ACSI FreeLife

Menu

Met de e-camper door het Vechtdal

Je kampeermiddel aan de laadpaal. Het klinkt misschien nog ver weg, maar toch kan het al. ACSI FreeLife ging op pad met de e-camper door het Overijsselse Vechtdal.

Auteur
Sander Cox
Datum
E-camper_foto Timo de Boer

Zeg eens eerlijk, kijk jij nog op als je een Tesla ziet rijden? Elektrische auto’s zijn in opkomst. Inmiddels rijden er ruim 34.000 rond in Nederland. In de kampeerwereld staat de groene ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Dethleffs is hierin de pionier. De Duitse caravan- en camperfabrikant presenteerde vorig jaar een studiemodel van de eerste elektrische camper.

Eerste elektrische camper van Nederland

In Nederland kan je sinds dit jaar op pad met een tot buscamper omgebouwde Nissan e-NV 200. Redacteuren Timo en Sander lieten de tankpas thuis voor een testrit met de eerste volledig elektrisch aangedreven camper van Nederland.

Actieradius

Wat? Kan-ie echt maar een afstand van 120 kilometer afleggen? Dat is een tegenvaller, maar goed, we hoeven ook niet naar Zuid-Frankrijk. We maken een rondrit door het Vechtdal. Vanuit onze startplaats Zwolle volgen we de rivier de Vecht richting Ommen.

Schakelen is niet nodig, want er zit geen versnellingsbak in. Als je je voet van de rem haalt, maakt de tot buscamper omgebouwde Nissan e-NV 200 soepel vaart. ‘Stroom erop’ met dat rechterbeen! Na een paar kilometer voegen we in op de A28. De teller stokt bij 125 kilometer per uur.

Geruisloos

We gaan de snelweg af bij afrit Ommen en volgen de N340. Iets voorbij Dalfsen verlaten we de provinciale weg richting hotel-restaurant Mooirivier. Vlak voordat we het parkeerterrein op rijden, zakt de kilometerteller naar een snelheid met één cijfer. Een groep fietsers rijdt twee aan twee voor ons.

Ze hebben blijkbaar geen idee dat er iemand achter hen rijdt. Stapvoets kom ik dichterbij. Een van de fietsers kijkt om en waarschuwt de rest. Hèhè. Niet gek dat ze ons zo laat pas opmerken. op lage snelheid is de e-camper nagenoeg geruisloos.

Het rijden in een e-camper klinkt als…

Pas als je echt op snelheid bent en het rechterpedaal abrupt intrapt of loslaat, hoor je… Ben jij benieuwd wat voor geluid je dan hoort? In ACSI FreeLife 8-2018 lees je het hele artikel en kom je er onder meer achter wat zo’n e-camper kost.

bestel magazine