ACSI FreeLife

Menu

Met de e-camper door het Vechtdal

Je kampeermiddel aan de laadpaal. Het klinkt misschien nog ver weg, maar toch kan het al. ACSI FreeLife ging e-camperen door het Overijsselse Vechtdal.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
E-camper_foto Timo de Boer

Zeg eens eerlijk, kijk jij nog op als je een Tesla ziet rijden? Elektrische auto’s zijn in opkomst. Inmiddels rijden er ruim 34.000 rond in Nederland. In de kampeerwereld staat de groene ontwikkeling nog in de kinderschoenen. Dethleffs is hierin de pionier. De Duitse caravan- en camperfabrikant presenteerde vorig jaar een studiemodel van de eerste elektrische camper. In Nederland kan je sinds dit jaar op pad met een tot buscamper omgebouwde Nissan e-NV 200. Redacteuren Timo en Sander lieten de tankpas thuis voor een testrit met de eerste volledig elektrisch aangedreven camper van Nederland.

MDB 9068 edit

Geruisloos

Wat? Kan-ie echt maar een afstand van 120 kilometer afleggen? Dat is een tegenvaller, maar goed, we hoeven ook niet naar Zuid-Frankrijk. We maken een rondrit door het Vechtdal. Vanuit onze startplaats Zwolle volgen we de rivier de Vecht richting Ommen. Schakelen is niet nodig, want er zit geen versnellingsbak in. Als je je voet van de rem haalt, maakt de tot buscamper omgebouwde Nissan e-NV 200 soepel vaart. ‘Stroom erop’ met dat rechterbeen! Na een paar kilometer voegen we in op de A28. De teller stokt bij 125 kilometer per uur. We gaan de snelweg af bij afrit Ommen en volgen de N340. Iets voorbij Dalfsen verlaten we de provinciale weg richting hotel-restaurant Mooirivier. Vlak voordat we het parkeerterrein op rijden, zakt de kilometerteller naar een snelheid met één cijfer.

Een groep fietsers rijdt twee aan twee voor ons. Ze hebben blijkbaar geen idee dat er iemand achter hen rijdt. Stapvoets kom ik dichterbij. Een van de fietsers kijkt om en waarschuwt de rest. Hèhè. Niet gek dat ze ons zo laat pas opmerken. op lage snelheid is de e-camper nagenoeg geruisloos. Pas als je echt op snelheid bent en het rechterpedaal abrupt intrapt of loslaat, hoor je een lichtzoemend geluid van een op- en aflopend toerental. Zo gauw je op constante snelheid bent, is wind- en bandengeruis het enige wat je hoort. We hebben nog geen 25 kilometer gereden. Toch betrap ik mezelf op iets nieuws. Ik kijk om de paar kilometer op het metertje. Hoe ver kunnen we nog?

Bekijks

Als we ons kampeermiddel op stroom voor het eerst stilzetten op de parkeerplaats bij Mooirivier hebben we nog 98 kilometer over. Vanuit het terras aan de Vecht kijken we uit op het groene achterland van deze kronkelende rivier. Op de achtergrond zie je nog net de kerktoren van Vilsteren. Verderop liggen kano’s ondersteboven op elkaar gestapeld.

MDB 8761 editDe rivier de Vecht is populair onder watersporters.

Na de lunch gaan we bij Ommen via de Beerzerweg binnendoor richting Hardenberg. Vlak voor Hardenberg slaan we rechtsaf en volgen we de bordjes ‘Bessentuin’. We gaan bessen plukken bij het fruitdomein van Tonny en Erny Lubben. Op dit terrein van anderhalve hectare groeien blauwe, rode en zwarte bessen, frambozen en bramen. Dankzij de warme zomer kon de oogst op 10 juni al beginnen, twee weken eerder dan normaal. Hier en daar hangen nog wat trossen gedroogde bessen. Naoogst. Daar zetten zelfs de vogels hun snavels nog niet in. Gelukkig hangen er nog genoeg frambozen en verkopen Tonny en Erny bessenijs en -bier  in hun winkeltje. Na de rondleiding door de Bessentuin zijn de rollen omgedraaid. “We willen ’m weleens zien”, zegt Erny. “Zo zo, is-ie echt volledig elektrisch?”, vraagt Tonny verbaasd terwijl hij zich bukt en de camper binnenstapt. “Dat zou je vanbuiten niet zeggen. Wel erg klein, maar veel meer ruimte heb je op de camping niet nodig. Je leeft toch buiten. Mooi ding!”

Aan de lader

Op naar de volgende testfase. Als we het kampeerterrein van Vakantiepark Het Stoetenslagh in Rheezerveen oprijden, kijken de meeste kampeerders ons secondenlang na. De actieradius is ondertussen meer dan gehalveerd. We parkeren de kampeervierwieler aan het water en steken de eurostekker met behulp van een verloopstuk in de neus van de Nissan. Aan de blauwe lampjes op de stekker en het dashboard zien we dat hij contact heeft. Denk er wel aan dat je bij het reserveren van je kampeerplek een extra stroompunt aanvraagt voor het laden van je camper.

Maak je een rondreis van minder dan 100 kilometer per dag, dan kan je de Nissan het beste aan de lader hangen als je gaat slapen. Schrik alleen niet van de blauwe lampjes op het dashboard. Zo gauw de accu weer vol is, gaan de lichtjes automatisch uit. Het testmodel beschikt over een speciale adapter, zodat je de accu op de kampeerplaats met een eurostekker én een regulier stopcontact kan opladen.

Kies je voor een reis van A naar B en heb je onderweg tijd voor een langere stop? Op de website oplaadpalen.nl zie je precies waar je ’m in de buurt kan inpluggen. Handige bijkomstigheid, je ziet meteen of je beoogde laadpaal op dat moment wel of niet bezet is. De laadtijd is afhankelijk van de capaciteit van de laadpalen. Voor een goede indicatie zie je tijdens het rijden rechtsonder op je display hoe lang je moet ‘tanken’.

Slaap- en leefruimte

Met zo’n omgebouwde bestelbus hebben we tot nog toe nauwelijks een kampeergevoel. Pas als het hefdak is uitgeklapt, voelen we ons weer kampeerder. Dat uitklappen gaat soepel. We halen de spanbanden los en laten het dak geleidelijk omhoogkomen. Dan de zitbank. Samen trekken we de bank in één keer naar voren en daar is ons bed van 190 bij 120 centimeter. Ideaal voor verliefde stellen, maar voor collega’s… In de breedte past het net, zolang je stil blijft liggen. In de lengte is het nogal krap. Ik pas er precies in. Timo komt met zijn 1.85 meter een paar centimeter tekort. Daar doen we niet moeilijk over. Laten we de achterdeur wel op een kier.

MDB 8922 editIn de compacte Nissan e-NV 200 is nog net plaats voor een keukentje met één gaspit en een bescheiden koelkast onder de zitbank. De slaapruimte is met 190 bij 120 centimeter lekker knus, maar erg krap.

Gelukkig ligt het harde matras verrassend comfortabel. Daarin doet het nauwelijks onder voor een echt matras. Heb je visite en is het slecht weer? Dan creëer je een extra zitplaats als je de bijrijdersstoel een halve slag draait.

De volgende ochtend is de accu weer opgeladen en kunnen we weer stroom geven. Voordat we de Vecht weer opzoeken, zetten we onze stoelen en tafel buiten voor het ontbijt. Met zo’n kleine keuken is het wel behelpen. Je moet eerst het bed inklappen. Anders kun je niet bij het gasfornuis en de keukenkastjes. De kleine schuifkoelkast is beter bereikbaar, die vind je onder de zitbank en kan je openen zonder binnen te hoeven stappen. Net als de verlichting en de stopcontacten draait de koelkast op een extra accu.

Conclusie

Voorlopig zijn er weinig redenen om de fossiele camper vaarwel te zeggen. Daarvoor is de actieradius van een EV nog te klein en de prijs aan de hoge kant. Op de camping van pak ’m beet 2030 is er vermoedelijk wel plaats voor een elektrische camper. Heb jij geen overtuigingskracht meer nodig? Dan kan je er ook voor kiezen om dit testmodel van MarketingOost te huren via verhuurplatform Camptoo.

Wil je er meteen een kopen? Vergeet dan niet dat je de Nissan e-NV 200 nog moet laten ombouwen. Dit kan vooralsnog alleen bij Custom Camp in Twente. Voor een gemiddelde ombouw zoals in dit testmodel betaal je € 17.500. Tel daar de vanafprijs van de nieuwste Nissan e-NV 200 (€ 29.390, exclusief btw) bij op en je bent rond de 50 mille kwijt voor deze compacte buscamper zonder uitlaat, die je volledig naar eigen wens kan laten ombouwen. Voordeel is wel dat de 40 kWh-batterij van dit nieuwste Nissan-model na ombouw tot buscamper met 150 tot 170 kilometer een groter bereik heeft dan het testmodel.

Hoe dan ook ben je met een bereik van maximaal 170 kilometer nog altijd min of meer gedwongen om je reis in korte etappes op te delen. Opladen via een reguliere laadpaal duurt gemiddeld 7,5 uur. Met de snelladers van Fastned heb je veel minder geduld nodig. Dan kan je na veertig minuten weer verder rijden. Voor een rit in lijn naar het zonnige zuiden schiet dat vooralsnog niet op. Daarvoor heb je waarschijnlijk nog wel een aantal jaar geduld nodig.

In pdf-vorm

Wil je het hele artikel over de Nissan e-NV 200 liever nog eens rustig doornemen zonder te hoeven scrollen? Open dan de pdf-versie van het artikel.

Leeftest e-camper_Nissan E-NV 200

Praat mee

Praat mee: Met de e-camper door het Vechtdal

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht