ACSI FreeLife

Menu

Zelf je camper bouwen, zo doe je dat

Een huis richt je in naar eigen smaak, maar voor je onderkomen op vier wielen ben je afhankelijk van het aanbod. Doe het zelf en je creëert een camper dat op jouw lijf is geschreven. Fred en Marianne Devilee uit Bemmel kunnen hier over meepraten. Zij toverden een Renault Master om tot camper.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
Zelf je camper bouwen_Devilee_portret
Zelf je camper bouwen_Devilee

Kan jij wel wat hulp gebruiken met het aanleggen van een extra stopcontact in je kampeermiddel? Met Google en YouTube als leermeesters wordt de klusdrempel steeds lager. Kijk je een paar stappen verder dan kom je uit bij een langetermijn-klus zoals de ombouw van een bestelbus of bedrijfsauto tot camper.

‘Je bouwt de camper zoals je zelf wil’

Toen Fred Devilee hier aan begon, waren de online knechten nog niet geboren. “Dit is al mijn tweede Renault Master die ik heb omgebouwd. Onze huidige camper hebben we 19 jaar geleden nieuw gekocht”, wijst Fred naar zijn witte trots. “Je bouwt de camper precies zoals jij het wil. Dat is het grote voordeel van een zelf een camper bouwen. De sanitairruimte neemt in een camper vaak veel ruimte in beslag. Mijn vrouw en ik vinden dat zonde van de ruimte. Als wij ergens kamperen, maken wij wel gebruik van het campingsanitair.”

De bijbel voor deze doe-het-zelf-klus

Voor zijn eerste grote doe-het-zelf-project gingen Fred en Marianne op pad met een huurcamper. In november 1992 stuitte Fred in Ulft op een Renault Master uit 1989 die werd gebruikt voor het vervoer van pony’s. “Het stro lag er nog in, maar ik was meteen verkocht. Ik heb altijd in het speciaal onderwijs gewerkt. Dat kwam mooi uit. In de werkplaats van mijn school ben ik in de kerstvakantie van dat jaar twee weken bezig geweest. Ik heb zoveel mogelijk advies ingewonnen, onder meer bij Lewi in Elst. Daar heb ik ook de onderdelen gekocht.”

In 2000 vond Fred het tijd voor een uitgebreider doe-het-zelf-project, eentje van 580 centimeter lang en 180 centimeter breed. De basis? Een zelfgemaakte bouwtekening op karton. “Vervolgens heb ik het Duitse handboek van Reimo voor het doe-het-zelven aan je caravan of camper doorgespit op zoek naar onderdelen die je daarin in alle soorten en maten tegenkomt. Dat was voor mij de bijbel. Onmisbaar voor de ombouw.

Dossier Doe-het-zelf

Benieuwd wat Fred nog meer is tegengekomen in zijn grote ombouwklus? In ACSI FreeLife 7-2019 lees je in het dossier Doe-het-zelf het hele verhaal. Daarnaast kom je in dit dossier volop tips en inspiratie tegen als je er voor kiest om zelf een camper te bouwen.

Bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Zelf je camper bouwen, zo doe je dat

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht