ACSI FreeLife

Menu

50 jaar Alde verwarming

Al vijftig jaar lang zorgt de vloeistofverwarming van Alde voor een aangename temperatuur in caravans en campers. Een goede reden om eens terug te blikken. Dat doen we in ACSI FreeLife 8-2016. Hier geven we alvast een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer

Niet alle vooroordelen over Zweden zijn waar. Niet alle Zweedse vrouwen zijn blond en niet alle Zweden rijden in een Volvo. Maar dat de winters er lang en koud zijn, dat klopt. Zelfs in het zuiden van Zweden sneeuwt het eind april nog vaak. Het is dan ook geen wonder dat uitgerekend een Zweeds bedrijf al vijftig jaar voor warmte in caravans en campers zorgt. Alde is thuis in de kou, maar weet ook goed raad met warmte.

200.000ste Alde verwarming

In 1966 presenteerde de onderneming de eerste mobiele verwarmingsketel. Sinds die tijd hebben veel verwarmingen de fabriek in Zweden verlaten. In april van dit jaar leverde Alde de tweehonderdduizendste verwarming. Een passend resultaat in een jubileumjaar.

Feiten over Alde

Nog een paar feiten: het bedrijf biedt werk aan 110 medewerkers, waarvan tachtig in Zweden en de rest in Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Van de 27.000 verwarmingen die er per jaar door Alde worden geproduceerd, gaat ongeveer negentig procent naar het buitenland. De jaarlijkse omzet bedraagt € 38 miljoen. Het zijn getallen die indruk maken als je weet dat ene Alde Rask, een uitvinder, het bedrijf in zijn woonplaats Färlö in het zuiden van Zweden is begonnen.

Alde uitvinder en kampeerder

Aanvankelijk produceerde hij aanhangers en elektrische remmen, maar al snel ging hij ook mobiele verwarmingen maken. In de caravan die hij in het begin van de jaren vijftig voor zijn gezin bouwde, ontbrak het aan comfort. De kleine caravan was niet opgewassen tegen de koude Zweedse nachten. In 1966 bracht Alde uiteindelijk de eerste mobiele verwarmingsketel op de markt. ‘Eindelijk! De perfecte verwarming voor de caravan’ stond er op de aanbiedingsposter waarop een vrouw de Alde verwarmingsketel vasthoudt (zie foto).

Lees het hele artikel met daarin meer over de techniek van de Alde vloeistofverwarming in ACSI FreeLife 8-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: 50 jaar Alde verwarming

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation