ACSI FreeLife

Menu

Deurklemmen, zo vervang je ze

Als je op de camping staat, loop je de caravan regelmatig in en uit. Om er voor te zorgen dat je telkens die duur open moet doen, bestaan er speciale klemmen. Maar na verloop van tijd zijn de deurvangers versleten. ACSI FreeLife legt uit hoe je klemmen voor deuren en kleppen eenvoudig zelf kan vervangen.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
11
11
ReactiesPraat mee
deurenopenhouders

Zonlicht en veelvuldig gebruik komen de houdbaarheid van de deurklemmen uiteraard niet ten goede. Op een gegeven moment breekt het plastic. Gelukkig zijn de klemmetjes snel en makkelijk te vervangen. Bovendien is zo’n nieuwe set al verkrijgbaar voor plusminus € 5. Let er bij aanschaf wel op dat de klem op de aanwezige boorgaten past.

Stap voor stap

Hoe ga je precies te werk als je zo’n deurvanger wil vervangen? Allereerst schroef je de oude klem los. Reinig hierna de opbouw met een siliconenverwijderaar en een kunststof spatel. Controleer de gaten. Zijn ze nog goed of moet je nieuwe boren? In dat laatste geval spuit je de gaten vol met epoxyhars. Na een paar minuten drogen, kun je er met een 2 millimeterboortje al voorzichtig nieuwe gaten in boren. Zorg er voor dat die nieuwe gaten op precies dezelfde plek zitten als de oude gaten.

Als de gaten in orde zijn, breng je op de onderkant van de klem wat kit aan. Nu kan de nieuwe klem – handvast – worden vastgeschroefd. Zorg ervoor dat de kit zich onderop zo goed mogelijk verspreidt door de klem met je vingers gelijkmatig aan te drukken. Zo weet je zeker dat de kit het hele oppervlak bestrijkt. Na twee dagen kun je de overtollige kit afdeppen met een van Dekaseal kit gemaakte bol. Ten slotte trek je een kitvoeg rond de klem.

Gereedschappen

Ging dit te snel? Dan lees je hieronder nog een keer wat je allemaal nodig hebt om die deurvangers te vervangen.

  • Schroevendraaier
  • 2 millimeterboor (eventueel)
  • Epoxyhars (eventueel)
  • Kunststof spatel
  • Siliconenverwijderaar
  • Kitspuit
  • Dichtmassa/kit

Bron: MPS, Tekst: Franz Güntner

Praat mee

  1. pk
    piet kleinjan

    Gaatje boren door beide onderdelen en een splitpen met
    koortje (als herinnering dat de deur vast staat.
    Geen wind kan deze deur nog uit zijn LOCK krijgen

    P.S. niet vergeten de splitpen te verwijderen bij het sluiten van de deur.
    Werkt perfect zeker als er veel wind staat,want dan werk
    ook een nieuwe deurklem niet.

    Reageer
    0
    1
  2. PK
    Peter van der Kruys

    Bij onze caravan (Sprite) en alle Engelse caravans zit een deurvergrendeling, die je echt moet ontgrendelen vanaf de binnenzijde van de deur. Slijtage, nul komma nul.

    Reageer
    0
    0
  3. PH
    P C v d Heuvel

    Stukje plakband in de kleur werkt ook prima en gemakkelijk te vervangen

    Reageer
    0
    0
    1. AS
      A.L Scholten

      hebben wij ook gedaan werkt prima

      Reageer
      0
      0
  4. G
    G.v.Asseldonk

    O ja, ik heb al diverse combinaties van een kunststof deurklem gekocht en gemonteerd. Geen van alle hield de deur op zijn plek. Vandaar mijn oplossing: ‘de spin’.

    Reageer
    4
    0
  5. BM

    Ook een nieuwe deurklem zal snel weer te ruim worden, bovendien gaan bij vervanging de boor/schroefgaten er ook niet op vooruit! Veel handiger is om de oude deurklem te laten zitten en een dun lapje er tussen te klemmen. Werkt prima!

    Reageer
    1
    0
    1. JK
      Jan van Kuijck

      wij hebben het jaren gedaan met een klemmetje van een broodzak (karton met 2 staaldraadjes aan de buitenkant) van de supermarkt. Als je dat over de kop doet die aan de deur zit en je zet de deur open, dus in de beugel, kun je de stukken die te lang zijn over de beugel buigen . Het klemmetje blijft dan goed zitten. Wij hebben wel vaker 2 jaar gedaan met 1 klemmetje.

      Reageer
      0
      0
  6. R

    Ik ken het probleem. Heb van het caravandeel 1 deel van de bek er af gezaagd. Hiervan een ,,kikkerplaat” gemaakt.
    Het bovenste deel van de bek iets terug gevijld waardoor bij de zaagrand een klein ,,dammetje ” blijft staan. Een gaatje verticaal van 4,5 mm geboord. Hierdoor een RVS schroef van 4 mm met een zelf borgend moertje van 4 mm.
    Het deurdeel over de ronding een stukje plasticslang, in de lengte doorgesneden, van 6 mm gelijmd. Binnendiameter is 4 mm. Deze delen in elkaar gedrukt (deur in de vergrendeling) en met het boutje de klemkracht afgesteld. De plasticslang drukt iets in elkaar bij het klemmen, en mijn probleem is opgelost.
    Wordt de klemkracht geringer, boutje iets aandraaien, klaar.

    Reageer
    0
    0
  7. CW
    Cees Wildervanck

    Er bestaan ook magnetische deurhouders. Die slijten denk ik niet 🙂

    Reageer
    3
    0
  8. WB

    ik heb originele klemmen geprobeerd en ook universele maar in beide gevallen werkten ze de eerste maanden perfect maar tegen eigen van seizoen waaide de deuren bij windvlaag weer dicht. Werd er moedeloos van en zet er nu wat tegen aan al is dat ook verre van ideaal

    Reageer
    0
    0
    1. G
      G.v.Asseldonk

      Vastzetten met een zgn ‘spin’ of een deel ervan helpt prima. Geen stormwind die de deur dichtkrijgt.

      Reageer
      1
      0

Praat mee: Deurklemmen, zo vervang je ze

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht