meer van die stallingskosten, maar die zullen in die 19,5 jaar gemiddeld f 450,00 p/j hebben bedragen. De stalling en het gebruik (de afschrijving) hebben dus nog geen f 180,00 per week gekost. Dat kan alleen maar als je ‘m goed onderhoud, grondig schoonmaakt na gebruik en binnen laat staan in een droge goed geventileerde ruimte.

  Reageer
  0
  0
 58. N

  Ik ga voor binnenstalling,
  Een caravan is gemaakt om buiten te kunnen staan, klopt, maar ons klimaat is niet geschikt om dat te doen. Kijk maar eens naar een auto die ongebruikt in de straat staat, ziet er niet uit en alles kloekt vast. In een droog zonnig land ligt dat anders, hoewel als het lange tijd droog en heet is verdrogen de raam en deurrubbers.ook puilt het kit bij de daklijsten dan uit, nee ik vind het niets, stal hem dan ook binnen, dan blijft hij langer in goede staat.

  Reageer
  0
  0
 59. mm
  marian van der meer

  Als je caravan buiten staat in de winter , krijg je vochtproblemen en hij word groen en zal eerder op zijn.Dus je kan je caravan beter in een goed ventilerende stalling zetten

  Reageer
  0
  0
 60. rd
  romke van dijk

  Ik maak mijn caravan schoon, zet hem in de was en stal hem binnen. In het voorjaar is de caravan mooi droog en schoon en kunnen we direct vertrekken.

  Reageer
  0
  0
 61. KV
  Kees van Voorbergen

  Voor het behoud is het het beste om de caravan droog te laten overwinteren. Waar kan dit beter, binnen dus.

  Reageer
  0
  0
 62. PK
  Peter van der Kruys

  De caravan buiten stallen kan m.i. geen enkel kwaad. Wel kan er groene aanslag (vooral op het dak) ontstaan, maar de caravan zelf is er op gebouwd. Desondanks zet ik de caravan toch altijd liever binnen in de stalling. Deze is goed geventileerd en winterbestendig en mijn caravan komt er net zo schoon uit, als hij er in is gegaan. Bovendien heb ik bij ons huis geen ruimte om de caravan te stallen.

  Reageer
  0
  0
 63. C

  Mijn Kipje staat onder een zelfgetimmerde carport. Ik ben wel van plan er nog een (ademende) hoes overheen te trekken om hem zo schoon mogelijk te houden en ook sneeuw geen kans te geven.
  Ik zet er wel weer mijn elektrische luchtontvochter in. De eerste keer dat ik die destijds in mijn camper gebruikte stond ik versteld van het water dat die uit de ‘lucht’ haalde. Ik kan nu ook rustig de kussens en dekbedden in de caravan bewaren.

  Reageer
  0
  0
 64. AD

  Wij stallen onze caravan al jaren in een caravanstalling,
  Deze stalling is goed geventileerd,heeft een gevlinderd vloer,
  Wij brengen de caravan gewassen en in de was gezet en schoongemaakt er naar toe,
  Als we de caravan gaan halen is deze nog steeds erg schoon en we hoeven hem niet weer te wassen,

  Mijn inziens is dat een goede stalling wel de voorkeur heeft, maar op eigen terrein is natuurlijk goedkoper.
  Daar kan niets tegen op,

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Binnen- of buitenstalling?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht