ACSI FreeLife

Menu

Première Niewiadow: Mini’s op maat

Caravans van Niewiadow zijn van oudsher compact, licht en aantrekkelijk geprijsd. De nieuwe N-Sport heeft een hip en fris ontwerp én is er als gezinsmodel. ACSI FreeLife maakt nader kennis met de ‘mini’s’ van Poolse makelij.

Auteur
Berrit de Lange
Datum
1
1
ReactiesPraat mee
Niewiadow_N-Sport

Signalement

N-Sport
Opbouwlengte: 450 cm Opbouwbreedte: 205 cm Slaapplaatsen: 2+1 (New Sport 4: 2+2)
Testjaar
2023
Gewicht
Rijklaargewicht: ca. 750 kg Maximale gewichtsverhoging: 1.000 kg
Basisprijs
€14.300

De Poolse fabrikant Niewiadow, beter bekend onder de oude naam Predom, maakt al sinds 1973 onder de naam N126 caravans met een geheel uit naadloos polyester opgetrokken opbouw. De buitenkant van de modellen is door de jaren heen grotendeels onveranderd gebleven, vanbinnen is er voorzichtig het een en ander aangepast.

Sandwichopbouw

In 2022 zijn de vertrouwde indelingen N126N (zonder toilet), N126NT (met toilet en achterkeuken) en N126NTL (met toilet, achterkeuken en breder bed) voor het eerst voorzien van een sandwichopbouw (polyester en multiplex). Deze serie kreeg vanaf dat moment de naam N-Sprint.

Niewiadow gaat in 2023 nog een stap verder met de lancering van de N-Sport, ook met sandwichopbouw. De nieuwe serie is er in drie modellen, waaronder de New Sport 4 met een supercompacte gezinsindeling voor vier personen. Ook nieuw zijn de N-Cross 3 en 4, geschikt voor gezinnen die graag iets meer ruimte willen hebben.

Eigentijds ontwerp

De strak ogende N-Sport heeft een eigentijds ontwerp met geïntegreerde disselbak. Naast de N-Sport is er de N-Sport-N (voor drie personen, zonder toiletruimte) N-Sport-NT (twee personen, met toiletruimte) en N-Sport-NTL (drie personen, met toiletruimte). Ze zijn gebouwd op een chassis van gegalvaniseerd staal en de steunpoten zijn, zoals gebruikelijk bij Niewiadow, direct aan het frame bevestigd in plaats van aan de bodemplaat.

Niewiadow_N-Sport NTL
Bed voorin de N-Sport-NTL en achterkeuken mét raam.

Alle N-Sport-modellen zijn 4,5 meter lang en hebben vezelversterkte kunststof wanden met EPS-isolatie. Het belangrijkste onderscheid met de oudere sandwich-serie N-Sprint is de geïntegreerde disselbak. Standaard is ook het dakluik van Dometic, de anti-slingerkoppeling van Al-Ko kost € 429. Andersom zou logischer zijn, vinden wij.

De verlichting is volledig in led uitgevoerd en werkt ook als de caravan alleen aan het trekkende voertuig is gekoppeld. Dat is handig voor bijvoorbeeld koffiepauzes onderweg. Het maximum gewicht is 850 kilogram, opwaardering naar 1.000 kilogram is voor € 450 mogelijk. Je koopt de N-Sport vanaf € 14.300, weliswaar zonder verwarming en ventilatie.

New Sport 4 met achterdeur

De New Sport 4 valt op door zijn toegangsdeur aan de achterkant in plaats van aan de zijkant. Hierdoor ontstaat ruimte voor een stapelbed (172 x 65 centimeter) voor kinderen tegen de zijwand. Aan de voorkant is er een ombouwbed met een tafeltje. Aan de linkerkant vind je het kooktoestel en de toiletruimte met opklapbare wastafel. Bijzonder is dat de New Sport 4 geen spoelbak heeft. De afwas moet je dus doen in het sanitairgebouw op de camping of in de toiletruimte.

Niewiadow_New Sport 4

Doordat de lengte van de caravan gelijk is aan de andere modellen, is de New Sport 4 natuurlijk wel een beetje krapper. Maar dan heb je wel een robuuste, flexibele gezinscaravan voor op de camping én onderweg. Het maximumgewicht van dit model is slechts 750 kilogram. Omdat dan slechts ongeveer 70 kilogram laadvermogen overblijft, wordt de optionele opwaardering voor extra lading dringend aanbevolen. Dat zou naar onze mening standaard moeten worden aangepast, of het maximumgewicht moet minstens 850 kilogram bedragen.

De basisprijs van de miniatuur-gezinscaravan is € 15.550 inclusief schokdempers, reservewiel, dakluik en opstapje. Een AKS 3004 (anti-slingerkoppeling) moet zeker mee besteld worden, zodat de reële prijs minimaal op € 15.979 komt.

N-Cross Max 4

Niewiadow_N-Cross Max 4

De N-Cross Max 4 is de grootste Niewiadow ooit gebouwd. In de opbouw van 6,65 meter lang en 2,23 meter breed vind je een dinette aan de voorzijde, stapelbedden rechts en toiletruimte, koelkast en keuken aan de linkerkant. De disselbak van de N-Cross is geschikt voor twee gasflessen van 11 kilogram, een kabelhaspel en reservewiel. Het maximum gewicht van de grootste Niewiadow is 1.300 kilogram, waardoor je 230 kilogram aan laadvermogen hebt.
Basisprijs: € 26.050

predom-niewiadow.nl
rondreiscaravans.nl

Praat mee

 1. JL
  JMG Landwier

  Heel leuke caravan compact en een prettige indeling plus gewicht!
  Helaas vind ik de prijs toch aan de hoge kant, jammer

  Reageer
  0
  0

Praat mee: Première Niewiadow: Mini's op maat

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht