ACSI FreeLife

Menu

Zo bouw jij zelf jouw droomcamper

Geen idee waar je allemaal op moet letten als je zelf de mouwen opstroopt en een (oud) voertuig ombouwt tot camper? Met hulp van een aantal gerichte tips en do’s en don’ts van ervaringsdeskundigen klaar ook jij deze ultieme kampeerklus.

Auteur
Olle Vastbinder
Datum
4
4
ReactiesPraat mee
Kay en Esther van By Nomads in hun zelfgebouwde camper
Stappenplan droomcamper dag 1
Stappenplan droomcamper dag 2
Stappenplan droomcamper dag 3
Stappenplan droomcamper dag 4
Stappenplan droomcamper dag 5
Stappenplan droomcamper dag 6
Stappenplan droomcamper dag 7
Stappenplan droomcamper dag 8
Stappenplan droomcamper dag 9
Stappenplan droomcamper dag 10
Stappenplan droomcamper dag 11
Stappenplan droomcamper dag 12
Stappenplan droomcamper dag 13
Stappenplan droomcamper dag 14
By Nomads maakte een stappenplan voor het bouwen van je eigen camper

Kay Holleman en Esther Vos van de reisblog By Nomads zijn van die ervaringsdeskundigen. De jonge reizigers hebben in april 2018 hun vaste baan opgezegd. Hun nieuwe werk? De wereld verkennen met een zelfomgebouwde vierwieler.

Het idee voor zo’n doe-het-zelf-camper ontstond min of meer noodgedwongen tijdens hun reis in Nieuw-Zeeland. Voor een reis van meer dan twee maanden aan de andere kant van de wereld is een camper immers bijna onmisbaar. Binnen veertien dagen toverden de reisbloggers een oude bestelwagen om tot hippe buscamper.

Speciaal voor kampeerders die het ontwerp en de indeling van hun kampeermiddel het liefst zelf bepalen, hebben zij een e-book uitgebracht. In ‘Hoe je in 2 weken je eigen camper bouwt’ leggen Kay en Esther stap voor stap, zowel tekstueel als visueel, uit hoe je deze klus klaart.

By Nomads maakte een stappenplan voor het bouwen van je eigen camper
By Nomads maakte een stappenplan voor het bouwen van je eigen camper

 

De grote aankoop

Voordat het klustijd is, ben je heel wat tijd kwijt aan de voorbereiding. Je doe-het-zelf-camper staat of valt met een degelijk onderstel. Maar waarmee moet je nog meer rekening houden als je de tweedehands automarkt gaat afstruinen? De volgende vragen zorgen ervoor dat jouw zoektocht een stuk overzichtelijker wordt.

  • Wat is de gewenste grootte?
  • Hoeveel zit- en slaapplaatsen heb ik nodig? En hoe groot moeten deze zijn?
  • Wil ik erin kunnen staan?
  • Hoeveel bagageruimte heb ik nodig?
  • Wil ik er overdag comfortabel in kunnen zitten?
  • Wil ik elektrische apparaten gebruiken? Zo ja welke? En hoeveel stroom verbruiken deze apparaten zoals een koelkast, magnetron, opladers etcetera?
  • Wil ik binnen kunnen koken? Wel zo fijn als je in koude of regenachtige gebieden gaat reizen met je camper. Sterker nog, in Nederland is dit zelfs verplicht.
  • In welk seizoen wil ik de camper gaan gebruiken? Wil je ‘m bijvoorbeeld het hele jaar gebruiken? Dan moet je de camper isoleren.
Na het kopen van een busje kan het bouwen beginnen
Na het kopen van een busje kan het bouwen beginnen

 

Do’s en don’ts

Camper gekocht? Dan kan de ontwerpfase beginnen. Hieronder lees je alvast wat je volgens de reisbloggers vooral wel en niet moet doen. Wel zo handig om te weten voordat je aan de grote klus gaat beginnen.

Do’s:

  • Bouwtekeningen maken voordat je gaat bouwen: Dit biedt een noodzakelijke structuur en bespaart een hoop tijd en geld.
  • Duidelijke wensenlijst: Weet welke faciliteiten je belangrijk vindt. Pas dan kan je gericht naar een camper kijken die bij je past.
  • Een tweede accu installeren als je veel stroom gebruikt: Daarmee voorkom je dat de primaire accu leegloopt en vroegtijdig vervangen moet worden.
  • Zet alles goed vast: Daarmee voorkom je geschuif van onderdelen, denk bijvoorbeeld aan een gasfles.

Don’ts:

  • Zonder inkooplijst naar de bouwmarkt gaan: Gegarandeerd dat je dan iets vergeet en weer terug naar huis moet.
  • Isolatie overslaan: Beperkt de geluidsoverlast en houdt de camper langer in de gewenste temperatuur.
  • Elektriciteit als laatste stap aanleggen: Dan kom je er niet meer bij!
  • Dik hout zagen met decoupeerzaag: Daarmee zaag je ongelijke stukken.

 

Kay in actie tijdens het bouwen van de eigen camper
Kay in actie tijdens het bouwen van de ‘droomcamper’

 

Door de keuring

Is de klus geklaard? Vergeet niet dat jij je nieuwe aanwinst eerst moet laten keuren door de RDW. De camper moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
  • Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kun je eventueel creëren door het ombouwen van de zitplaatsen.
  • Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
  • Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
  • Deze voorzieningen moeten vast in het leefgedeelte zijn bevestigd.

Bovendien kunnen campers in aanmerking komen voor een speciaal motorrijtuigenbelastingtarief, het zogeheten kwarttarief. Grote kans dat jij met je camper een aantal landsgrenzen passeert. Voordat je dat doet, is het raadzaam om te controleren waar je doe-het-zelf-kampeermiddel allemaal aan moet voldoen. De eisen waaraan een omgebouwde camper moet voldoen, verschillen namelijk per land.

Gratis stappenplan

Nieuwsgierig naar het 14-dagen-plan van Kay en Esther? Je vindt het in hun gratis e-book: ‘Hoe je in 2 weken je eigen camper bouwt‘. Op hun eigen blog, Facebook en Instagram kun je alle avonturen van het tweetal volgen.

Veel meer kampeertips

Dit artikel stond eerder al in het ACSI FreeLife Magazine. Wil je nog meer artikelen zoals deze lezen? Dat kan! Neem nu een abonnement op het ACSI FreeLife Magazine, dan krijg je 8 keer paar jaar 180 pagina’s interessant kampeernieuws op de deurmat.

Praat mee

  1. M

    Ik meen zeker te weten dat je in een door de RDW als camper erkende auto stahoogte moet hebben in Nederland. Dat mis ik in het artikel over het zelf ombouwen van een bestelauto naar camper.

    Reageer
    3
    2
    1. A

      Klopt Muilwijk. Als je ook goed leest zeggen ze het te hebben over ervaringsdeskundigen, maar naar één camper te hebben gebouwd weet je echt nog niet alles. Beter kijk je op:
      sajenn.eu/nl-camper

      Gr

      Reageer
      1
      0
  2. BM
    Bob Moorman

    Reken erop dat een camper bouwen aardig wat geld kost, iets wat het artikel vergeet te noemen (ja, het noemt wel het speciaal motorrijtuigenbelastingtarief wat weer mooi meegenomen is).
    Een grote kostenpost waar mensen vaak niet aan denken is dat na de RDW technische keuring direct afgerekend dient te worden met het BPM verschil. Dat kan aardig oplopen. Voor een vrij nieuwe bestelbus omgebouwd betaal je al snel over de €1000.

    Reageer
    2
    2
  3. WV
    Wijnand Voorneveld

    Goed idee zelf bouwen. Ik heb twee jaar geleden een Renault Kangoo (2003) omgebouwd tot 1 persoons camper. Incl. keukenblok en een E-installatie. Bevalt prima. Ga er veel mee op pad in Nederland-België. En heb als senior (67) veel bekijks en krijg leuke reacties.

    Reageer
    11
    1

Praat mee: Zo bouw jij zelf jouw droomcamper

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht