ACSI FreeLife

Menu

Dethleffs e.Home Coco: caravan met zelfaandrijving

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En toch is het zo. De eerste caravan die zichzelf elektrisch aandrijft, zal in de nabije toekomst te koop zijn. En dat is goed nieuws voor iedereen met een auto met wat minder trekkracht. De caravan die Dethleffs op de Caravan Salon in Düsseldorf heeft gepresenteerd kan namelijk getrokken worden door iedere auto met een trekgewicht van hooguit 100 kilo.

Auteur
Katinka Schippers
Datum
ReactiesReageer
Dethleffs e.Home Coco

Caravannen voor iedereen toegankelijk
Hoewel de caravan van Dethleffs, e.Home Coco genaamd, nog in de conceptfase zit, is de technologie op korte termijn al bruikbaar. Dit stelt ook auto’s met een relatief lichte motor in staat om een caravan te trekken. En rijders van elektrische auto’s kunnen ook opgelucht ademhalen. Waar nu alleen krachtige modellen als de prijzige Tesla Model X een caravan kunnen trekken, moet dat in de nabije toekomst dus ook kunnen met lichtere elektrische auto’s.

Dethleffs - Caravan met zelfaandrijving

Revolutionaire techniek
De caravan drijft zichzelf aan met twee elektromotoren (elk 54 pk) die geplaatst zijn in de wielnaven. Deze elektromotoren zijn gekoppeld aan een sterke batterij die tot wel 3.000 keer kan worden opgeladen. Bijladen ervan gebeurt bijvoorbeeld als er bergafwaarts wordt gereden en er energie teruggewonnen wordt door het remmen.

De techniek in de e.Home Coco is ook op andere plekken erg handig. Op de camping bijvoorbeeld. De motoren in de wielnaven kunnen namelijk ook dienst doen als caravan-mover. En als je caravan nog thuis op de oprit staat, kan er zonne-energie van de panelen op het dak van je huis opgeslagen worden in de batterij.

Elektrische wielnaafmotoren

Hoe lang nog?
Helaas kan Dethleffs nog niet precies zeggen wanneer een productiemodel van de caravan van de band komt rollen. Volgend jaar wordt er nog uitvoerig getest met het systeem, dus een beetje geduld is nodig … Niet te vergeten; vorig jaar had Dethleffs ook een primeur op de Caravan Salon. Toen presenteerden ze de e.Home, een elektrische camper.

Tot en met 2 september 2018 is de Caravan Salon in Düsseldorf nog te bezoeken. En ACSI staat er uiteraard ook! Zien we je daar?

Praat mee

Praat mee: Dethleffs e.Home Coco: caravan met zelfaandrijving

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht