ACSI FreeLife

Menu

Bandenspanning is vaak te laag

Na een lange rit hebben je autobanden 0,3 bar meer spanning nodig dan dat in het instructieboekjes staat. Wist jij dat niet? Je bent niet de enige. Uit onderzoek in opdracht van branchevereniging Bovag is gebleken dat nog geen 1 op de 10 automobilisten hiervan op de hoogte is. Wij vroegen daarom onze technisch expert Joop om raad.

Auteur
Sander Cox
Datum

Uit het Bovag-onderzoek onder 843 automobilisten komt naar voren dat de meerderheid niet weet wat de juiste bandenspanning is. Bij voorkeur wordt de spanning gemeten bij koude banden, dus voor vertrek of na een ritje van maximaal 15 minuten of 5 kilometer. Bijna 57 procent van de mannen en een derde van de vrouwen zou de bandenspanning bij controle na een lange rit gelijk laten of verminderen, sommigen zelfs tot 0,6 bar minder.

Het belang van de juiste bandenspanning

Voor een lange vakantiereis met meerdere personen, bagage en/of een caravan heb je volgens autofabrikanten een hogere bandenspanning nodig dan in normale omstandigheden. Doorgaans staat de juiste spanning voor zware belading in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep vermeld. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning en het regelmatig controleren er voor dat je meer dan € 100 kunt besparen op brandstofkosten en overmatige bandenslijtage. Sinds 2015 probeert de overheid met de campagne Kies de Beste Band automobilisten en camperaars te wijzen op het belang van onder meer de juiste bandenspanning.

Tips van de expert

Voor onze expert Joop – bekend van zijn rubriek Vraag het aan Joop komt dit nieuws niet als een verrassing. Joop: “Ik hamer al jaren op de juiste bandenspanning. Tevergeefs, gezien de hoeveelheid vragen die ik binnenkrijg over klapbanden. Dat geldt met name voor de achterbanden van de trekauto.”

Het loont zich volgens Joop om een bandenspanningsmeter en een bandenpomp aan te schaffen. “De maximale spanning lees je af op de caravanbanden. Die is waarschijnlijk veel hoger dan de autobanden. De maximale spanning van autobanden ligt meestal rond de 2 bar en die van een caravan rond de 4,5 bar. Aangezien de meeste Nederlanders hun caravan tot het maximum beladen, kun je de banden het beste oppompen tot het maximum. Misschien is dat iets te hard en krijgt de caravan de neiging om te stuiteren, maar dat is minder erg dan een te lage spanning.”

Band laten afkoelen

Als je onderweg bent, raadt Joop aan om regelmatig de spanning te checken en bij te pompen indien nodig. “Dan is een eigen pomp wel handig. Let wel, bij opwarmen van een band gaat volgens de natuurkunde de spanning omhoog. De meting is dan niet helemaal correct. Zorg er dus voor dat de de banden zijn afgekoeld als je de spanning controleert.”

App voor je bandenspanning

Wil jij er zeker van zijn dat de spanning van je caravanbanden optimaal is en de kans op een klapband zo klein mogelijk is? SMART-Trailer heeft daarvoor een app bedacht. Dit systeem zorgt ervoor dat je via een app op ieder moment op de hoogte bent van de status van je caravan. Het SMART-Trailersysteem bestaat uit verschillende modules waaronder de E-pressure. Met deze module die sinds juni 2017 kun je ieder moment de bandenspanning checken. Is de spanning te laag? Dan krijg je een waarschuwing binnen op je smartphone.