ACSI FreeLife

Menu

Geen boete voor geflitste caravan?

Het kan zinvol zijn om bezwaar maken als je een bon hebt gekregen omdat je met de caravan achter de auto te hard hebt gereden.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
5
5
ReactiesPraat mee

Een uitspraak van een rechter in Haarlem, waarbij de bestuurder van een geflitste aanhanger vrijuit is gegaan, heeft een bom gelegd onder de huidige regels. Boetes zouden ongeldig zijn als alleen het kenteken van een aanhangwagen geflitst is.

Geflitste caravan gaat wellicht vrijuit

Een automobilist uit Haarlem diende een bezwaar in tegen een boete die hem was opgelegd omdat hij met een aanhanger was geflitst. De man was van mening dat de boete naar de verkeerde persoon was verstuurd, omdat zijn auto op de dag van overtreding bij de sloop stond. Hij had op de dag van de overtreding niet gereden met de auto die hetzelfde nummer droeg als de aanhanger.

Op de foto stond een aanhanger met kenteken. De auto die de aanhanger trok en de nummerplaat daarvan waren niet zichtbaar. Daarom oordeelde de rechter dat niet zeker was dat de beboete man ook degene was die te snel reed en kon de boete worden verscheurd.

Geen snelheidsovertredingen met caravan

De rechter zegt met zijn uitspraak dat je met aanhangers geen snelheidsovertredingen kan begaan. Vooral omdat witte nummerborden onbeperkt verkrijgbaar zijn. Boetes kunnen alleen opgelegd worden aan kentekenhouders van het trekkende voertuig. Dit geldt in principe ook voor caravans met een totaalgewicht onder de 750 kilogram. Caravans die zwaarder zijn hebben een eigen kenteken en dan gaat bovenstaande vlieger niet op.

Het Openbaar Ministerie is verbaasd over het vonnis omdat de wet al jaren sluitend werkt als het gaat om boetes voor automobilisten die een caravan of aanhanger trekken. Het OM verwacht niet dat andere rechters de Haarlemse uitspraak zullen volgen. Wel verwachten zij een stortvloed aan bezwaarschriften.

Praat mee

 1. m

  Kan je alleen maar als je bewijs kan leveren. Laatst iemand die een boete kreeg omdat de nr.plaat van caravan gebruikt was op een aanhanger!? Dus hoe ziet dat er uit. Bewijs dat je niet op die plek bent geweest. Beter is net als in Vlaanderen kenteken aan de persoon en niet aan voertuig? Witte plaat is voor trekkend voertuig kenteken. Rijdt er iemand anders mee, dan moet je je plaat eraf halen, zodat betreffende bestuurder er een op moet zetten!!!!

  Reageer
  0
  0
 2. wb
  w.h boonstra

  De eigenaar vertelde dat zijn auto bij de sloper stond en dus heeft deze eigenaar een zg. Vrijwaringsbewijs van de sloper gekregen en kan hij derhalve aan tonen niet met dat kenteken te hebben gereden. Dat zal de reden van de uitspraak zijn. Dus geen maat voor volgende soortgelijke gevallen in de toekomst als de auto niet bij de sloop staat. Ook het OM weet dit en gaat uiteraard niet in hoger beroep.

  Reageer
  0
  0
 3. FW
  F.L. Walraven

  Inderdaad het gaat om niet kentekenplichtige aanhangwagens.

  Reageer
  0
  0
 4. WG
  Wim van den Goorbergh

  En hoe met aanhangers die een eigen kenteken hebben?? Dan gaat de vlieger volgens mij niet op.

  Reageer
  0
  0
  1. Klopt. Caravans zwaarder dan 750 kilo hebben een eigen kenteken en dan haalt een bezwaar natuurlijk niets uit. Ik heb dit toegevoegd aan het artikel.

   Reageer
   0
   0

Praat mee: Geen boete voor geflitste caravan?

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation