ACSI FreeLife

Menu

Banden op spanning

Het blijft een vreemd gegeven; je banden oppompen lukt niet tot boven de 4 bar bij de meeste benzinepompen. Weten pompbeheerders niet dat caravanbanden méér nodig hebben?

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
8
8
ReactiesPraat mee
banden

In het februari/maart nummer van ACSI FreeLife gaf onze expert Joop antwoord op de vraag hoe je ervoor kunt zorgen dat je caravanbanden de juiste spanning hebben.

Bandenspanningsmeter en minicompressor

Een van de mogelijkheden is het aanschaffen van een bandenspanningsmeter. Dit kost bijna niets en in combinatie met een minicompressor (op 12 volt) bent u niet meer afhankelijk van de pomp. De spanning van de banden controleer je sowieso bij voorkeur thuis; een (over)verhitte band geeft namelijk altijd de verkeerde spanning. Het is belangrijk om te controleren als de banden koud zijn.

Pomp voor vrachtwagens

Lezer Henk Akkerman zat jaren geleden met dezelfde vraag. Hoe kan ik mijn caravanbanden tot boven de 4 bar oppompen? Hij vond het antwoord bij een speciale pomp voor vrachtwagens. Vrachtwagens moeten natuurlijk ook wel eens de spanning controleren en deze pomp geeft heel wat meer bar dan die voor personenauto’s. Dus als je een vrachtwagenpomp in de buurt hebt, waar je naar toe kunt rijden zonder je banden te veel op te warmen, is dat ook een goede oplossing.

Veiligheid

Is er snel drukverlies? Dan is er iets mis met de band en is een ritje naar de garage de enige juiste keuze. Op weg gaan met een lage bandenspanning is niet alleen slecht voor de banden, ook de wegligging wordt er door beïnvloed en dat gaat natuurlijk ten koste van de veiligheid.

Praat mee

 1. JB
  John van Broekhoven

  Waarom geven bandenspanningsmeters vaak verschillende waarden bij dezelfde band?
  Neem 5 meters en je krijgt 4 verschillende waarden

  Reageer
  0
  0
 2. KS
  Kees Schapendonk

  En niet te vergeten de voetpomp. Ik heb deze altijd bij me. Neem er een met een enkele cilinder. Dat gaat iets minder snel dan de dubbele maar boven de 3,5 bar wordt het toch flink trappen. Daarnaast gaat de manometer vaak tot minimaal 5 bar.

  Reageer
  0
  0
 3. HP
  Hans J. Sitters / Purmerend

  Laat uw banden vullen met stikstof. Er zijn bandenfirma’s die dat maar al te graag doen. Kosten zijn eenmalig rond de € 3,50 per band en bij 1 à 2 maal per jaar controle is dat kostenloos. Deze firma’s kunnen moeiteloos de banden met stikstof vullen tot meer dan 4 Atu.

  Reageer
  0
  0
  1. H

   Doe ik ook al jaren prima

   Reageer
   0
   0
 4. HB
  Henk Besselink

  Omdat ik ook altijd fietsen meeneem heb ik ook een goede fietspomp nodig met manometer. Deze hoeft helemaal niet duur te zijn en is te koop bijv. bij Halfort.
  Met deze pomp kun je uitstekend je auto- of caravanbanden op de gewenste spanning brengen. Is no goed voor je conditie ook. Succes.
  Henk.B

  Reageer
  1
  0
 5. TS
  Th. Simons

  Ik gebruik een minicompressor, 12 v, met voor instelbare druk. Mijn vriend ,de techneut,
  heeft voor mij een verlengkabel gemaakt die ik kan aansluiten op de stekker bij de trekhaak van de auto. Op deze manier kan ik gemakkelijk bij elke band van de caravan en de auto komen. Tijdens het pompen de auto stationair laten lopen is aan te raden.
  Het werkt perfect!

  Reageer
  0
  0
  1. RB
   Rob Berghuis

   Beste,

   Kan je mij eventueel een merk, type en waar gekocht kunnen mailen.

   Mvgrt.
   Rob Berghuis

   Reageer
   0
   0
 6. A
  A.Dekkers

  Banden oppompen bij speciale pomp voor vrachtwagens.Maar hebben de banden van vrachtwagens geen ander vertil, deze zijn toch groter

  Reageer
  1
  0

Praat mee: Banden op spanning

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht