ACSI FreeLife

Menu

Waarom je (niet) moet kopen in Duitsland

Op de Caravan Salon Düsseldorf worden veel wereldpremières gepresenteerd. Een prima plek om je te oriënteren op een nieuw kampeermiddel, maar overgaan tot kopen kun je volgens de branche het beste doen in eigen land. 

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
20
20
ReactiesPraat mee
Caravan13 JV0927

Kopen in Duitsland tijdens Caravan Salon? Doe het niet, zeggen de Nederlandse deskundigen en dealers. Waarom? Hier de vijf belangrijkste redenen:

5 redenen

1

De kans op louche koopconstructies

Er zijn Duitse dealers die er verhuurconstructies op nahouden waarbij je je camper wel nieuw aanschaft, maar waarbij het op papier lijkt alsof je de camper van de dealer huurt. Pas na 2 jaar wordt de camper ingevoerd en daarmee wordt flink wat BPM bespaard. Weet dat je bij aanhouding in Nederland een groot probleem krijgt met de fiscus.

2

Geen voorrang meer bij de dealer

Klanten die bij een Duitse dealer gekocht hebben, kloppen vaak bij een Nederlandse dealer aan als er gebreken zijn. Ze verwachten dan snel geholpen te worden en begrijpen niet altijd dat een dealer zijn eigen klanten voorrang verleent.

3

Caravan uit de achtertuin

Het niveau van de dealerbedrijven in Nederland is heel hoog. In Nederland is het personeel geschoold en staan de modellen in een verwarmde showroom. In Duitsland wordt veel verkocht vanuit de achtertuin.

widget fl tijdloos plat 300x300 button rood1

Krijg jij geen genoeg van caravans en campers?

 • Lees meer in ACSI FreeLife
 • 3 nummers voor slechts € 12,95
 • Loopt automatisch af
Meer info
4

Gedoe bij garantie

Bedenk goed dat je in geval van eventuele problemen in principe eerst naar de leverende dealer terug moet, dus weer helemaal naar Duitsland.

5

Geen Bovag Garantie

In geval van tweedehands caravans geldt dat je in Nederland bij de vele Bovag-caravanbedrijven recht hebt op twaalf maanden Bovag Garantie. Bij een aankoop in Duitsland is dat niet van toepassing.

Aan dit artikel werkten mee: Natasja Borghuis, Hein van Tulden (beide: Adria), Leo Diepemaat (Erwin Hymer Group), Tom Huyskens (Bovag). Lees het hele verhaal, met meer argumenten en achtergrondinformatie in ACSI FreeLife 5-2015. Bovendien lees je alles over de nieuwe caravan- en campermodellen van 2016.

bestel magazine

Praat mee

 1. G

  Heb twee maanden geleden een nieuwe Fendt Bianco in Duitsland gekocht. Prima service. Mijn vorige LMC ingeruild Kreeg van de Duitse dealer het advies om deze in NL te verkopen omdat de prijs van tweedehands caravans in NL hoger zou zijn. Zij boden ongezien €13.500. In NL mijn eigen dealers benaderd. Max bod was € 12.500.
  Dus inruil in Duitsland. De nieuwprijs inclusief mover was € 4000 lager dan in NL. Totaal dus voordeel van €5000. Alleen ca € 180 voor NL kenteken. Tel uit je winst. Verplichte vochtkeuring kun je telefonisch regelen en je kunt er op wachten. 100km sticker inclusief. Tijdelijk kenteken geldig voor vijf dagen gratis. Hoezo aanmerkingen op service en garantie. Kunnen NL dealers nog wat van leren.

  Reageer
  4
  1
 2. HR
  Henk Reinerman

  Onze eerste camper, een La Strada Regent, kochten we in 2003 in München. De tweede een Dethleffs Globebus, in 2012 in Berlijn. Niet alleen omdat wat van ver komt lekker is, maar omdat het per camper een paar duizend euro scheelde tenopzichte van Nederland. Het waren jonge occasions en bij het invoergereed maken ondervond ik een prima ondersteuning van de Duitse dealers. In de garantietijd waren er wat problemen met de Dethleffs, maar deze werden zonder meer en prima verholpen door het camperbedrijf van Theu van Horn in Budel.
  Kortom wat mij betreft slaan de “deskundigen” en dealers in bijgaand artikel de plank behoorlijk mis. Het heeft iets weg van “Wij van WC Eend adviseren WC Eend”. Objectief is dus anders. Wij zijn weer aan een nieuwe camper toe. Uw artikel heeft mij gesterkt in de keuze waar we dat gaan doen.

  Reageer
  2
  0
 3. JD

  Ik heb al Mercedes wagens gekocht in Duitsland en de garantievoorwaarden zijn van toepassing in de ganse EU, dus wat jullie schrijven raakt geen wal of kant!!!

  Reageer
  2
  0
 4. p

  onzin de nederlandse importeur vult zijn zakken maar geeft bij garantie niet thuis , ik heb daar ruime ervaring mee ,ook laten ze de consument erg veel extra betalen op opties vergeleken met de duitse opties en dat scheelt niet alleen 2 procent btw neen ik koop graag in duitsland nooit problemen gehad.Hier in nederland wel ,dealers zijn niet vaak goede fealers de uitzondering daar gelaten.

  Reageer
  2
  0
  1. T

   Heeft u een advies waar zo dicht mogelijk aan de grens een eriba dealer zit?

   Reageer
   0
   0
 5. RK
  Roy Kloeth

  Wat een flauwe kul allemaal, hou daar toch eens mee op met dat negatieve bangmakerij gedoe. Mijn persoonlijke ervaringen zijn zéér positief. Jah óók met Garantievoorwaarden en deskundig advies. Waar je wel op moet letten is dat men bij goed aangeschreven Dealers onderhandelt en koopt. Maar dat doe je hier ook. Het is ook niet zo verwonderlijk dat oa reeds véél Nederlanders via een Nederlands gespecialiseerd bedrijf(en) of zelfstandig een voertuig uit Duitsland halen/kopen.

  Reageer
  7
  2
 6. G

  Ik heb een hollandse hobby caravan uit 2014 wat een en al ellende was, ik heb er nu een nieuwe as onder en hoop dat het is opgelost.
  Bij Hobby nederland geven ze nergens garantie op en zeggen je moet bij je dealer zijn, maar had ik deze caravan in duitsland gekocht dan had ik er een nieuwe as van de fabriek uit onder gekregen, dus zeg mij dan maar eens waarom niet in duitsland kopen.

  Reageer
  6
  0
 7. h

  De meeste Dealers in nederland kopen caravans in Duitsland om dat ze goedkoper zijn.In nederland moet je dan de volle mep betalen. Mijn ervaring is dat je in duitsland rustig een caravan kunt kopen. In duitsland is nog altijd de grundligkeid van toepassing..

  Reageer
  6
  0
 8. T

  Jeetje wat een kul verhaal van de dealers en deskundigen. Verhaaltje eigen parochie. Prima te doen caravan in Duitsland kopen of binnen de EU. Ook als er gebreken zijn in de fabrieksgarantietijd moeten deze in Nederland opgelost worden. Is bij wet geregeld. Het probleem is het aankoopbedrag. Dat scheelt wel een slok in positieve zin met onze dealers.

  Reageer
  5
  0
  1. J
   JP.Nagtegaal

   Wel een wachttijd van drie maanden
   Want ze hoeven je niet op staande voet te helpen

   Reageer
   0
   2
 9. HL

  Waarom is er nooit een reactie van de asci redactie op de ” praat mee ” reacties?

  Reageer
  4
  0
 10. R

  De roem dat Nederlandse dealers zo goed zijn kan
  Maar de
  services is bij sommige dealers bedenkelijk, dat kan een Duitse dealer vast niet slechter doen! Na het kopen van occasion bleek na enkele maanden achterzijde vol vocht te zitten maar de services was dat ik de volledige kosten moest betalen bij herstel. Natuurlijk naar
  geschillencommissie gestapt maar dat moet niet de manier zijn.

  Reageer
  2
  0
 11. m

  Vorig jaar in Dusseldorf een Hobby aangekocht, geen enkel probleem en tot wel 6500 euro goedkoper dan in België

  Reageer
  6
  0
 12. RV

  Ik heb zelf een fendt diamant particulier gekocht in Duitsland 18 maanden oud. Is mijn 5de fendt (wat gaat er kapot in de garantie?) ik heb nog nooit een probleem gehad met fendt. De dealers hebben niet zo veel op met zelf import, want er zit nog al verschil in prijs Nederland, duitsland . Wat ik zelf ervaren heb. Invoeren is heel makkelijk. Op internet is alle info te verzamelen .

  Reageer
  8
  0
 13. F

  Ik weet niet hoor. Ik snap best dat het wellicht makkelijker is om in Nederland te kopen, maar als je een beetje Duits kunt lijkt het mij geen probleem om bij de buren een caravan te halen.

  Reageer
  6
  0
  1. R

   Zo denk ik er ook over!

   Reageer
   5
   0
 14. L

  Geachte acsifreelife.nl,

  Ook bij gebruikte caravans is er in Duitsland een goede garantie, bij wet geregeld.
  Misschien nog wel beter dan in NL.

  Mvg,

  Lerang

  Reageer
  7
  1
 15. J

  Alle transacties in de EU hebben een consumentengarantie ongeacht het land waar het product wordt aangeschaft!
  Dus normaal twee jaar

  Reageer
  7
  0
 16. T

  Ongelofelijk wat een onzin, met als topper punt 3
  Schijnbaar kunnen de Adria en Hymer niet zo goed tegen buiten staan.

  Reageer
  6
  0
 17. h

  na het lezen van dit artikel ga ik zeker naar dusseldorf om te kijken voor een goede deal. Wat een bangmakerij van de bovag, met kulargumenten. Ze moeten wel erg bang voor deze concurrentie zijn.
  Hoezo geen garantie in Nederland op een nieuwe caravan? Ik dacht het toch echt van wel.

  Reageer
  3
  0

Praat mee: Waarom je (niet) moet kopen in Duitsland

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht