ACSI FreeLife

Menu

Revival van de vouwcaravan

Over de geschiedenis van de ‘normale’ caravan is veel geschreven. Over de ontwikkeling van de vouwcaravan maar weinig. Dus vroegen we Wim de Roos van SERV Media een artikel te schrijven over de geschiedenis van de vouwcaravan en de revival van de vouwcaravan die in 2016 plaatsvindt. Een voorproefje.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Paradiso web

Het oer Nederlandse Paradiso stamt van oudsher uit Apeldoorn. De eerste melding van het bestaan van het merk komt uit een advertentie uit februari 1967. In de jaren daarvoor, vanaf zo ongeveer 1950, is de Vagé Combi klapcaravan nog populair. Deze voorganger beschikt over een vast dak dat voor en achter wordt ondersteund door houten wanden met ramen en een deur, en oprolbaar tentdoek aan de zijkanten.

Vouwwagen van V&D

Ook de Camping Car van Sporthuis Centrum heeft in die tijd een dergelijke constructie, al kun je bij die mini-versie niet echt riant in de bak zitten; wel slapen. Niet lang na deze twee varianten op de caravan zien we de allereerste ’tentwagens’ verschijnen, de vouwwagen WEVO-Camper van Vroom & Dreesmann. Tijdens openklappen van het deksel komt de tent vanzelf omhoog. Een bijzonderheid waarvoor men goed geld over heeft. De junior kost 2.090 gulden (€ 950), de De Luxe 2.450 gulden.

Vouwcaravan van Dethleffs

In 1958 tonen Dethleffs en Cosmopoliet respectievelijk de Camper en de Nomade. Beide wagens zijn geïnspireerd op zeer kleine caravans en voorgangers van de latere Paradiso. Na het opheffen van het dak is rondom ongeveer één meter hoog stuk tentdoek nodig om bak en dak met elkaar te verbinden. De wagentjes waren respectievelijk 190 en 180 kilogram en kunnen daarom achter een heel klein autootje mee. Je kunt er alleen nog niet overheen kijken.

Vouwcaravan terug in Nederland

Het duurt dan even en vele variaties kampeerwagens met deksel passeren de revue, maar geen vouwcaravans meer. Begin 1967, vlak voor de grote jaarlijkse boten- en kampeershow in de Rai, verschijnt dan uit niets een advertentie van vouwcaravan Paradiso. Benieuwd waar dit toe heeft geleid? In ACSI FreeLife 8-2016 lees je meer over de geschiedenis, maar ook over de terugkeer van de vouwcaravan op Hollandse bodem. We laten je foto’s zien van de Paradiso vouwcaravan en de iCamp vouwcaravan van UdoCamp.

bestel magazine

Praat mee

 1. MM
  M. van Mierlo

  Het Parool
  21-03-1963
  Car Cruiser en Paradiso caravans
  stand 18 Hiswa-Goed Kamp Rai
  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010837940

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Revival van de vouwcaravan

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht