ACSI FreeLife

Menu

Testrit: Chausson Flash 634

De Franse camperfabrikant Chausson staat bekend om zijn verrassende indelingen. Het concept voor het interieur van de Flash 634 draait om veel ruimte op een klein oppervlak. Tijd voor een testrit.

Auteur
Ivo van den Dijssel
Datum
ReactiesReageer
Chausson Flash 634

Signalement

Merk
Chausson
Model
Flash 634
Onderstel
Ford Transit
Testjaar
2019
Gewicht
Max. toelaatbaar gewicht: 3.500 kg

Tussen de wijngaarden van het Rhônedal, in Tournon-sur-Rhône, rollen de campers van Chausson van de band. Net als de Fransen bij de wijnproductie, kan de camperfabrikant terugkijken op een ruime ervaring. En juist aan die ervaring danken we de vaak doordachte indeling van een Chausson.

130 pk

De Flash 634 is gebouwd op basis van een Ford Transit. Ons testexemplaar heeft de beschikking over een 130 pk sterke turbodieselmotor. De kracht blijkt voldoende voor een camper van 3,5 ton. Het schakelen gaat licht en nauwkeurig. Bovendien bevalt het comfortabel afgestemde onderstel ons goed. Zo kun je ook lange ritten ontspannen maken. Het is bovendien zeer plezierig dat er tijdens onze tests op de snelweg en op provinciale wegen bijna geen rammeltjes of andere bijgeluiden zijn te horen.

Compact

Vanbuiten ziet de halfintegraal er eenvoudig uit. Het panoramadakluik boven de stuurcabine is standaard in de Chausson. Niet het uiterlijk zelf valt op bij de Flash, maar de compactheid, want de camper is slechts 6,40 meter lang. Toch zijn er vier slaapplaatsen aan boord en er zijn twee aparte zitgroepen. Of dat te hoog gegrepen is leert een blik in het interieur.

Chausson Flash 634Het eenvoudig gehouden woongedeelte van de Chausson ademt sfeer dankzij de lichte tinten en het heldere interieur. De zitgroep is comfortabel en uitgerust met twee veiligheidsgordels, zodat je met vier personen kunt reizen.

De Chausson-ingenieurs hebben inderdaad een kunststukje afgeleverd en vier echte slaapplaatsen gecreëerd. Het is mogelijk door een dwars ingebouwd hefbed achterin en een stapel-hefbed voorin, boven de dinette. Overdag verdwijnen de stapelbedden tegen het plafond om ruimte te besparen. ’s Avonds laat je ze met een druk op de knop weer elektrisch naar beneden en ontvouwen ze zich tot twee boven elkaar geplaatste eenpersoons slaapplaatsen. De stahoogte onder het opgeklapte stapelbed bedraagt 180 centimeter. Het is bovendien slim van Chausson om de bedden iets af te schuinen zodat er een vluchtweg uit de camper mogelijk blijft als ze zijn neergelaten.

Chausson Flash 634De multifunctionele achterkant biedt veel opbergruimte. Afhankelijk van het tijdstip van de dag heb je een frans bed of een zitje met ernaast een  verhoging.

Easybox

Zeer ongewoon maar zeker praktisch is de indeling achterin. De noviteit hier is het ‘Easybox-systeem’. Onder het hefbed zorgt de Easybox voor behoorlijk wat opbergruimte. Je kunt het naar wens met een slinger in de hoogte verstellen. Zo hoef je geen laadruimte in de garage op te offeren en heb je toch volop plaats voor de hele familie in het interieur.

Het systeem is handig voor het vervoer van fietsen en aangekomen op de plaats van bestemming laat je de Easybox weer zakken en heb je een verhoogde zit- of ligplaats in het interieur. In vier van bovenaf toegankelijke vakken (16 centimeter diep en 80 centimeter breed) kun je bagage of spelletjes makkelijk kwijt. Een kledingkast en andere opbergvakken bieden aanvullende opbergruimte. Daardoor mis je de ontbrekende bovenkasten achterin niet. Bovendien heeft Chausson hier een tweede, kleine zitgroep gemaakt. Vanwege het formaat is die vooral geschikt voor kinderen.

Flinke keuken

De dinette bestaat uit een L-vormige bank en een los zitje. De in hoogte verstelbare tafel heeft een in vier richtingen verstelbaar blad van 99 bij 53 centimeter en biedt plaats aan vijf personen. Voor het draaien van de stoelen in de stuurcabine is wel enige vaardigheid nodig. Vanwege de beperkte ruimte moet je een beetje schipperen en de rugleuning verstellen om de gewenste stand in te kunnen nemen.

Chausson Flash 634Er is volop werkruimte in de keuken, dus het
bereiden van een maaltijd gaat makkelijk. De
147 liter tellende compressorkoelkast is het
vermelden waard.

De inrichting van de Franse camper kunnen we kenmerken als jeugdig, fris en charmant. Daar dragen de lichte meubelen, de houtlook voor de vloeren en de leren bekleding aan bij. Voor warm licht zorgen de energiebesparende ledlampen en donkerblauw nachtlicht schijnt ’s nachts in de toiletruimte en voor in de camper.

Wie van koken houdt, zal ook van de Chausson Flash 634 kunnen genieten. Ondanks de bescheiden afmetingen heeft dit model namelijk een flinke keuken. Deze bevindt zich naast de toegangsdeur met raam en jaloezie. Dankzij een dakluik is er voldoende licht in de keuken. Er is een royaal werkblad (137 bij 63 centimeter) met veel werkruimte (58 bij 63 centimeter). Een
30 centimeter grote en 25 centimeter diepe spoelbak en een tweepits gaskookplaat met elektrische ontsteking zijn in het werkblad gebouwd. De keuken heeft verder greeploze kasten en een 147 liter-compressorkoelkast.

Technibox

De indeling van de Flash 634 wordt compleet gemaakt door een relatief grote toiletruimte met ingebouwde douche. De douchebak is voorzien van twee afvoeren en er is een uittrekbare douchekop. Een raam zorgt voor voldoende licht in de toiletruimte.

Chausson Flash 634De verhoudingsgewijs grote toiletruimte (105 bij
96 centimeter) ziet er fraai uit. Hij beschikt over
een raam en een douchebak met twee afvoeren.

In alle alkoofcampers en halfintegralen bouwt Chausson standaard een ‘Technibox’. Via een van buitenaf toegankelijke klep heb je op één plek toegang tot alle vitale aansluitingen. Bij de verwarming heeft Chausson voor de dieselvariant gekozen. Dat heeft als voordeel dat de gasvoorraad geheel voor de compressorkoelkast en de kookplaat beschikbaar is. De compacte halfintegraal is in Nederland als Flash 634 VIP met extra opties verkrijgbaar vanaf € 67.950. Met een rijklaar gewicht van 2.868 kilogram blijft er een redelijk laadvermogen over.

Conclusie Chausson Flash 634

Testredacteur Philipp Pilson: “Een buscamper of een halfintegraal? De Chausson Flash 634 is een halfintegraal met een interessante indeling. Hij is nauwelijks groter dan een buscamper, maar biedt wel vier bedden en twee aparte zitgroepen. Dat maakt deze multifunctionele fransoos ook voor gezinnen interessant.”

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Chausson Flash 634 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Testrit Chausson Flash 634

Praat mee

Praat mee: Testrit: Chausson Flash 634

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht