ACSI FreeLife

Menu

V&A: Hoeveel ampère heeft mijn mover accu nodig?

Dirk Weidenaar uit het Friese Oosternijkerk gebruikt een mover om zijn Hobby Prestige 450 op de juiste plaats te zetten. Maar hoeveel ampère-uur (eenheid voor elektrische lading) heeft een accu voor je mover nodig om fatsoenlijk te kunnen manoeuvreren?

Auteur
Joop Stam
Datum
3
3
ReactiesPraat mee
Joop

Antwoord van Joop:

De keuze van een accu voor je hangt af van een aantal factoren, zoals het gewicht en de plaatsruimte. Let er wel op dat sommige accu’s een ontluchting nodig hebben. De prijs, het onderhoud en de levensduur zijn andere factoren om rekening mee te houden. Denk er ook aan dat de goedkoopste accu soms ook de kortste levensduur heeft van bijvoorbeeld vijf tot zes jaar.

Is de accu uitsluitend bestemd voor de mover? Dan komt de lood-zuur accu van 80 ampère-uur in aanmerking. Denk hierbij aan een semi-tractie conventioneel of een (onderhoudsvrij) AGM (Absorbed Glass Mat)-type. Deze accu’s zijn relatief goedkoop maar ook zwaar, en daarnaast zijn ze relatief eenvoudig maar goedkoop in de laadapparatuur.

Gecombineerd gebruik

Verder houdt de LiFePO4 (lithium-ion accu van minimaal 9 ampère-uur), die uitsluitend bedoeld is voor de mover, het maximaal een kwartier vol. Nadelen van de LiFePO4? Ze zijn duur in de aanschaf en duur in de laadapparatuur. Aan de andere kant heeft de LiFePO4 vele laad- en ontlaadcycli. Combineer je het gebruik van de mover met huishoudelijk gebruik? Dan zou ik kiezen voor een 100 of 110 ampère-uur semi-tractie accu.

Ook een vraag aan Joop? Stel hem via dit formulier.

Praat mee

 1. CG
  C de Groot

  heb een hobby 540 UL uit meen ik 2002. Daar moet een accu in voor de mover, maar wat voor een moet dat worden. Gebruik hem alleen voor de mover. Staat verder hele seizoen aan vaste stroomnet op de camping. Ligt al wel een oplader in de bank

  Reageer
  0
  0
 2. HL
  Harrie de Louweren

  Beste Lezer(es)

  Ten eind raad richt ik me tot U om een goede keuze te maken van een semi tractie accu voor mijn Fendt Saphir 420 (960 kg)
  Met Truma Mover ser.In de caravan is ingebouwd een acculader Ctek Multi x5 -3600.
  De oplader thuis ( voor de wintermaanden ) is een Ctek mx5 -3,8 – 12 V.
  Moet ik kiezen voor een 105 Ah of volstaat een 80Ah ook?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.
  H.de Louweren
  Te Valkenswaard

  Reageer
  7
  0
 3. R

  De accu die je nodig hebt is afhankelijk van wat het piek vermogen en het gemiddelde vermogen is van je mover . Dit in combinatie met het gewicht en Hoelang je zou willen rijden . Lood zuur accu’ s met slangetje moet je regelmatig bij vullen . Dit doet men meestal niet , dus de meeste mensen redden niet ens 3 jaar met deze accu .
  Agm is niet zwaarder maar lichter dan lood zuur of calsium accu .
  Waar een loodzuur accu maar 40 % gebruikt van de accu . Zorgt een deepcycle accu van agm met ca 80 % gebruik met minder gewicht en minder Ah voor een tot wel 50% gewichts besparing .
  Lithium heeft verschillende soorten cellen een 8 ah zal de rijtijd afhangen van het stroom verbruik van de motoren en kan variëren van 10 min tot 25 minuten . Sommige movers zullen door hun hoge stroom verbruik niet eens goed werken op een 8 ah lithium .
  Het antwoord van de vraag hoort dan ook met een wedervraag

  Reageer
  0
  0

Praat mee: V&A: Hoeveel ampère heeft mijn mover accu nodig?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht