ACSI FreeLife

Menu

Bandenspanning is vaak te laag

Na een lange rit hebben je autobanden 0,3 bar meer spanning nodig dan dat in het instructieboekjes staat. Wist jij dat niet? Je bent niet de enige. Uit onderzoek in opdracht van branchevereniging Bovag is gebleken dat nog geen 1 op de 10 automobilisten hiervan op de hoogte is. Wij vroegen daarom onze technisch expert Joop om raad.

Auteur
Sander Cox
Datum
7
7
ReactiesPraat mee
bandenspanningcamper

Uit het Bovag-onderzoek onder 843 automobilisten komt naar voren dat de meerderheid niet weet wat de juiste bandenspanning is. Bij voorkeur wordt de spanning gemeten bij koude banden, dus voor vertrek of na een ritje van maximaal 15 minuten of 5 kilometer. Bijna 57 procent van de mannen en een derde van de vrouwen zou de bandenspanning bij controle na een lange rit gelijk laten of verminderen, sommigen zelfs tot 0,6 bar minder.

Het belang van de juiste bandenspanning

Voor een lange vakantiereis met meerdere personen, bagage en/of een caravan heb je volgens autofabrikanten een hogere bandenspanning nodig dan in normale omstandigheden. Doorgaans staat de juiste spanning voor zware belading in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep vermeld. Bovendien zorgt de juiste bandenspanning en het regelmatig controleren er voor dat je meer dan € 100 kunt besparen op brandstofkosten en overmatige bandenslijtage. Sinds 2015 probeert de overheid met de campagne Kies de Beste Band automobilisten en camperaars te wijzen op het belang van onder meer de juiste bandenspanning.

Tips van de expert

Voor onze expert Joop – bekend van zijn rubriek Vraag het aan Joop komt dit nieuws niet als een verrassing. Joop: “Ik hamer al jaren op de juiste bandenspanning. Tevergeefs, gezien de hoeveelheid vragen die ik binnenkrijg over klapbanden. Dat geldt met name voor de achterbanden van de trekauto.”

Het loont zich volgens Joop om een bandenspanningsmeter en een bandenpomp aan te schaffen. “De maximale spanning lees je af op de caravanbanden. Die is waarschijnlijk veel hoger dan de autobanden. De maximale spanning van autobanden ligt meestal rond de 2 bar en die van een caravan rond de 4,5 bar. Aangezien de meeste Nederlanders hun caravan tot het maximum beladen, kun je de banden het beste oppompen tot het maximum. Misschien is dat iets te hard en krijgt de caravan de neiging om te stuiteren, maar dat is minder erg dan een te lage spanning.”

Band laten afkoelen

Als je onderweg bent, raadt Joop aan om regelmatig de spanning te checken en bij te pompen indien nodig. “Dan is een eigen pomp wel handig. Let wel, bij opwarmen van een band gaat volgens de natuurkunde de spanning omhoog. De meting is dan niet helemaal correct. Zorg er dus voor dat de de banden zijn afgekoeld als je de spanning controleert.”

App voor je bandenspanning

Wil jij er zeker van zijn dat de spanning van je caravanbanden optimaal is en de kans op een klapband zo klein mogelijk is? SMART-Trailer heeft daarvoor een app bedacht. Dit systeem zorgt ervoor dat je via een app op ieder moment op de hoogte bent van de status van je caravan. Het SMART-Trailersysteem bestaat uit verschillende modules waaronder de E-pressure. Met deze module die sinds juni 2017 kun je ieder moment de bandenspanning checken. Is de spanning te laag? Dan krijg je een waarschuwing binnen op je smartphone.

Praat mee

 1. JB
  Jan Broekhof

  Ervaring: 2016 ik rij met onze camper tussen limousine en Orleans. Buiten temperatuur 32 graden. Snelheid 110. Ik stop om te toiletteren bij een tankstation. Wij lopen bij de camper weg en wij hoorde een harde knal. Ik kijk achterom en de camper staat scheef. Bij een van de banden was het rubberen ventiel er finaal uitgesprongen.
  Reserve wiel gemonteerd en de andere banden bij de pomp gemeten. Was 4 bar maar nu 5.8
  Alle bande terug laten lopen en thuis stikstof en metalen ventielen eronder. Advies : niet wachten tot het jouw een keer gebeurt. Ik stond stil maar jij rijdt misschien met vrouw en kinderen.

  Reageer
  0
  0
 2. HA
  Harry Aalbers

  Wij rijden al jaren met C-banden 175×13 stalen velg spanning. 4.5 bar, wel met goede schokbrekers onder de caravan. Op de achteras van de SW verhoog ik de spanning met 0,7 bar, nooit geen probleem! Wel een beetje je totaal gewicht in de gaten houden??

  Reageer
  0
  0
 3. GD
  Gerrit Duit

  Pomp er maar stikstof in. 1 maal per jaar controleren en geen verlies meer op je bar’s in de band.
  Doe ik al ruim 20 jaar. Fantastisch.

  Reageer
  1
  2
 4. jP
  ja dat is Peter

  Voor de caravan band , indien gevuld met 4,5 bar, zal de druktoename na het rijden nog meer zijn dan 0,3 bar.
  Beter zou je kunnen spreken van een percentage drukverhoging , die bij rijden met een snelheid van ongeveer 90 km/u , en buitentemp van 18 gr C, ongeveer 10 a 11% is.
  Betekent voor de auto indien gevuld met werkelijk die lage druk die Joop noemt van 2 bar , dat dan de druk met 0,22 bar oploopt ( bij hogere snelheid dan 90km/u meer.
  Maar voor een band gevuld met 4,5 bar zal dat ongeveer 0,45 a 0,5 bar zijn.
  helemaal erg wordt het als de band dus gevuld tot 4,5 bar bij 18 gr C en er wordt met buitentemp van 30 gr C gereden met een hogere snelheid( zeg 100 km op Franse wegen soms toegestaan) . Dan wordt de temp in de band ook hoger , en zal de druk daardoor ook nog hoger zijn.

  Maar ook dan geen druk aflaten, de band heeft deze druk dan nodig om minder invering te geven , en daardoor minder warmteontwikkeling, omdat bij die hogere buitentemp en temp in band, het rubber de warmte moeilijker kwijt kan.

  Groeten van een “eigenwijze zelfbenoemde bandendruk-specialist.

  Reageer
  1
  0
 5. b
  bourgouis

  ik vul altijd mijn banden met stikstof zowel auto en caravan de reden is stikstof verliest bijna niks aan druk
  dat merk ik als ik thuis kom en banden na meet zit er nog precies evenveel in als dat ik vertrokken ben dus stikstof mannen

  Reageer
  1
  0
  1. vl
   van werde lucas

   Is inderdaad een goede oplossing, geen of weinig zorgen meer

   Reageer
   0
   0
   1. G

    Vullen met 80% stikstof kan je zelf (gratis) doen.

    Reageer
    4
    2

Praat mee: Bandenspanning is vaak te laag

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht