ACSI FreeLife

Menu

Met de Crossover heb je altijd grip

Aan grip geen gebrek met de Hymercar Crossover. Dankzij 25 procent sperdifferentieel kom je met deze terreinwagen onder de campers altijd vooruit, belooft de fabrikant. ACSI FreeLife testte het uit.

Auteur
Sander Cox
Datum
ReactiesReageer
hymercar

Signalement

Merk
Hymercar
Model
Crossover
Onderstel
Fiat Ducato
Testjaar
2016
Gewicht
Max. toelaatbaar gewicht 3.500 kg

Iedere automobilist kent het fenomeen: zo gauw een aangedreven wiel de grip op het wegdek verliest, staat het andere wiel stil. Je zou zeggen dat dit andere wiel de trekkracht moet overnemen, maar dat laat het differentieel niet toe. Hymer heeft de oplossing: met een 25 procent sperdifferentieel van de gespecialiseerde Franse firma Poclain Véhicules.

Aangedreven as blokkeren

Terreinwagens bieden vaak de mogelijkheid om een aangedreven as te blokkeren – ideaal voor rijden over zwaar terrein. Maar op de weg zijn geblokkeerde assen een ramp.

Die blokkade verhindert dat wielen verschillende draaisnelheden hebben, en iedereen weet dat bij een bocht de buitenste wielen meer omwentelingen maken dan de binnenste. Het voertuig zal bij een geblokkeerde as naar de buitenkant van de bocht neigen.

Extra grip

Poclain helpt de Ducato van Hymer in het juiste spoor te blijven. In plaats van een gewoon sperdifferentieel leveren de Fransen een 25 procent sperdifferentieel. Als een wiel doordraait en de grip op de ondergrond verliest, blijft er altijd nog 25 procent van de aandrijfkracht beschikbaar voor het andere aangedreven wiel. Zo blijft er grip voorhanden, en kan de Ducato blijven rijden.

Diverse tests van internationale tijdschriften bewezen het al, maar toch proberen we het zelf ook even. We stoppen de wagen op een steile weg met het linker voorwiel in de modderige berm.

Als we weer optrekken draait dat wiel machteloos rond, maar het rechter wiel krijgt grip op het asfalt en trekt de Ducato langzaam naar boven, hoewel we het linker wiel in de modder houden. Helemaal niet slecht.

De tweede test doen we op een flink omhoog lopend bosweggetje met diepe spoorvorming. Benieuwd hoe de terreinwagen onder de campers deze test doorstaat? In ACSI FreeLife 7-2016 lees je het hele verhaal.

bestel magazine

Praat mee

Praat mee: Met de Crossover heb je altijd grip

Naam is verplicht
Een e-mail adres is verplicht

Confidental Infomation