ACSI FreeLife

Menu

Wat zit er in jouw caravanwand?

XPS, PU, EPS of toch polyester? Een caravanwand bestaat uit lagen van uiteenlopende materialen. Maar wat is ook alweer wat? De meest gangbare bouwwijzen ontleed.

Auteur
Charlotte Kipp
Datum
6
6
ReactiesPraat mee
caravanwand

De term sandwich kom je veelvuldig tegen in caravanbrochures. Niet met ham, kaas en augurk, maar aluminium, EPS en polyester. De sandwichbouwwijze heet zo omdat meerdere lagen tot een 23 à 34 millimeter dikke caravanwand worden verlijmd en geperst.

Capillaire werking

Bij caravans gaat het meestal om een binnenwand van triplex, een buitenwand van glad of licht gebobbeld aluminium (dankzij de hamerslagstructuur is de plaat dunner en dus lichter) en ertussen een framewerk van houten latten. Dat hout dient samen met een raster van metaal voor de bevestiging van meubels, scharnieren en ramen. De tussenruimtes van het frame worden ter isolatie opgevuld met EPS, beter bekend onder de merknaam Styropor.

EPS heeft het nadeel dat het zich volgens de capillaire werking op niet goed afgedichte plekken volzuigt met water, waarna het vocht ook tot het houten frame kan doordringen. Daken zijn meestal op dezelfde wijze opgebouwd, maar dan met een buitenlaag van robuust polyester. De bodemplaat bestaat doorgaans uit twee triplexplaten met een isolatielaag van EPS of XPS ertussen, al zie je hier ook steeds vaker polyester als buitenste afdeklaag. Omdat dit materiaal ondoordringbaar is voor vocht.

Houtvrije opbouw

Steeds meer fabrikanten werken met een houtvrije opbouw. Dat geldt dan met name voor de middelste laag van de sandwich, die in dat geval bestaat uit niet-absorberend XPS-schuim, dat dankzij zijn stijfheid het houten framewerk overbodig maakt. Hout is namelijk wel schappelijk van prijs, duurzaam en licht, maar begint als het in contact met vocht komt te rotten, waardoor de opbouw minder stabiel wordt.

Terwijl het gebruik van hout afneemt, neemt het belang van polyester juist toe. Het materiaal is bijzonder goed bestand tegen hagel en steenslag en dus uitermate geschikt voor dak en onderbodem. Veel verzekeringen geven zelfs korting als de caravan over een polyester dak beschikt.

Lijm vervangt schroef

Wanden, dak en bodem kunnen nog zo stevig en perfect afgedicht zijn, ze moeten vervolgens ook nog op de juiste wijze aan elkaar worden bevestigd. Vroeger werden ze over het algemeen verschroefd, maar tegenwoordig kiezen de meeste fabrikanten voor verlijmen met slechts hier en daar nog wat schroefwerk.

Aangezien schroeven isolatiemateriaal instabiel maken, worden langs de randen strips van hout of PU gemonteerd die een betere houvast bieden. Soms zie je ook aluminium profielen, die garant staan voor een stevige hoekverbinding.

XPS, PU en EPS, het is voor jou Chinees? Hierbij een verklarende woordenlijst die onmisbaar is bij het kopen van een nieuwe caravan.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info

Aluminium
Een licht materiaal, als buitenwand glanzend gelakt. Eigenschappen: recyclebaar, relatief licht, ook dunner nog altijd stevig, waterdicht, vochtresistent, UV-bestendig, lastig te repareren zelfs bij kleine krassen en deuken, risico op corrosie. Toepassing: buitenwanden, profiellijsten aan de opbouwranden, zijpanelen.

EPS
Geëxpandeerd polystyreen, beter bekend onder de merknaam Styropor. Eigenschappen: licht en relatief goedkoop, zuigt vocht op. Toepassing: isolatie.

Hout
Van onbewerkte dennenhouten latten tot waterdicht verlijmde zeefdrukplaten. Eigenschappen: gunstig geprijsd, eenvoudig te behandelen, relatief licht, licht isolerende werking, gevoelig voor vochtschade. Toepassing: dennenhouten latten worden vaak gebruikt als dragend framewerk, deels ook voor schroefverbindingen van opbouwplaten. Triplex vindt toepassing in de binnen- en buitenlaag van bodemplaten en als binnenwand en verankering voor meubels.

Polyester
Met glasvezel versterkte kunststof. Eigenschappen: bestand tegen hagel en steenslag, reparatievriendelijk, rottingsvrij mits behandeld met een gelcoating tegen UV-straling, risico op verkleuring en scheurtjes, vaak dof oppervlak, iets zwaarder en minder stevig dan aluminium. Toepassing: buitenwanden, vormdelen.

PU
Polyurethaan, ook wel bouw- of montageschuim genoemd. Eigenschappen: stevig, kostbaar, neemt amper vocht op, goed verdichte PU-strips zijn stevig en rottingsvrij, meestal beige, grijs of zwart gekleurd. Toepassing: wandisolatie, versteviging van opbouwranden.

XPS
Geëxtrudeerd polystyreen, ook bekend onder de merknamen Styrofoam, Styrodur en RTM-schuim. Eigenschappen: stijf en nagenoeg ongevoelig voor druk, door de gesloten celstructuur neemt het zo goed als geen vocht op, meestal blauw gekleurd. Toepassing: isolatie.

Tekst: MPS, Anne Mandel

Praat mee

 1. G

  ik had lekkage gehad in de caravan van het toilet naar de punt de wand in het toilet een stukje door de kast en onder de bank door tot aan de hoek ik heb al het natte hout verwijderd en nu in het toilet een nieuwe houten wand geplaatst gezaagd vas gelijm op het piepschuim ziet er goed uit maar mis een plaats waarschijnlijk die stevigheid geeft het is een groene plaat ik weet de naam niet maar die had er vplgens ij achter gemeoeten het geheel is redelijk stevig nu maar het is niet genoeg alles afgekit zodat er geen water meer in kan komen wie kan mij vertellen wat voor plaat dit is hoe het ook al weer heette en waar ik het kan krijgen .en hoe kan ik de boel nu steviger maken want het hout is nu al gelijmd kan er nog een plaat overheen?of moet alles er weer uit om de groene plaat er eerst achter plaatsen

  Reageer
  0
  0
 2. B

  Kunnen wanden van oudere caravan giftig worden als ze ouder worden? Bedoel door de isolatie?

  Reageer
  0
  0
 3. PN
  Pieter le Nobel

  Waarom heeft EPS geen gesloten celstructuur en XPS wel.
  EPS wordt gemaakt als bolletjes met een beetje drijfgas erin die in een “vorm” gedaan worden en dan door verhitting (stoom) expanderen en “vorm “krijgen, bv. een blok waarvan dan weer platen gezaagd kunnen worden, alleen de buitenlaag heeft dan een kapot gezaagde structuur.
  Mvg. Pieter.

  Reageer
  2
  0
 4. T

  Hoe kom ik er dan achter wat erin zit ? ik heb dit al vaker geprobeerd te achterhalen maar is me nog steeds niet gelukt.

  Reageer
  0
  0
 5. B

  Waarom worden de wand typen per caravan merk niet genoemd in dit artikel?

  Reageer
  0
  0
  1. Katinka Schippers

   Beste Bill, het is een bewerkelijk klusje om de wandtypen per caravanmerk te benoemen. Bovendien blijven fabrikanten ontwikkelen, dus kan het volgend kampeerseizoen maar zo weer anders zijn. Vandaar dat wij ons hebben beperkt tot een algemene weergave van de verschillende typen wanden en hun eigenschappen.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Wat zit er in jouw caravanwand?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht