ACSI FreeLife

Menu

Knaus Travelino: lichter dan licht

Met de Travelino presenteert Knaus misschien wel het belangrijkste caravannieuws voor modeljaar 2017. De caravan is lichter dan licht, compleet anders dan anders én gebouwd door robots.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Travelino2016 EXT00 VoLi

“We gaan de bouw van caravans, of beter gezegd de fabricage van vrijetijdsvoertuigen fundamenteel veranderen”, aldus een strijdlustige Gerd Adamietzki, bedrijfsleider bij Knaus. Hij vertelt het naar aanleiding van de tweede première van de nieuwe lichtgewicht caravan Travelino. In zekere zin is zo’n reprise pijnlijk, maar bij Knaus geven ze toe dat het eerste prototype van een ultralichte caravan niet goed genoeg was.

Nieuw concept

De ontwerpers hebben daarom voor een compleet nieuw concept gekozen dat verstrekkende gevolgen kan hebben. “De eerste Travelino had nog een sandwichconstructie. Nu zijn we een totaal andere weg ingeslagen”, vertelt projectleider Thomas Frick.

De kern van het nieuwe concept is het zelfdragende Fiber Frame. Heel sterke elementen van kunststof die op de millimeter nauwkeurig worden geproduceerd vormen tezamen een aan de buitenkant zichtbaar frame. De wanden zijn nog slechts beplating en niet langer dragende delen. Qua vormgeving van de ramen is bijna alles mogelijk, want het gepatenteerde ontwerp werkt met geperste kunststoffen die soortgelijke kenmerken hebben als met glasvezel versterkt kunststof.

De afzonderlijke elementen worden door robots ultrasoon gelast en afgedicht. De wanden zijn van composietplaten met koudschuim en afgedekt met een kunststof laag. De wanen worden ingeplakt. Het is een revolutionaire stap in de productie van caravans.

De foto’s

Nieuwsgierig naar meer foto’s? In het nieuwe ACSI FreeLife Magazine (nr 7-2016) laten we de eerste beelden zien van de Knaus Travelino. Naast de nieuwste caravan van Knaus hebben we nog veel meer premières voor je. Zo presenteren we de nieuwtjes van het Britse caravanmerk Elddis. De fabrikant pronkt met de nieuwe bouwwijze SoLid (Strong, Light, Dry). Door de lichte en stevige constructie krijgt de caravankoper 10 jaar garantie op de opbouw.

Maar er is meer in 2017. Fendt frist de Bianco Selection op en hoopt hiermee de caravan op de kaart te zetten als gezinscaravan. Verder beschrijven we de nieuwe kleuren en indelingen van Sterckeman. Tot slot komt Weinsberg aan bod. De succesvolle CaraOne krijgt er een grote zus bij: de CaraTwo. Het verschil met de CaraOne is een modern en fris interieur waar geel en grijs als hoofdkleuren te vinden zijn. Kortom: veel premières in ACSI FreeLife 7-2016.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Knaus Travelino: lichter dan licht

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht