ACSI FreeLife

Menu

Uitdraaisteunen uitgedraaid

“Nog een beetje verder, nog een beetje…. Ja, nu staat’ ie recht!” Komt dit je bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk vaker een caravan gestabiliseerd met behulp van de uitdraaisteunen. Af en toe is dit een behoorlijk gehannes. ACSI FreeLife zet een aantal tips op een rij.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
DH L3423

Kamperen is geweldig, maar een beetje gepruts hoort er soms bij. En soms nog voordat je goed op de camping geïnstalleerd bent. Zodra je caravan op z’n plek staat, moeten de voortent worden opgezet en de uitdraaisteunen worden uitgedraaid.

Uitdraaisteunen stellen

Puur technisch bezien is het uitdraaien van de steunen een simpele handeling. Uitdraaien en stellen, dat is ongeveer het enige wat je hoeft te doen. Maar in de praktijk is het een weinig geliefd en soms lastig klusje. Als je dit netjes hebt gedaan, word je beloond met gebakken eieren die netjes middenin de pan blijven liggen en douchewater dat niet in de kuip blijft staan.

Problemen

Probleem 1: ergernis aan de slinger
Je ergert je elke keer weer aan de primitieve slinger die destijds samen met je caravan werd geleverd? Gun jezelf dan een nieuwe slinger. Al-Ko heeft bijvoorbeeld verschillende uitvoeringen met een hendel in twee maten (lengte 65 respectievelijk 85 centimeter). Voor de prijs hoef je het echt niet te laten, want ze zijn al te koop vanaf een tientje.

Probleem 2: je kunt er niet bij
De aansluitingen voor de slinger liggen vaak ver onder de caravan verborgen omdat een caravan nu eenmaal zo in elkaar steekt. Daardoor zijn ze lastig te bereiken. Monteer dan speciale kunststof geleidebuizen tegen de onderbodem van de caravan. Je vindt deze bijvoorbeeld in de Comfort-Kit van Al-Ko (circa € 45).

Meer in ACSI FreeLife magazine

Benieuwd naar de andere tips voor een vlekkeloze uitdraaisessie op de camping? Lees dan het artikel over uitdraaisteunen in het ACSI FreeLife Magazine van december/januari.

bestel magazine

 

Praat mee

 1. F

  Interessant artikel. Ben een stuk wijzer geworden!

  Reageer
  -1
  1
 2. PK
  Peter van der Kruys

  Uitdraaisteuen zijn niet bedoeld om de caravan te stellen. Daarvoor gebruik je in lengterichting het neuswiel en in de breedte regel je dat met oprijplankjes, een krik of iets dergelijks. Pas daarna draai je de uitdraaisteunen uit. Ze dienen enkel en alleen om de caravan stabiel te laten staan.

  Reageer
  5
  2
 3. YB
  Yf Bauweraerts

  Zoals mijn wijze medekampeerders al hebben voorgesteld: eerst met de mover op de leveller de as/caravanbodem waterpas zetten dan met het neuswiel in de lengterichting de caravan waterpas zetten en als laatste de uitdraaisteunen uitdraaien met behulp van een accuboormachine om de boel stabiel te zetten. (wat worden we toch lui 😉 ) zeker na een dag of drie/vier de uitdraaisteunen nog eens bijdraaien daar ze altijd nog een beetje inzakken ondanks het plankje eronder.

  Bij sterk hellend terrein is het soms nodig 2 levellers opeen te leggen om de hellingsgraad op te vangen, zekers altijd een wig plaatsen om het geheel te stabiliseren.

  Reageer
  3
  0
 4. Gk
  Gerard kuitems

  Uitdraaisteunen als krik gebruiken kan het onderstel en daarmee je opbouw vervormen.NOOIT DOEN , gebruik een passend krikje een leveller of oprijwig (banaan). Voorkom ernstige schade.

  Reageer
  0
  0
 5. WD
  Wijnand Dijkstra

  zo,n leuk ,klein potkrikje onder je chassis, en je bent bijna klaar. Want je moet wel iets passends op dat krikje laten lassen, zodat het goed om de chassisbalk past.

  Trouwens waarom verkopen ze die “wiggen”niet per stuk, je hebt er altijd maar EEN nodig, toch?
  Wijnand Dijkstra

  Reageer
  0
  0
 6. Dhr. Buitenhuis deelde zijn ervaring per e-mail: ‘Vele jaren geleden gebruikte ik al de accuschroefboor, in combinatie met een zelfgemaakt verlengstuk, voor het uitdraaien van de steunen. Misschien was ik wel een van de eersten.

  Met behulp van de mover, wat een geweldige, onbetaalbare uitvinding is, rijdt ik de caravan op een wig en vervolgens doet het neuswiel de rest. Daarna draai ik de poten uit. Mijn vrouw gaf mij daarvoor een 18 volt lithium accuschroefboor die zo sterk is dat hij de caravan op kan tillen. Het komt mij op jaloerse blikken van omliggende kampeerplaatsen te staan!’

  Reageer
  0
  1
 7. hg
  hans de geest

  Het stellen van de caravan mag niet met de uitdraaisteunen van onze Hobby en doe dat met keg of leveller en de steunen zijn alleen om hem stabiel te zetten.

  Reageer
  1
  0
  1. LM

   contact opnemen met E&P Nieuw Vennep
   een druk op knopje,
   en waterpas staat hij ook stabiel in drie minuten’

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Uitdraaisteunen uitgedraaid

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht