ACSI FreeLife

Menu

V&A: Ben je met hefdak veilig met onweer?

Auteur
Joop Stam
Datum
ReactiesReageer
slide freelife expert pagina

Vraag van mevrouw Bonnie:

Aangezien wij dit voorjaar bijna de hele vakantie best wel veel en ook wel tamelijk met heftig onweer te maken hebben gehad, is mijn vraag of je met dat hefdak ook veilig bent voor blikseminslag? Wij hebben een Eriba Troll met hefdak.

Antwoord van Joop:

De Troll caravan van Eriba heeft een frame van staal, en zal dus redelijk functioneren als kooi van Faraday. Dit kun je controleren met behulp van een portable radio zonder antenne buiten de caravan. Als de ontvangst slecht tot zeer slecht is (behalve net voor het raam of in het omhoog gezette hefdak) dan is de afscherming behoorlijk goed.

Blikseminslag in een relatief lage caravan komt zelden tot nooit voor. Proeven in een laboratorium wezen uit dat caravans en campers een behoorlijke bescherming bieden. Bij de proeven sneuvelde na een kunstmatige ontlading wel alle elektronica aan boord.

Is het onweer zeer heftig? Dan is de auto een alternatief, zeker op een open parkeerplaats. Die beschermd zeker tegen blikseminslag. Is de omgeving berucht om zijn onweer? Ga dan niet naast een hoge boom kamperen. De bliksem of de met het onweer samenhangende rukwind kan in de boom slaan en omgooien, boven op je caravan.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

Praat mee: V&A: Ben je met hefdak veilig met onweer?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht