ACSI FreeLife

Menu

10 lichtgewicht campingtafels getest

De campingtafels van tegenwoordig beloven naast een flinke gewichtsbesparing ook een comfortabel gebruik. Maar hoe stabiel en robuust zijn die kampeertafels nu werkelijk? We probeerden er tien uit in een praktijktest.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Campingtafels getest

Elke kilo telt. Dat geldt zeker voor wie het laadvermogen van zijn camper of caravan in de gaten moet houden. Overgewicht ligt altijd op de loer. Het loont daarom de moeite om je bij elk accessoire af te vragen ‘heb ik dit wel nodig?’ Het begint al bij de campingtafel. Daar is echt wat gewicht te besparen, zeker nu er de laatste jaren een nieuwe generatie van ultralichte tafels te koop is. Tafels moeten niet alleen licht zijn, maar ook stabiel. Dat gaan we uitzoeken in deze test.

Lichte honingraat

De lichtste exemplaren beginnen dankzij de extreem lichte honingraat panelen al bij 4,15 kilogram. Met een oppervlakte van circa 80 bij 100 centimeter bieden deze tafels voldoende plaats aan vier personen. Wie met zes mensen aan tafel wil zitten kan voor een enkele kilo meer terecht bij Isabella, Dometic of Frankana.

Constructie en afwerking

Om tot zo’n minimaal gewicht te komen gebruiken fabrikanten een vederlicht maar sterk basismateriaal, en werken dat af met een dunne kunststofstrook. Dat is vergelijkbaar met fotobehang of de ‘houtlook’ van een laminaatvloer. Ze zijn voldoende weerbestendig, en verkleuren amper in de zon. De ‘plastic-achtige’ afwerking van de lichtste tafels neemt wel een deel van de charme van een campingtafel weg.

De lichtgewicht versies met zogenaamde honingraat constructie overleven weliswaar een flinke regenbui, maar mogen echter niet permanent aan het weer worden blootgesteld. Onder de invloed van de zon zal de afbeelding op den duur vervagen. Wie op dit punt wat hogere eisen stelt kan beter kiezen voor het materiaal dat de fabrikanten Brunner, Crespo of Westfield gebruiken.

Belastbaarheid

Ja, dat is wel een dingetje. Een aantal fabrikanten claimt dat hun tafel een belasting van circa 80 kilogram kan dragen. Maar met name bij de lichtste tafels vinden we die belofte een beetje twijfelachtig. Want zelfs als de diverse onderdelen, schroefverbindingen en klemmen dit gewicht voor enige tijd kunnen verdragen, zal de constructie het uiteindelijk begeven.
Dit ligt zo voor de hand, dat de testredacteuren afzien van zo’n ultieme test. Nee, van een superlichte campingtafel mag je niet dezelfde stabiliteit verwachten als van de massief houten tafel in de eetkamer thuis.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Op zoek naar het laatste kampeernieuws?

  • Lees meer in ACSI FreeLife
  • 3 nummers voor slechts € 12,95
  • Loopt automatisch af
Probeer nu

Belastingproef

Wij hebben bij alle tafels uit de test een belastingproef van 30 kilogram uitgevoerd, en die hebben ze allemaal zonder problemen doorstaan. Meer mag je ook niet verwachten van een campingtafel.
Een ander aspect is het ontwerp van de tafelrand. Een dunne strip, zoals op de Isabella Ultralicht of op de Dometic, beschermen de rand niet afdoende. Als je bij het uitladen de tafel achteloos in het grint zet om de poten uit te klappen, loop je grote kans die strip te beschadigen. De tafelranden van de Westfield, Crespo en Outwell zijn wat dat betreft een stuk beter uitgevoerd.

Hete pannen

Een hete pan zonder onderzetter op een campingtafel zetten? Dat is geen goed idee. In tegenstelling tot een pan met bijvoorbeeld pastawater, waarvan de bodem meestal onder de 100 graden Celsius blijft, komt een koekenpan in slechts een paar minuten al op 250 graden. Dat is teveel voor de meeste tafels. En hoewel de pan een tafel niet echt beschadigt, kan hij in bijna alle materialen lelijke kringen branden die altijd zichtbaar blijven. Alleen tafels van aluminium overleven zo’n beproeving. Maar laten we eerlijk zijn: bij twijfel moet echt altijd een onderzetter onder de pannen worden geplaatst.

Tafelbladen kunnen door de zon opwarmen tot meer dan 70 graden

Denk daar ook aan als je een gasstel of grill op de tafel wilt zetten. Sommige modellen geven zoveel warmte naar onderen af dat ze het tafelblad of zelfs het werkblad van een campingkeuken kunnen ruïneren. Je kunt er beter iets van een hittebestendig materiaal onder leggen.
En nu we het toch over warmte hebben: vooral de lichtgewicht tafels met een opgedrukt dessin kunnen in de zon extreem warm worden. Soms wel meer dan 70 graden. Het effect is al te merken als je in de ochtendzon de ontbijtboter van onderen onbeschermd neer zet. Die smelt in no-time. Onze tip: gebruik liever een tafelkleedje. Staat ook nog eens leuker op de camping.

Onze conclusie

Wie op zoek is naar een ultralichte campingtafel voor vier personen, zal compromissen moeten sluiten op het gebied van weerbestendigheid en robuuste constructie. Er is dan ook geen algemene testwinnaar uitgeroepen. De lichte Levi Family van Camp4, die ook goed scoort door zijn aantrekkelijke formaat, en de Fritz Berger Light 2, die als alternatief ook een maatje groter verkrijgbaar is, bevallen ons het best. Wie niet per se de allerlichtste tafel hoeft kan ook de Westfield Performance Aircolite 100 overwegen. Die scoort solide in alle tests en is ondanks een iets hoger gewicht toch zeker een aankooptip waard.

caravan 2 300x300 1

Caravanverzekering: zorgeloos op pad!

  • Vervangende caravan meeverzekeren
  • Dekking op maat
  • Pakketkorting bij meer dan 2 verzekeringen
Bereken vrijblijvend je premie

Nog even dit

Voordat we een overzicht geven van de testresultaten per tafel bespreken we de testcriteria. De focus van deze test ligt op lichtgewicht kampeertafels met een maximaal gewicht van 7,5 kilogram. Hoe snel kan de tafel worden opgezet? Hoe stabiel is de tafel? En hoe comfortabel kan hij worden neergezet op oneffen oppervlakken? Bij dit laatste punt hebben alle tafels met een groot verstelbereik met klemmen een voordeel. Aanpassen aan de ondergrond gaat dan vlotjes en simpel. Ook interessant: hoe warm worden tafelbladen eigenlijk tijdens een lunch in direct zonlicht? Bij sommige tafels meten we meer dan 70 graden Celsius.

En dan nog dit: er zijn fabrikanten die een maximale belading tot 80 kilogram claimen. Bij een korte, statische poging lukt dat, maar als er wat dynamiek in het spel komt gaat het fout. In de test lieten alle tafels al vervormingen zien bij een belading van 50 kilogram. Kortom: kampeerders doen er goed aan om hun tafel met maximaal 30 kilogram te beladen, ongeacht wat de fabrikant belooft.

De 10 geteste tafels

 

  1. Brunner Titanium Quadra 6NG

campingtafels 1

2. Crespo AL/246-09G

campingtafels 2

3. Dometic Zero concrete oval table

campingtafels 3

4. Frankana Future

campingtafels 4

5. Fritz Berger Light 2

campingtafels 5

6. Fritz Berger Livenza

campingtafels 6

7. Isabella lichtgewicht

campingtafels 7

8. Outwell Coledale M

9. Camp4 Levi Family

campingtafels 9

10. Westfield Performance Aircolite 100

campingtafels 10

Praat mee

Praat mee: 10 lichtgewicht campingtafels getest

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht